Wady i zalety kolumn 2.5 drożnych

Moderator: ~ModTeam

Wady i zalety kolumn 2.5 drożnych

Postprzez Rfck » 16 lis 2010, o 01:40

Witajcie ;-)

Zanim zacząłem samodzielnie budować kolumny intrygowały mnie zestawy 2,5 drożne wtedy nie bardzo rozumiałem sens takiego zestawienia i nie mogłem zrozumieć jak ludzie odróżniają 2.5 way od 2 way na 2ch głośnikach.

Teraz wszystko jest jasne, tylko że nie miałem okazji konfrontacji z zestawem dwu i pół drożnym, dziś naszło mnie na przemyślenia na temat zalet i wad takiego rozwiązania.

Istotną zaletą jest dodatkowy głośnik niskotonowy grający w ograniczonym niskim paśmie według niektórych "łatającym" efekt Baffle Stepu . Jednak załóżmy że właśnie ten głośnik który odpowiada za dodatkowy bas odłączamy i .. zostajemy z zestawem 2 way.

Ogólnie zastanawiam się jak w praktyce jest z ilością basu z takiej konstrukcji , czy nie jest go za dużo, jeśli 2.5 way jest takim dobrym rozwiązaniem to w takim razie zestawy dwu i trójdrożne są "gorsze" na basie , to taka czysta teoria.

Przyglądając się zwrotnicy zestawów 2.5 drożnych widzimy że jeden midwoofer gra do pewnego pasma niskośredniotonowego, czyli wspomaga tylko dolne pasmo a drugi natomiast gra też średnicę. Znając te fakty przyjrzyjmy się teraz konstrukcji 2 way lub 3 way, tutaj nie mamy dodatkowego wspomagania w postaci drugiego głośnika.

Załóżmy jeszcze żę mamy 2way w pokoju, gra przyzwoicie na basie, co się stanie jeśli wstawimy 2.5 way gdzie z założenia basu jest więcej i co teraz ? skoro 2 way nagłośniło basem dane pomieszczenie do zestaw 2.5 way będzie grał za mocno.

Ogólnie zastanawiam się nad praktycznym zastosowaniem 2.5 way, czy jest to ratowanie zestawów 2way gdzie zaczyna brakowac basu w wiekszych pomieszczeniach czy daje to jeszcze inne/lepsze efekty ( w praktyce) ?
Zastanawia mnie również to skoro mamy kasę na zestaw 2.5 way to równie dobrze mamy też na 3 drogi ( w teori). Chciałem podjąć dyskusję w tym temacie, liczę na wasze przemyślenia i ciekawą dyskusję w tym temacie.

Pozdrawiam
DIY
Rfck

Postprzez joosee » 16 lis 2010, o 04:29

2,5 way to moim zdaniem ratowanie 2 way od niedoboru basu gdyż głośnik niskośredniotonowy jest w czasie odgrywania niskich częstotliwości "trzymany za kołnierz" przez prądy średnicy. Zupełnie inaczej gra ten sam głośnik z wyciętą średnicą. Gra o niebo lepszym czyt. głębszym i bardziej dynamicznym basem. Stąd też jak sądzę powołanie do życia 2,5 way. Jeśli chodzi o kwestię porównania 2,5 way do 3 way to moim skromnym zdaniem 3 way zagra dużo lepiej choćby ze względu na wielkość membrany. Przetworniki średniotonowe mają dużo lżejsze i mniejsze membrany, a jak wiadomo czym większa membrana tym większe "wiadro" w średnicy. Poza tym głośnik ma do wygrania węższe pasmo akustyczne i nie musi się dzielić swoją porcją drgań z częstotliwościami niskimi gdyż te mają swój własny przetwornik.
joosee

Postprzez dolphin123 » 16 lis 2010, o 13:20

Rfck napisał(a):Ogólnie zastanawiam się jak w praktyce jest z ilością basu z takiej konstrukcji , czy nie jest go za dużo, jeśli 2.5 way jest takim dobrym rozwiązaniem to w takim razie zestawy dwu i trójdrożne są "gorsze" na basie , to taka czysta teoria.
Nie do końca. Często jest tak, że nie wszyscy potrzebują niższego basu jaki daje większy niskotonowiec w 3drogach. 2,5drogi to jak padło wcześniej wspomożenie na basie konstrukcji 2drożnej ilościowo.
Rfck napisał(a):Załóżmy jeszcze żę mamy 2way w pokoju, gra przyzwoicie na basie, co się stanie jeśli wstawimy 2.5 way gdzie z założenia basu jest więcej i co teraz ? skoro 2 way nagłośniło basem dane pomieszczenie do zestaw 2.5 way będzie grał za mocno.

Nie patrzyłbym tu na mały pokój, bo akurat w takim pomieszczeniu 2 drogi zupełnie starczają. Weźmy mój przykład AWXów. Znajomy ma zrobione 2drogi i w 12-15m2 radzi to sobie znakomicie. U mnie juz w prawie 25m2 wyczuwam niedosyt i stąd budowa 2,5drogi. 3drogi mogą dać nam więcej.

Patrząc najbardziej prosto jak można, sam wymiar membrany typowego średniaka (mniejsza od typowej 18tki) i basowca (większa...) daje nam większe możliwości. Jednak problemem może być cena.. Ja z mojego punktu widzenia nie widzę dla siebie lepszej alternatywy 3dróg dla 2,5drogi AWX. Druga sprawa, że wiele osób miało wcześniej zestawy 2drożne i nie chciały ich zmieniać jeśli chodzi o średnie i wysokie partie, a brakowało im dołu, stąd też decyzja na 2,5drogi.
Wniosek prosty. Jeśli podoba nam się konstrukcja 2drożna a brakuje nam niskich rejestrów, często decydujemy się na 2,5drogi ze względu na niechęć wymiany przetworników i możliwości nie spasowania ich ze swoim gustem..
dolphin123

Postprzez scythe1123 » 16 lis 2010, o 13:48

W zestawach 2,5 drożnych charakter basu jest inny, teoretycznie powinien być dynamiczniejszy przy głośniku 15 cm niż przy 25, 30 cm
scythe1123

Postprzez dolphin123 » 16 lis 2010, o 14:38

scythe1123 napisał(a):W zestawach 2,5 drożnych charakter basu jest inny
O tym już pisałem. A czy dynamiczniejszy to kwestia wybranego przetwornika. Z drugiej strony zastanawia mnie robienie 2,5drogi na 13-15cm glosnikach- pytanie czy nie lepiej poradzi sobie jedna 18tka?
dolphin123

Postprzez artmiko » 16 lis 2010, o 22:21

W zestawach 2,5 drożnych bardzo często dodanie tej dodatkowej 0,5 drogi ma nie tylko na celu zwiększenie efektywności na basie, ale również podniesienie efektywności całego zestawu. Dla dwóch głośników połączonych równolegle mamy zysk na basie 6dB. Teoretycznie tyle ile wynosi ten legendarny BS, ale bardzo często może to być nieco za dużo. Więc głośnik grający średnicę filtruje się nieco łagodniej niż dla 2-drożnego zestawu, a średnicę od dołu uzupełnia łagodnie filtrowany basowiec. Konstrukcja zestawu 2,5 drożnego nie polega tylko na dodaniu identycznego głośnika grającego tylko basem. Koncepcji zestawów 2,5 pewnie jest wiele, ja wspomniałem tylko o jednej z nich. W innych są stosowane ostrzejsze filtracje.
Jedną z wad 2,5 dróg jest to, że część średnicy (jej dolne partie) jest odtwarzana przez dwa głośniki inaczej filtrowane. Tak więc dla jednego sygnału mamy dwa źródła o innych przesunięciach fazy, czyli są lekko przesunięte w czasie. Stąd mogą grać mniej przestrzennie niż zestawy 2-drożne. Takie mam spostrzeżenia po eksperymentach z moimi 2,5 drogami. Również te zestawy są przeważnie 4-omowe, co nie zawsze jest zaletą.
dolphin:123 : Zestaw 2,5 drożny nie zagra niżej jak 2 drogo na tych samych głośnikach, może tylko zagrać głośniej, więc ja bym wybrał 18 bo ta teoretycznie może zejść niżej.[/b]
artmiko

Postprzez dolphin123 » 17 lis 2010, o 00:48

artmiko napisał(a):dolphin:123 : Zestaw 2,5 drożny nie zagra niżej jak 2 drogo na tych samych głośnikach, może tylko zagrać głośniej, więc ja bym wybrał 18 bo ta teoretycznie może zejść niżej.[/b]
Zgadza się, nigdzie nie pisałem, że niżej mi ten zestaw będzie grał... :wink: Porównywałem 2,5drogi do 3 w sekcji niskotonowej.
dolphin123

Powrót do Akustyka