W związku ze zmianą głośników w moim projekcie linii transmisyjnej oraz oczekując na dostawę nowych głośników postanowiłem wykorzystać tonsilowskiego GDN'a 20/60/11,8 do innego projektu. Chciałbym go połączyć ze stożkową, papierową wysokotonówką JVC hsa0714-01a (używany głośniczek kupiony za psie pieniądze na allegro - ale gra bardzo fajnie. Tutaj zdjęcia http://allefree.pl/galleries/146277/Dar ... 46277.html ).
GDN poszedł w obudowę zamkniętą ~35 litrów (po kilku próbach i pomiarach - zejście do 46Hz, na podstawie pomiarów i obliczeń (uwzględnienie zejścia, strojenia wynikającego z pomiaru impedancji oraz z szybkości opadania zbocza od dołu pasma - nie jestem pewien czy obliczenia są poprawne ale wiele wskazuje na to, że tak - jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę to przedstawić) wynika, że dobroć układu wynosi ~0,75 - jest jakiś sposób na zmierzenie tego z pominięciem obliczeń?). Wysotokonówka, w związku z tym, że jest zamknięta od tyłu została po prostu zamontowana w ścianie frontowej bez komory za nią (no bo to by było raczej bez sensu) - została tylko dość mocno przesunięta na bok od osi pionowej frontu.
Pomierzyłem głośniki i wykonałem pierwszy projekt zwrotnicy. Oto wynik:
I teraz mam kilka dylematów i pytań:
1. Czy z tej symulacji można wywnioskować, że podział i elementy zwrotnicy są dobrze dobrane czy może nie do końca? Wydaje mi się, że nie do końca. Siedziałem nad tym trochę czasu a nie wiem czy efekt jest zgodny z oczekiwanym. Niby symulacja pokazuje, że głośniki fajnie się zgrywają ale... Przy zmianie polaryzacji wysokotonówki, w miejscu podziału nie występuje u mnie taki "dziób w dół" jak jest zalecany - owszem, widać, że głośniki pracują wtedy w przeciwfazie ale nie jest to taka stricte przeciwfaza bo "rów" jest mocno rozszerzony i niezbyt "głęboki" - jest OK i zostawić tak czy powinienem się raczej spodziewać problemów w zgraniu fazowym głośników? Zrobiłem chyba z 500 kombinacji z wartościami elementów zwrotki w górę i w dół ale taka konfiguracja wydaje mi się najsensowniejsza - jak Wy to widzicie?
2. Czy przyjęty w okolicy ~2kHz podział jest poprawny? Chodzi mi tutaj głównie o bezpieczeństwo wysokotonówki. Z pomiaru impedancji tego przetwornika wynika, że ma on rezonans na ~1350 Hz (tam występuje pik impedancji więc to chyba jest jego rezonans, tak?) Czy ta wysokotonówka powinna być może cięta wyżej? Nie przewiduję katowania tego zestawu dużymi natężeniami dźwięku ale lepiej być po bezpiecznej stronie...
3. Jak w SW powinno wyglądać założenie danego podziału? Zakładam (czysto teoretycznie), że podział robię na 2kHz filtrami II rzędu o charakterystyce Butterwortha. Czy zarówno dla wysokotonówki jak i dla niskośredniaka zakładam podział w SW (w Goal i w Stock Crossover) na 2kHz a SW sam mi je odpowiednio rozsuwa tak, żeby się odpowiednio zsumowały w miejscu podziału czy dla wysokotonówki muszę sam założyć odpowiednio wyższy a dla niskośredniaka odpowiednio niższy podział? Ja robię to w ten sposób, że częstotliwość podziału wpisuję tutaj i tutaj taką samą a później doświadczalnie zmieniam wartości elementów tak, aby wykresy charki i impedancji były "zadowalające" - może tutaj robię błąd i dlatego przy odwróceniu polaryzacji jednego z głośników nie jest tak, jak powinno być wg teorii (jak ma się do tego praktyka?)?
Zaprojektowanej zwrotki nie udało mi sie dzisiaj złożyć więc nie wiem jak by to na niej zagrało.
Załączam jeszcze pomiary głośników bez zwrotnic:
Czarny to GDN a czerwony to JVC (ale to chyba widać ;) )
Bardzo proszę o pomoc - i oczywiście z góry za nią dziękuję.
Tutaj ukłon w stronę Piku - mógłbym podesłać Ci pomiary do sprawdzenia mojej zwrotki - ewentualnie do "naszkrobania własnej" w wolnej chwili?