Zwrotnica dla Dotech MK2 6" oraz PHONOCAR HI-TECH 2/420

Moderator: ~ModTeam

Zwrotnica dla Dotech MK2 6" oraz PHONOCAR HI-TECH 2/420

Postprzez michuGdy » 23 cze 2010, o 15:29

Serdecznie witam, jestem nowy na forum.

Potrzebowałbym zrobić zwrotnicę pod zestaw składających się z:

- głośniki wysoko-tonowe: PHONOCAR HI-TECH 2/420

Niestety nie udało mi się wydobyć jakichkolwiek informacji od włoskiego producenta Phonocar na temat chociażby Fs.

Jedynie podaję podstawowe parametry głośnika PHONOCAR HI-TECH 2/420:

Moc RMS - 120W @ zwrotnica 6500Hz-12dB/oktawa
Moc RMS - 80W @ zwrotnica 3500Hz-12dB/oktawa
Moc RMS - 50W @ kondensator 3,3 uF

Pasmo przenoszenia - 1500 - 20000Hz
Impedancja - 4Ohm
Skuteczność - 90dB

- Średnio-niskotonowe: Morel DOTECH MKII 6" WOOFER (specyfikacja producenta)

Zdaję sobie sprawę, że ciężko coś na oko dobrać, mając w dodatku znikoma ilość parametrów głośnika.

obecnie głośniki te grają podpięte są pod oryginalna zwrotnicę morela 20.6 (1800Hz 6dB +12dB/oktawa).

Głośniki Phonocar grają z kondensatorem 3,3 uF, efekt taki, że gdy wezmę głośniej muzykę - głośniki zaczynają skrzeczeć.

Całość napędza wzmacniacz H/K CA280 (4 Ohm 2 x 110 W RMS)

Poradzicie coś ?

Pozdrawiam,
Michał
michuGdy

Postprzez Rfck » 23 cze 2010, o 18:50

Jedyne co możesz zrobić na ślepo to zwiększyć podział aby wysokotonowy dawał radę w tej chwili pewnie on nie daje rady na taki niskim podziale.
DIY
Rfck

Postprzez michuGdy » 23 cze 2010, o 21:00

Byłbym wdzięczny o jakieś dokładniejsze informacje, co do ewentualnej poprawki.

Dziękuje.

Pozdrawiam,
Michał
michuGdy

Postprzez dabyl » 23 cze 2010, o 21:36

Wysokotonówka ma znamionowo 4 ohm więc przy 5kHz będzie już pewnie miała te ~8 ohm w pomiarze impedancji więc przy szeregowym (bo szeregowo go podpiąłeś, tak?) kondensatorze 3,3 uF cięcie wyjdzie właśnie w okolicach tych 5kHz więc i tak dosyć wysoko jak na konstrukcję 2 way (choć z drugiej strony to tylko I rząd więc musi być wysokie cięcie) - ale to tylko tak teoretycznie bo tak na prawdę to trochę strzał kulą w płot ;)

Możesz dać trochę mniejszy kondensator (2,2 uF? - może ktoś jeszcze coś doradzi) i wtedy cięcie wyjdzie wyżej i głośnik powinien być nieco odciążony od niższych tonów. Tylko z drugiej strony pewnie niskośredniak jest odcięty niżej więc będziesz miał wycofane (nawet mocno wycofane) średnie tony (jak dla mnie to katastrofa). Możesz też dołożyć cewkę - za kondensatorem, równolegle do wysokotonówki przez co uzyskasz mocniejsze (choć chyba z niższym podziałem) filtrowanie niskich tonów - ale tutaj ponownie strzał w ciemno i do tego koszta rosną... nie ma sensu. Owszem, po samej zmianie kondensatora na mniejszy pewnie się coś poprawi i "będzie grało" - no ale jak "ma tylko grać" to moim zdaniem szkoda zachodu.

Jak widzisz ciężko coś doradzić, coś sensownego z czego na pewno byłbyś zadowolony - zwłaszcza jeśli chcesz zostawić filtr dla niskośredniaka taki jaki jest a działać tylko przy wysokotonówce. Skąd jesteś? Może na forum jest ktoś z Twojej okolicy, kto może to pomierzyć i coś doradzić. Inne wyjście to wysyłka głośników pocztą - tylko tutaj znowu dyskusja nad opłacalnością takiego rozwiązania...
dabyl

Postprzez michuGdy » 23 cze 2010, o 23:49

W ciemno jednak nie ma co działać.

A gdybym chciał zbudować całą zwrotnicę od nowa. Chyba bez sprzętu pomiarowego nawet nie ma co zabierać się prawda ?

Jaki jest przybliżony koszt zwrotnic zrobionych przez zakład car audio ?

Niżej przedstawiam morel mx20.6:
Obrazek Obrazek

Dziękuje, za udzielone dotychczas odpowiedzi.

Pozdrawiam,
Michał
michuGdy

Postprzez dabyl » 24 cze 2010, o 00:45

Na obudowie jest napisane "1800Hz/6+12db" czyli można wnioskować, że podział jest przy 1,8kHz i filtry mają 6dB/okt od dołu (I rząd) i 12dB/okt od góry (II rząd). No i moim zdaniem jest to jakieś przekłamanie bo w zwrotce jest jedna cewka i jeden kondensator - czyli oba filtry są I rzędu. Może coś źle odczytuję ale tak mi się wydaje... Czyli od razu można, z dużą dozą prawdopodobieństwa, stwierdzić, że połączenie tej zwrotki z niskośredniakiem i wysokotonówki odciętej na ~5kHz albo wyżej (kond 3,3uF albo mniejszy) da raczej marne efekty na średnicy (podział za bardzo rozjechany). Rezystory ceramiczne to tłumiki - są wpięte szeregowo (czyli nawet nie jest to tłumik L-PAD, który generalnie jest uważany za lepiej działający - nie wpływa na pracę samego filtra - chyba że ten największy rez jest równoległy ale ja nie widzę połączeń...) i w zależności od tego, gdzie podepniesz "+" głośnika wysokotonowego to gra on ciszej albo głośniej.

Potwierdza się kolejny raz teza, że nie ma co kombinować ze zwrotkami standardowymi bo ich działanie sprowadza się do tego żeby użytkownik nie spalił wysokotonówki a nie do spowodowania poprawnej pracy zestawu. Nie mamy charakterystyk głośników (link do Morela u mnie nie działa) - nie mamy punktu zaczepienia - ciężko cokolwiek doradzić...

Ale bądź cierpliwy, może jeszcze ktoś się wypowie i coś doradzi - Piku, Rfck, Łukasz...? (bo ja jednak nie uważam się na razie za fachowca ;) ).
dabyl

Postprzez michuGdy » 24 cze 2010, o 01:10

Oto parametry głośnika Morel DOTECH MKII 6" WOOFER Obrazek

Wysoko-tonowych parametrów dokładnych nie znam - Włosi olali moje maile.

Co do zwrotnic morela, też wydaje mi się, że oba filtry są I rzędu.

Pozdrawiam,
Michał
michuGdy

Postprzez Piku » 24 cze 2010, o 11:50

Po 1 dlaczego dałeś tam inny głośnik wysokotonowy niż powinien być?

Po 2 wytłumacz mi to "Głośniki Phonocar grają z kondensatorem 3,3 uF, efekt taki, że gdy wezmę głośniej muzykę - głośniki zaczynają skrzeczeć." Bo jeśli w zwrotnicy mamy 5,6uf + te co ty dałeś 3,3uf w szeregu to już mamy całkiem inną wartość, wywal ten rezystor 3,3uf.( oczywiście jest to teoretycznie bo nie znamy charakterystyki głośników ani, jak ta zwrotnica w gole działa.

Po 3 Jest Taka możliwość, że podział jest na 1,8khz, ponieważ ci co ją robili zapewne zrobili ją pod konkretne głośniki i może po zastosowaniu tych elementów filtracji takowy wyszedł tego nie wiemy, ale Morel się nie wydaje być firmą co wciska kit.

A teraz kilka wyjaśnień.

Z punktu widzenia technicznego to ta zwrotnica jest.

1/1rząd + Lpad z możliwością wyboru -3db 0db + 3db.
Oraz z możliwością z 6db na 12db'

I tutaj należy się wyjaśnienie, w tej zwrotnicy na pewno mamy oby dwa filtry 1rzedu, ale z tego co widzę mamy tam 3 rezystory i dwa to są do L-pada, a jeden możliwe, że odpowiada właśnie za to że jest możliwość filtrowania głośnika 12db/oct, to jest tylko stromość zbocza i czasami po zmianie nie wielkiej możemy uzyskać całkiem inną filtracje. Dla ciekawostki poda, że spotyka się zwrotnice rozbudowane jak by miały co najmniej 4rząd, a są nadal filtrem 1rzędu.

Ale bądź cierpliwy, może jeszcze ktoś się wypowie i coś doradzi - Piku, Rfck, Łukasz...? (bo ja jednak nie uważam się na razie za fachowca ).
Zapomniałem dodać, dabyl całkiem nieźle ci idzie :wink:

P.s Temat przeniosę do działu Car-Audio, ponieważ o tym jest cały wątek.
Piku

Postprzez michuGdy » 24 cze 2010, o 12:33

Dzięki za odpowiedź.

1. Oryginalne tweetery morela MT-11 skradziono mi. Obecnie poluje na jakieś używki.

2. Tweeter phonocara, początkowo był podpięty bez żadnych kondensatorów bezpośrednio pod zwrotnice morela w opcji -3dB. W momencie gdy pogłośniłem stopniowo muzykę, w momencie pojawiania się niższych częstotliwości na średnio-nisko tonowym, tweetery zaczynały harczeć - od razu ściszyłem. Pewnie pasmo tweeterów nie tak - mój domysł.
Obecnie tweeter podpięty jest wraz z kondensatorem 3,3uF na plusie tutaj

Obrazek
Efekt harczenia jednak dalej występuje.

3. Może nie wciska kitu, ale ta zwrotnica nie wygląda obiecująco. W nowych morel dotech ovation, zwrotnica jest już inna, a czy lepsza - nie wiem.

Pozdrawiam,
Michał
michuGdy

Postprzez Piku » 24 cze 2010, o 23:26

michuGdy napisał(a):1. Oryginalne tweetery morela MT-11 skradziono mi. Obecnie poluje na jakieś używki.
Na razie wsadź obojętnie jakie głośniki i zobacz czy ten sam efekt występuje jeśli będzie to oznacza, że wina zwrotnicy, a jeśli nie to oczywista sprawa, że głośniki są uszkodzone.

michuGdy napisał(a):2. Tweeter phonocara, początkowo był podpięty bez żadnych kondensatorów bezpośrednio pod zwrotnice morela w opcji -3dB. W momencie gdy pogłośniłem stopniowo muzykę, w momencie pojawiania się niższych częstotliwości na średnio-nisko tonowym, tweetery zaczynały harczeć - od razu ściszyłem. Pewnie pasmo tweeterów nie tak - mój domysł.
Obecnie tweeter podpięty jest wraz z kondensatorem 3,3uF na plusie tutaj
Nie rozumiem troche tego jak ty go wpiąłeś powiedz mi czy oby ta cewka i kondensator łączy się w tym samym miejscu? na wejściu +?

michuGdy napisał(a):3. Może nie wciska kitu, ale ta zwrotnica nie wygląda obiecująco. W nowych morel dotech ovation, zwrotnica jest już inna, a czy lepsza - nie wiem.
To fakt ta zwrotnica nie jest najlepiej wykonana, ale swoją powinność pewnie spełnia.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez scythe1123 » 25 cze 2010, o 01:02

5.6uF trochę niski podział, zwrotnica w CA na prawdę ma sens tylko wtedy gdy się robi pomiary przy danym ustawieniu głośnika przesunięcie głośnika powoduje przesunięcie w fazie i raczej na dobre zgranie w fazie bym nie liczył

pomierz to normalnie jak w domu żeby było względnie dobrze a jak nie to tylko pomiary wewnątrz samochodu
scythe1123

Postprzez michuGdy » 25 cze 2010, o 08:44

Co do podłączenia tweetera...

Na chwile obecną wróciłem znowu do wpięcia tweetera w zwrotnice w opcji - 3dB. W takiej konfiguracji, pewnie nie ma optymalnego dla siebie pasma, bo przecież zwrotnica nie dedykowana pod niego i efekt charczenia przy głośniejszym graniu.

Wcześniej podpiąłem tweetera przed zwrotnicą z opcją szeregowo kondensatora 3,3 uF na kablu plusowym tweetera. Dokładnie mówiąc podpiąłem go w zwrotnic pod śrubki z napisem "AMPLIFIER" w Śrubce plusowej APLIFIER spotyka się jedna strona uzwojenia cewki oraz jedna strona kondensatora 5,6 uF. Tutaj właśnie podpiąłem (+) tweetera. A do minusa (-) tweetera.

Pozdrawiam,
Michał

[ Dodano: 25-06-10, 11:19 ]
W sklepach internetowych znalazłem tweeter morel tempo mt-1 kosztuje coś koło 150 zł, ciekawe jak ma sie do morel mt-11, który jest w cenie koło 400 zł. Pasmo przenoszenia niby to samo, chociaż gdzieś wyczytałem, że zwrotnice w zestawie tempo są cięte na 3.800 Hz 6 dB/Oktawę.

Myślałem również, o zakupie JIG i karty muzycznej sb live albo jakiejś pod laptopa np audigy2 zs, ale to koszt zaraz 200 zł za taką przyjemność + dojdą koszta zrobienia zwrotnicy, więc mało opłacalna impreza praktycznie na jeden raz.
michuGdy

Postprzez Piku » 26 cze 2010, o 00:02

Sprawdź najpierw głośniki tak jak ci napisałem, a później się pomyśli co dalej zrobić pierwsze co to bym zmniejszył wartość tego konda 5,6uf na powiedzmy 3,3uf.

michuGdy napisał(a):Myślałem również, o zakupie JIG i karty muzycznej sb live albo jakiejś pod laptopa np audigy2 zs, ale to koszt zaraz 200 zł za taką przyjemność + dojdą koszta zrobienia zwrotnicy, więc mało opłacalna impreza praktycznie na jeden raz.
Na jeden raz to się nie opłaca, ale jak znam życie na jednym razie się nie kończy, a zestaw taki się nie psuje, tylko wymienia się baterie.
Piku

Powrót do Car-Audio