Moderator: ~ModTeam
Bo do odfiltrowania wyprostowanego napięcia tyle wystarczy. Więcej to już zbędny wydatek, efekt mało lepszy i ma to chyba jedynie sens gdy sie robi bezkompromisowy hi-endowy sprzęt. Lepiej zaoszczędzoną kasę przeznaczyć na wymianę elektrolitów we wzmacniaczu.LukaszN powiedz dlaczego nie warto dawać większego niż 10.000u ?
Możeszjoosee napisał(a):Odnośnie kondensatorow 10.000u. czy mogę połączyć kilka mniejszych kondensatorów na płytce i połączyć ją biegunowo oczywiście z płytą wzmacniacza?
to juz raczej glupota jest, albo inaczej - niepotrzebny bajer, tak samo jak kable sieciowe o wymyslnych splotach itp. chcial bym sie przekonac na wlasnej skorze czy ktos by uslyszal roznice miedzy taka bateria 34x2200uF, a zwyklymi 2x10000uF czy nawet 2x4700uF, ja nie slyszejoosee napisał(a):Takie cudo
ogromne znaczenie w takim przypadku ma tez szybkosc multimetru oraz sam transformator, chyba nawet wiekszy niz te kondensatory, muzyka to glownie ok 1-5kHz a najlepsze multimetry za grube pieniadze mierza max 10 razy na sekunde(10Hz), wiec dopoki nie obciazysz wzmacniacza sinusem z generatora to tego typu wywody nie maja wiekszego sensuWarg napisał(a):u niego z podpiętym zwykłym multimetrem były spadki zasilania koło 2-3V na gałęzi, u mnie nie więcej niż 0,1V
Warg napisał(a):a ja powiem że zależy ile się płaci za kondyjak tanio to można dać więcej jak jest miejsce
![]()
ale niektórzy też wtedy potrafią powiedzieć że to jakieś audiofilskie wymysły![]()
[url=http://images30.fotosik.pl/181/16d457928602cdb7m.jpg]Obrazek[/URL]
34x2200uF![]()
:
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości