usterka pieca basowego Hartke B30

Moderator: ~ModTeam

usterka pieca basowego Hartke B30

Postprzez Marian » 26 mar 2010, o 20:56

Witam,kolega prosił mnie o zajrzenie do pieca Hartke B30...oto co się stało:

Podczas ostatniej imprezy ktoś przewrócił piec z wtykniętym kablem który upadając "na twarz" rozwalił gniazdo INPUT. Ktoś postanowił że wylutuje dobre gniazdo które znajdowało się z tyłu "EFFECTS LOOP - AMP IN" i wlutuje w miejsce tego zepsutego...no i tak zrobił.

Niestety piec jest nie sprawny,teraz niby gra ale dostaje słaby sygnał,podłączałem bas i wydaje z siebie ciche dźwięki podczas gdy wszystkie potencjometry są ustawione na Max. Mam też dziwne wrażenie że jest problem z masą.

Pytanie: czy to możliwe że wylutowanie gniazda powoduje tą usterkę? czy gniazdo Jack podczas gdy jest przylutowane na płytkę zwiera któreś ścieżki a gdy jest wylutowane nie zwiera i powstaje taka usterka?

Obrazek

Jak widać na zdjęciu,po prawej stronie mamy gniazda INPUT (aktywne i pasywne) a po lewej osobna płytka na której są gniazda "AMP IN" i "PREAMP OUT" (AMP IN jest wylutowany).

Podczas oględzin zauważyłem że gdy ten kabel połączeniowy małej płytki jest odłączony to w ogóle wzmacniacz nie dostaje sygnału (podczas gdy dotykam wtyczki nic nie słychać),ale gdy go wepnę to piec już się odzywa ale za cicho.

Jak myślicie? może to być od tego gniazda? nie mam na stanie takiego żeby przylutować,mogę jedynie zewrzeć ścieżki drutem. Tak to wygląda od spodu:

Obrazek

[ Dodano: 26-03-10, 20:56 ]
Już gra :grin: Jednak to było to gniazdo, które podczas wypiętego kabla stykało dwie blaszki. :) <szubienica>
Marian

Postprzez dolphin123 » 27 mar 2010, o 18:21

Marian napisał(a):ednak to było to gniazdo, które podczas wypiętego kabla stykało dwie blaszki.
tak zrealizowane jest przeważnie przełączanie między głośnikami a słuchawkami:)
dolphin123

Postprzez skrzat » 27 kwi 2010, o 18:56

a to co slyszales to byl zapewne przesluch miedzy sciezkami ;-)
skrzat

Powrót do Elektronika