Zwrotnica do GDN 20/60/11 + JVC

Budowa, Kalibracja, Obsługa

Moderator: ~ModTeam

Zwrotnica do GDN 20/60/11 + JVC

Postprzez dabyl » 10 sie 2010, o 02:26

(nie wiem czy w tym dziale czy w dziale o SW - jeśli tam to proszę o przeniesienie) Przeniosę Piku

W związku ze zmianą głośników w moim projekcie linii transmisyjnej oraz oczekując na dostawę nowych głośników postanowiłem wykorzystać tonsilowskiego GDN'a 20/60/11,8 do innego projektu. Chciałbym go połączyć ze stożkową, papierową wysokotonówką JVC hsa0714-01a (używany głośniczek kupiony za psie pieniądze na allegro - ale gra bardzo fajnie. Tutaj zdjęcia http://allefree.pl/galleries/146277/Dar ... 46277.html ).

GDN poszedł w obudowę zamkniętą ~35 litrów (po kilku próbach i pomiarach - zejście do 46Hz, na podstawie pomiarów i obliczeń (uwzględnienie zejścia, strojenia wynikającego z pomiaru impedancji oraz z szybkości opadania zbocza od dołu pasma - nie jestem pewien czy obliczenia są poprawne ale wiele wskazuje na to, że tak - jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę to przedstawić) wynika, że dobroć układu wynosi ~0,75 - jest jakiś sposób na zmierzenie tego z pominięciem obliczeń?). Wysotokonówka, w związku z tym, że jest zamknięta od tyłu została po prostu zamontowana w ścianie frontowej bez komory za nią (no bo to by było raczej bez sensu) - została tylko dość mocno przesunięta na bok od osi pionowej frontu.

Pomierzyłem głośniki i wykonałem pierwszy projekt zwrotnicy. Oto wynik:
Obrazek

I teraz mam kilka dylematów i pytań:
1. Czy z tej symulacji można wywnioskować, że podział i elementy zwrotnicy są dobrze dobrane czy może nie do końca? Wydaje mi się, że nie do końca. Siedziałem nad tym trochę czasu a nie wiem czy efekt jest zgodny z oczekiwanym. Niby symulacja pokazuje, że głośniki fajnie się zgrywają ale... Przy zmianie polaryzacji wysokotonówki, w miejscu podziału nie występuje u mnie taki "dziób w dół" jak jest zalecany - owszem, widać, że głośniki pracują wtedy w przeciwfazie ale nie jest to taka stricte przeciwfaza bo "rów" jest mocno rozszerzony i niezbyt "głęboki" - jest OK i zostawić tak czy powinienem się raczej spodziewać problemów w zgraniu fazowym głośników? Zrobiłem chyba z 500 kombinacji z wartościami elementów zwrotki w górę i w dół ale taka konfiguracja wydaje mi się najsensowniejsza - jak Wy to widzicie?
2. Czy przyjęty w okolicy ~2kHz podział jest poprawny? Chodzi mi tutaj głównie o bezpieczeństwo wysokotonówki. Z pomiaru impedancji tego przetwornika wynika, że ma on rezonans na ~1350 Hz (tam występuje pik impedancji więc to chyba jest jego rezonans, tak?) Czy ta wysokotonówka powinna być może cięta wyżej? Nie przewiduję katowania tego zestawu dużymi natężeniami dźwięku ale lepiej być po bezpiecznej stronie...
3. Jak w SW powinno wyglądać założenie danego podziału? Zakładam (czysto teoretycznie), że podział robię na 2kHz filtrami II rzędu o charakterystyce Butterwortha. Czy zarówno dla wysokotonówki jak i dla niskośredniaka zakładam podział w SW (w Goal i w Stock Crossover) na 2kHz a SW sam mi je odpowiednio rozsuwa tak, żeby się odpowiednio zsumowały w miejscu podziału czy dla wysokotonówki muszę sam założyć odpowiednio wyższy a dla niskośredniaka odpowiednio niższy podział? Ja robię to w ten sposób, że częstotliwość podziału wpisuję tutaj i tutaj taką samą a później doświadczalnie zmieniam wartości elementów tak, aby wykresy charki i impedancji były "zadowalające" - może tutaj robię błąd i dlatego przy odwróceniu polaryzacji jednego z głośników nie jest tak, jak powinno być wg teorii (jak ma się do tego praktyka?)?

Zaprojektowanej zwrotki nie udało mi sie dzisiaj złożyć więc nie wiem jak by to na niej zagrało.

Załączam jeszcze pomiary głośników bez zwrotnic:
Obrazek
Czarny to GDN a czerwony to JVC (ale to chyba widać ;) )

Bardzo proszę o pomoc - i oczywiście z góry za nią dziękuję.
Tutaj ukłon w stronę Piku - mógłbym podesłać Ci pomiary do sprawdzenia mojej zwrotki - ewentualnie do "naszkrobania własnej" w wolnej chwili?
Ostatnio edytowano 10 sie 2010, o 16:53 przez dabyl, łącznie edytowano 1 raz
dabyl

Postprzez Rfck » 10 sie 2010, o 10:43

1. Czy z tej symulacji można wywnioskować, że podział i elementy zwrotnicy są dobrze dobrane czy może nie do końca? Wydaje mi się, że nie do końca. Siedziałem nad tym trochę czasu a nie wiem czy efekt jest zgodny z oczekiwanym. Niby symulacja pokazuje, że głośniki fajnie się zgrywają ale... Przy zmianie polaryzacji wysokotonówki, w miejscu podziału nie występuje u mnie taki "dziób w dół" jak jest zalecany - owszem, widać, że głośniki pracują wtedy w przeciwfazie ale nie jest to taka stricte przeciwfaza bo "rów" jest mocno rozszerzony i niezbyt "głęboki" - jest OK i zostawić tak czy powinienem się raczej spodziewać problemów w zgraniu fazowym głośników? Zrobiłem chyba z 500 kombinacji z wartościami elementów zwrotki w górę i w dół ale taka konfiguracja wydaje mi się najsensowniejsza - jak Wy to widzicie?

Podział masz zdecydowanie za nisko, głośnik o fs 1300 nie może grać tak nisko, mimo tego że fazowo wygląda to dobrze to jednak będzie generował sporo zniekształceń.
Masz widocznie niedobrze dobrane topologie filtrów. jakie masz w ogóle ? wrzuć schemat zwroty . czyżby oba 12dB okt?
2. Czy przyjęty w okolicy ~2kHz podział jest poprawny? Chodzi mi tutaj głównie o bezpieczeństwo wysokotonówki. Z pomiaru impedancji tego przetwornika wynika, że ma on rezonans na ~1350 Hz (tam występuje pik impedancji więc to chyba jest jego rezonans, tak?) Czy ta wysokotonówka powinna być może cięta wyżej? Nie przewiduję katowania tego zestawu dużymi natężeniami dźwięku ale lepiej być po bezpiecznej stronie...

Jak już pisałem podział jest za niski.

3. Jak w SW powinno wyglądać założenie danego podziału? Zakładam (czysto teoretycznie), że podział robię na 2kHz filtrami II rzędu o charakterystyce Butterwortha. Czy zarówno dla wysokotonówki jak i dla niskośredniaka zakładam podział w SW (w Goal i w Stock Crossover) na 2kHz a SW sam mi je odpowiednio rozsuwa tak, żeby się odpowiednio zsumowały w miejscu podziału czy dla wysokotonówki muszę sam założyć odpowiednio wyższy a dla niskośredniaka odpowiednio niższy podział? Ja robię to w ten sposób, że częstotliwość podziału wpisuję tutaj i tutaj taką samą a później doświadczalnie zmieniam wartości elementów tak, aby wykresy charki i impedancji były "zadowalające" - może tutaj robię błąd i dlatego przy odwróceniu polaryzacji jednego z głośników nie jest tak, jak powinno być wg teorii (jak ma się do tego praktyka?)?

Kwestia ustalenia podziału to obserwacja charki, możliwości głosników, doświadczenie i jeszcze przydatne sa charki pod kątami. Nie licz na to że SW po wklepaniu mu Goali na wysoki i niski odpowiednio dobierze Ci filtry i zsumuje fazę, użyj jeszcze funkcji optimized aby dostosować filtracje według goala, czasem sw niestety nie radzi sobie z automatu i trzeba poprawiać ręcznie. Nigdy mi nie wyszła dobra zwrota która zrobił SAM Sw.
DIY
Rfck

Postprzez dabyl » 10 sie 2010, o 11:08

Skoro podział jest za niski to jaki powinienem przyjąć? (mam też wersję zwrotki z podziałem w okolicach 3kHz ale taką na razie wstępną, bez specjalnego modelowania). Oba filtry są III rzędu, JVC jest tłumiony coś koło 3dB i ma filtr modelujący wysokie tony (ten filtr dorzuciłem tak pro forma i nie wiem czy będzie w końcowej wersji). Wieczorem przedstawię schemat.

Z zakładaniem podziału - nie chodzi mi o to, żeby SW sam za mnie wszystko policzył ;) Chodzi mi tylko o wstępne założenia przy tworzeniu Goali i później zwrotek, które do tych Goali oczywiście modeluję (czyli tak jak piszesz - opcją Optimized, a później i tak jeszcze wszystko zmieniam wiele razy i sprawdzam co się dzieje z charką w fazie, przeciwfazie i z impedancją). Chodzi mi tylko o to, czy przy tworzeniu Goali, jeśli w obu wpiszę podział na powiedzmy te 2kHz to SW je sam odpowiednio rozsuwa - teraz wydaje mi się, że chyba tak ale nie mam jak sprawdzić - dopiero wieczorem).

Tak więc jaki podział proponujesz? Dopracować ten już wstępnie wykonany na 3kHz? Problem może być taki, że GDN wchodzi tam już wtedy w lekkie zniekształcenia (widać to na załączonym wcześniej screenie z pomiarami bez zwrotnic) - filtr III rzędu poradzi sobie z tym?
dabyl

Postprzez Rfck » 10 sie 2010, o 11:20

Podział 3 Khz jest już sensowny, takie wzniesienie na GDN'ie to pikuś, odpowiednio duża cewka sobie poradzi z filtracją, z tego co widać to i dobry filtr 2giego rządu nabasie sobie poradzi, taki w większości najlepiej zgrywa się fazą z wysokotonowym jeśli ten ma filtr 3ciego rzędu. Pozatym wykres impedancji jest dość chaotyczny są skoki, ta zwrotka mi się nie bardzo podoba i przypuszczam że nie grałoby na niej zbyt dobrze.

Pracuj raczej na podziale około 3khz i pokaż co wymodziłeś ;-)

Jeśli robisz oba GOALe na np 3 khz i zboczu tym samym np 12 dB to będzie ok jeśli filtry mają inne nachylenie to trzeba tak manewrować goalem aby przecinały się na podziale +-6dB
DIY
Rfck

Postprzez Piku » 10 sie 2010, o 16:53

Dabyl podeślij mi pomiary na piku16@poczta.fm wieczorem wolnej chwili coś wykombinuję :wink:

Ja również uważam, że jest za niski, ale taki w granicy 2,5khz-3khz będzie odowiedni.
Piku

Postprzez dabyl » 11 sie 2010, o 00:16

Panowie, w poprzednie pomiary wkradł się błąd. Błędne wpisanie parametru Delay :roll: Po ponownym obejrzeniu filmiku instruktażowego wykonałem jeszcze raz pomiary i oto co z tego wyszło.

Po wykonaniu nowych, już poprawnych pomiarów "podpiąłem" głośniki do wczorajszej zwrotki i wykonałem symulacje. Po kilku kosmetycznych zmianach (no, filtr na GDN'ie spadł do II rzędu) sytuacja zdecydowanie poprawiła się w porównaniu z tą wczorajszą. Przy głośnikach w przeciwfazie wykres wygląda całkiem równo, po zmianie fazy JVC (czyli oba głośniki w fazie) pojawia się oczekiwany "dziób" - i to w miejscu podziału charakterystyk poszczególnych głośników ;) . Impedancja o wiele ciekawsza od wczorajszej, przebieg fazowy chyba też w normie (bez dziwnych "zębów"). Oto screen z SW:
Obrazek

Oczywiście symulację tą wykonałem tylko dla sprawdzenia co się stanie. Zwrotka ma nadal podział na 2kHz a docelowo będzie on jednak wyżej (choć może ta też wykonam dla sprawdzenia brzmienia).
Póki co biorę się za kolejną zwrotkę, tym razem z tym wyższym podziałem. Spostrzeżeniami oczywiście się podzielę.

Piku, posłałem Ci pomiary w pliku do SW. Jeśli masz chwilkę czasu to oczywiście sugestie są mile widziane - ale nie nalegam bo może uda mi się z tym teraz, z nowymi, poprawnymi pomiarami, samemu uporać.

Dzięki Panowie!
dabyl

Postprzez Piku » 11 sie 2010, o 16:50

Teraz, jest zdecydowanie lepiej.

Podział wyżej bardzo wskazany bo bardzo wysoko ma rezonans ten JVC.

A co do tej impedacji, moża ją wyrównać korekcją impedancji.

Pomiary doszły dziś wieczorem zaprojektuję zwrotnice i pokaże.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez dabyl » 11 sie 2010, o 21:44

Cholera, kombinuję już drugą godzinę i nijak nie mogę ożenić tych głośników wyżej niż 2kHz. Owszem, da się uzyskać w miarę wyrównane pasmo ale wtedy wyłażą mi znowu problemy z fazą... no walczę dalej...
dabyl

Postprzez Piku » 12 sie 2010, o 17:24

Udało mi się zaprojektować zwrotnice, ale do końca nie jestem z niej zadowolony. A to dlatego, ponieważ do siebie nie pasują;

Gdn 20/60 ma brak-up, i powinien być bardzo nisko cięty.
JVC, ten głośnik z kolei ma bardzo wysoko rezonans, i nie ma możliwości połączenia go z GDN niżej jak ok 2khz, a powyżej nie pozwala na to GDN, jak byśmy nie kombinowali te dwa głośniki nie pasują do siebie.

Lecz trochę pokombinowałem i mam:

Filtracja 2/3rząd
Impedancja 6-8ohm wacha się. Trzeba będzie troche poprawić ją dla JVC.
podział 2,2khz

Obrazek
Piku

Postprzez dabyl » 12 sie 2010, o 18:48

No właśnie do tych samych wniosków doszedłem GDN'owi raczej bliżej do woofera niż stricte midwoofera. W podział na ~2kHz udało mi się już wcześniej trafić (choć przyznaję, że trochę przypadkowo) ale widzę, że w porównaniu z Twoim, to mój przebieg impedancji pozostawia jednak nieco do życzenia ;)

Drugie miejsce w jakim udało mi się w miarę sensownie połączyć głośniki to okolice 3,6kHz. Tak wygląda symulacja charakterystyki (bez filtracji w górnym paśmie JVC):
Obrazek
Tylko tutaj pojawia się kilka problemów. Po pierwsze GDN pracuje już w strefie break-upu (co chyba trochę nawet odbija się na charce i nie sposób się tego pozbyć) i pewnie będzie generował mocne zniekształcenia. Druga sprawa to wysokie cięcie JVC, które częściowo kastruje go z przedziału, w którym ma on najrówniejsze pasmo. Impedancja niby OK ale występuje dosyć mocny peak w okolicy podziału. Opadanie impedancji w górnym paśmie poniżej 8ohm jest chyba uzasadnione bo JVC ma nominalnie 6ohm ;)

Czyli chyba zostanę przy podziale 2kHz. Może uda mi się dzisiaj zrobić zwrotkę to pomierzę i coś napiszę po odsłuchu (ale pewnie późno w nocy).

Wielkie dzięki Piku ;)

Mam tylko jeszcze małe pytanie odnośnie mojej zwrotki na 2kHz. Co mógłbym w niej poprawić? Czy może zostawić tak jak jest?
Chodzi mi o ten "twór":
Obrazek
dabyl

Postprzez Piku » 12 sie 2010, o 22:07

Podeśle ci mój projekt jest mniej skomplikowany, i wyższy podział.
Piku

Postprzez artmiko » 12 sie 2010, o 22:25

dabyl napisał(a):Mam tylko jeszcze małe pytanie odnośnie mojej zwrotki na 2kHz. Co mógłbym w niej poprawić? Czy może zostawić tak jak jest?
Chodzi mi o ten "twór":

Tak jak wspomniałeś wcześniej GDN20/60/11 to raczej typowy woofer, a nie nisko-średniak. Kiedyś z nim trochę walczyłem. Moim zdaniem nawet podział na 2kHz to dla niego trochę wysoko. Przy tak wysokim podziale basu z tego głośnika będzie bardzo malutko, choć i tak jest on delikatny. Z 20 cm Tonsila jako nisko-średnie raczej tylko GDN20/30, 20/40.
Co do zwrotnicy, to nico niepokoi mnie dość słabo odfiltrowany Break-up GDN20/60/11 (zakres 2,5-3,5kHz). GDN w tym zakresie jest tłumiony zaledwie o jakieś 12dB. Moim zdaniem może to nieco podbarwiać średnicę i trzeba by tu trochę zwiększyć tłumienie. Może by pomogła przynajmniej częściowa korekcja impedancji dla GDN lub pułapka na ok. 3,5kHz.
Fazowo wygląda całkiem nieźle, dla JVC filtr 3 rzędu reż jak najbardziej wskazany, choć ma dość dużą dobroć.
artmiko

Postprzez Piku » 13 sie 2010, o 16:33

Postarałem się wycisnąć z nich jak najwięcej.

Podział 2,33khz.
Impedancja 8ohm, minimum 6,2ohm.
Filtracja 2/3rząd + korekcja impedance dla Gdn.

W przeciw fazie.

Obrazek

W fazie.

Obrazek

Projekt zwrotnicy chcesz na maila/pw? czy tutaj dać?
Piku

Postprzez dabyl » 13 sie 2010, o 19:38

Piku, no i bomba. Próbowałem działać z podziałem w tej okolicy (choć właściwie nieco wyżej) ale jakoś nie udało mi się nic sensownego zaprojektować. Przyznaję, że o możliwości zastosowania korekcji impedancji całkowicie zapomniałem... Wielkie dzięki, że chciało Ci się nad tym posiedzieć.

Piku napisał(a):Projekt zwrotnicy chcesz na maila/pw? czy tutaj dać?

Nie wiem, jak uważasz.

PS: Piku, to ile dziś zarobiłeś? :razz:
dabyl

Postprzez Piku » 13 sie 2010, o 19:49

Schemacik.

Obrazek

dabyl napisał(a):PS: Piku, to ile dziś zarobiłeś?
Piwko-małe :mrgreen:
Piku

Postprzez dabyl » 14 sie 2010, o 22:53

Zwrotka poskładana, całość pomierzona - oto wyniki:
Obrazek
Czyli jak pisałem - bomba ;)
Jak widać, górne pasmo wyrównałem - założony został filtr RLC. Co prawda kopie on trochę impedancję w paśmie swojego działania ale i tak nie spada ona poniżej 6,1ohm'a.

Ale żeby nie było tak różowo - jest jeden problem. Po odwróceniu fazy jednego z głośników nie ma charakterystycznego ostrego "dzioba". Występuje co prawda obniżenie ale jest ono dużo mniejsze niż to w symulacji i nieznacznie przesunięte w dół na skali częstotliwości. Ale podejrzewam, że jest to spowodowane niewielkimi odchyłkami w zastosowanych częściach do zwrotnicy. W przyszłym tygodniu bardziej się do tego przyłożę i zobaczymy co z tego wyniknie ;)

Póki co w odsłuchu wszystko wydaje się być OK. Nie jest oczywiście powalająco ale jest co najmniej dobrze ;) . Bez filtra RLC wysokie wybijają się ponad resztę pasma - w kawałkach metalowych (momentami dużo talerzy) trochę to drażni - ale filtr załatwia sprawę. Słuchałem jeszcze kawałków Apocalypticy, Portera i Lipnickiej, Natachy Atlas, Lao Che, Perfect Circle, trochę reggae - tutaj zestaw sprawdza się lepiej. W ostrym rocku i metalu jednak trochę gorzej.
Wysokie tony bardzo szczegółowe, na szczęście bez syczenia i innych, momentami nieprzyjemnych spraw jakich można doświadczyć np w PJ'ce - no ale co to za porównanie ;) Średnie tony - dla mnie wyznacznikiem jest wokal i wiolonczela i tutaj jest w miarę OK. Bas - no cóż, chałupy raczej nie zburzy ale też nie jest źle.
Podsumowując - ot taki zestaw, bez rewelacji ale poprawny. Na tyle poprawny, że wykończę kolumny (choć to pewnie jeszcze trochę potrwa).

Będę jeszcze oczywiście próbował zwrotek z podziałem na 2kHz (ta pierwsza zaprojektowana zwrotka) i na 3,6kHz - tak więc nie twierdzę, że to co jest teraz to już finał zmagań. Oczywiście opiszę co i jak.

PS: Piku, to kiedy idziemy na to piwo? Kiedy mam przyjechać do Zelenej Hory? :razz:
dabyl

Postprzez Piku » 29 sie 2010, o 17:57

dabyl, Jak zwrotnica przydał się mój projekt?

dabyl napisał(a):PS: Piku, to kiedy idziemy na to piwo? Kiedy mam przyjechać do Zelenej Hory?
Zapraszam, możesz nawet teraz :mrgreen: .
Piku

Postprzez dabyl » 31 sie 2010, o 01:01

No Stary,pewnie, że się przydał - póki co zestaw gra na tej Twojej zwrotce - na razie w warsztacie, na zmianę z wygrzewającym się AWX'em w TL'ce. Miałem próbować innych podzialów ale z dwóch powodów - 1) ten gra bardzo OK; 2) notoryczny brak czasu - nie podziałałem nic a nic w tym kierunku :???:

Zapraszam, możesz nawet teraz .

Jesienią chyba pojadę do Poznania więc mogę nadrobić te pare... set (?) kilometrów, co mi tam :razz:
Póki co mam "urwanie pyrtka" (proszę wybaczyć słownictwo ale to taki nasz slang wewnątzfirmowy :wink: ) na jednej budowie w Krakowie i nie mam na nic czasu - o kilku dniach urlopu nawet nie myślę...
dabyl

Postprzez Piku » 31 sie 2010, o 21:45

dabyl napisał(a):Cytat:

No Stary,pewnie, że się przydał - póki co zestaw gra na tej Twojej zwrotce - na razie w warsztacie, na zmianę z wygrzewającym się AWX'em w TL'ce. Miałem próbować innych podzialów ale z dwóch powodów - 1) ten gra bardzo OK; 2) notoryczny brak czasu - nie podziałałem nic a nic w tym kierunku
Cieszy mnie to bardzo, później zawsze możesz sobie lekko zmodyfikować projekt, jeśli będzie taka potrzeba.

Cytat:
Zapraszam, możesz nawet teraz .

Jesienią chyba pojadę do Poznania więc mogę nadrobić te pare... set (?) kilometrów, co mi tam
Póki co mam "urwanie pyrtka" (proszę wybaczyć słownictwo ale to taki nasz slang wewnątzfirmowy ) na jednej budowie w Krakowie i nie mam na nic czasu - o kilku dniach urlopu nawet nie myślę...
Dasz radę.
Zapraszam :mrgreen:
Piku

Powrót do Systemy pomiarowe