trzy drogi dla ubogich

Subwoofery, Kolumny, Wzmacniacze, Inne

Moderator: ~ModTeam

trzy drogi dla ubogich

Postprzez bingant » 3 paź 2009, o 09:35

Witam. Jestem tutaj nowy i serdecznie pozdrawiam grono diyowców.
Zachęcony prośbą kol. Piku, wklejam projekt moich kolumn, który od kilku dni wisi również na diyaudio.

Witam i przedstawiam efekt mojej morderczej walki z popularnym ostatnio projektem 3way na STX.
Założenia były takie, żeby w miarę małym kosztem, zbudować kolumny i zapomnieć o DIY.
Bzdura:)
Kolumny montowałem kilka miesięcy, ze względu na brak wolnego czasu, co zresztą wyszło im na dobre. Każdy z etapów konstrukcji miał czas na doschnięcie i wyprężenie się.
Niestety nie robiłem zdjęć w trakcie budowy, ponieważ tak nie do końca wierzyłem, że kiedykolwiek to skończę, ale myślę, że i tak niczego wielkiego nie odkryłem. Konstrukcja i jej etapy, jakich wiele na tym forum.
Szkielet główny wykonany jest na planie trapezu z mdf 22mm, front 2x22mm.
Dla uzyskania kształtu lutni, użyłem sklejki 5mm, wygiętej na przymocowanej do konstrukcji głównej listewce 1,5cm^2. Całość klejona na wikol, oprócz sklejki, którą przymocowałem na wkręty. Spód i góra kolumn, zostały wykonane na samym końcu. To była mordęga, ponieważ musiałem doszlifować łezki do kształtu sklejki napiętej pomiędzy konstrukcję a listewkę. Sklejka była cięta na miarę i wystawała równe 22mm nad i pod kolumną. Oba dekielki przykleiłem klejem montażowym Patteksa.
Całość pokryłem fornirem Padouk 0,6mm, słojami w poprzek konstrukcji, klejąc go na Pattex Moment. Zamiast metody dociskania wałkiem, użyłem gumowego młotka i dobijałe miejsce przy miejscu. W sumie szło bardzo szybko. Powstały tylko dwa bąble, które usunąłem podgrzewając fornir suszarką do włosów i doklepując młotkiem. Malowane dwa razy lakierem matowym, bezbarwnym.
Fronty okleiłem skórą ekologiczną, po wcześniejszym sfrezowaniu frezarką górno wrzecionową do kształtów jak na fotkach. Kleiłem też na Pattex Moment.
Odnośnie kształtu kolumn, to zależało mi głównie na tym, aby ich bryła nie sprawiała wrażenia ciężkości. Czy mi się udało, nie wiem. Rozmiar GDNa determinuje całą konstrukcję do takich, a nie innych kształtów.
Komora GDNa ma 29l brutto i jest połączona razem z PJ-ką w ten sposób, że komora midwoofera, nie dotyka tylnej ściany kolumny, a wycięty we wzmocnieniu otwór, pozwala na przepływ powietrza w górę. Komora średniaka ma 3l brutto.
Na początku odsłuchów, kolumny nie był niczym wytłumione. Niestety bas miał taki dudniący pogłos. Tunel b-r z Polinka 68mm docięty na 16cm. Potem za GDNem wykleiłem tylną ściankę kilkoma warstwami filcu tak na około 4cm grubości. Było lepiej, już nie dudnił bas, ale jeszcze brakowało mu sprężystości. Następnie całą komor GDNa, aż do tunlu b-r, wypchałem watą perlonową. I tak ma być!
Zwrotnice "by PawełS."
Nie pamiętam w tej chwili całego kosztorysu, ale to łatwo każdy może policzyć sam, jeżeli będzie chciał zbudować takie klocki.
Wrażenia z odsłuchu?
Nie spodziewałem się takiego brzmienia po tych przetwornikach. Naprawdę. Szczególnie po wytłumieniu. Może PJ-ka daje trochę do życzenia, ale przez przypadek chyba udało mi się znaleźć na to radę. Różnica w wysokości pomiędzy tylnymi a przednimi kolcami, wynosi 2cm. Nie wiem (nie mierzyłem) o ile stopni w ten sposób jest pochylona przednia ścianka, ale jest o wiele lepiej niż na wprost. Nie sypie tak piaskiem. Kto ma tą konstrukcję, może spróbować.
Na koniec chcę serdecznie podziękować PawłowiS, za nieocenioną pomoc, odpisywanie na moje tępe priv i wszystkie rady. Dzięki Paweł!!!
Jeżeli kogoś coś zainteresowało, a nie ma tego w opisie, chętnie odpowiem na pytania.
Kilka fotek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
bingant

Postprzez SoundStarStudio » 3 paź 2009, o 11:45

Już pisałem na diyaudio że pyszna konstrukcja,bardzo ładna obudowa a tych głośników bym musiał wkoncu kiedyś posłuchać.Gratuluje.
Tyskie ponad wszystkie
SoundStarStudio

Postprzez Rfck » 3 paź 2009, o 12:15

Witam na Forum, fajnie że taka konstrukcja jest u nas na forum, jest świetna i wykonana naprawdę perfekcyjnie. Nie doczepie sie do niczego bo się nie da. Jak już wspominałem, najlepsze wrażenie robią nóżki i kolce ;-)

Pozdrawiam
DIY
Rfck

Postprzez Piku » 3 paź 2009, o 14:53

Kawał dobrej roboty konstrukcja jest Piękna wykonanie na bardzo wysokim poziomie <gratulacje>

Bardzo chętnie umieścimy twoją konstrukcje do Działu DIY na stronie głównej.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez Marian » 3 paź 2009, o 17:46

Wszystko ładnie pięknie,ale nie napisałeś jakie głośniki zastosowałeś. My wiemy jakie ale jeśli ktoś z "zielonych" będzie czytał to co wtedy?

ps. ładne kolumny.
Marian

Postprzez LukaszN » 3 paź 2009, o 17:53

Piękna konstrukcja!! Bardziej do oglądania, niż słuchania :razz: ale i tak szacun dla Ciebie, bo jest co podziwiać i naśladować ;)
„Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi” Albert Einstein
LukaszN

Postprzez bingant » 3 paź 2009, o 18:38

Marian napisał(a):My wiemy jakie ale jeśli ktoś z "zielonych" będzie czytał to co wtedy?

Przepraszam za nieuwagę, ale tak jak pisałem ten temat to "przedruk" z diyaudio, gdzie projekt jest bardzo popularny.
Przetworniki. GDN 22-140-8-SCX, GDM-14-150-8-SCX, GDWK-10-200-8-PJ wszystkie z firmy STX.

[ Dodano: 03-10-2009, 18:40 ]
LukaszN napisał(a):Bardziej do oglądania, niż słuchania :razz:

Nigdy nie słyszałem kolumn na żadnych Scanach np. i nie mam żadnego porównania. Czy może ktoś z Was słyszał tą konstrukcję na STXach i np. jakiś zestaw z AkustyKa i może coś napisać?
bingant

Postprzez Marian » 3 paź 2009, o 18:54

bingant napisał(a):Czy może ktoś z Was słyszał tą konstrukcję na STXach i np. jakiś zestaw z AkustyKa i może coś napisać?

Nie bingant,to nie ta półka ;)
Marian

Postprzez Piku » 3 paź 2009, o 18:55

Ja miałem okazje sluchać PJ i jak dla mnie nawet nie warta tych 20zł czy ile tam kosztuje ja chyba za tyle ją kupowałem. Juz lepiej dołożyć do jakiegoś tonsilka.

Ale konstrukcja i tak jest piękna i za nie wielkie pieniądze.
Piku

Postprzez tomq88 » 5 paź 2009, o 22:34

Wizualnie cudo, 99% nie uwierzyłoby że to nei są kolumny ze sklepu. Co do Pj - paweł S. pisał ze mozna wyminić ją na AWXa bez przerobki zwrotnicy io ze nie bedzie jakiejs kaszanki, bo Pj jets wysoko Ciety. na Diyaduio juz chyab ktos rozwazal taka koncepcje, tylko czekac az sie pochwali spostrzezenaimi. A ten zestaw wlasnie z leposza wysolkotonowka (jak nowe kolumny "hi-end" F200 STXa) moglby zagrac naprawde ciekawie.
Once I thought I was wrong but I was mistaken.
tomq88

Postprzez przemo-lukas » 6 paź 2009, o 11:46

Wyglądają pięknie. Coś pomiędzy avalonami, sonusami i usherami.
Sprawdzona zwrotnica to plus tej konstrukcji.
Gratuluję.
Ładne fotografie. Takie go uzyskałeś raczej świadomie/ i lampa w body też nie "odpaliła", tak więc sądzę, że i sprzęcik i umiejętności posiadasz. A to ciekawe, gdyż wielu miłosników sprzętu audio i diy właśnie zajmuje się fotografią. :wink:
Jeżeli kogoś coś zainteresowało, a nie ma tego w opisie, chętnie odpowiem na pytania.
Jakim aparatem wykonywałeś fotografie? :grin:
przemo-lukas

Postprzez bingant » 6 paź 2009, o 13:25

Canon 5D + EF 85f/1,8 @1,8, lampa w body nie odpaliła, bo jej tam nie ma :)
Doświetlałem z lewej(patrząć na fotki) 430EX na -2EV odbijając światło od rogu sufitu, żeby zrównoważyć różnice tonalne pomiędzy śćianą z oknem i bez.
bingant

Postprzez dolphin123 » 6 paź 2009, o 13:48

przemo-lukas napisał(a):Jakim aparatem wykonywałeś fotografie? :grin:

Canonem 5D + 85/f1.8 :wink: pytalem o to samo na innym forum.
dolphin123

Postprzez przemo-lukas » 6 paź 2009, o 17:07

Tak więc wątku zaśmiecał nie będę. Nadmienię tylko, że takiej go spodziewałem się po małych wartościach przysłon, stąd pewność, że nie robiłeś tego "programem". No i "odpite" światło jest jak najbardziej naturalne. Sądziłem że jest bez lampy na zastanym z okna. :wink:
No nic. Tak czy siak, piękna konstrukcja i pięknie wykonane fotografie. Śietna sprawa, jak dzieło własnych rąk można w ten sposób zaprezentować.
P.s.
Też mam chrapkę na jaśniejsze szkło. Ale krótsze. Zastanawiam się nad 50 f1.4 bo słoiczek 1.8 sprzedałem. :mrgreen:
przemo-lukas

Postprzez bingant » 6 paź 2009, o 17:30

Jak już jedziemy z innej beczki, to przemo-lukas jak masz cropa to polecam 35L f/1,4. Mam je i jestem nim zachwycony.

Panowie, nie jedźcie z innej beczki! Jak chcecie porozmawiać o fotografii, to proszę założyć oddzielny temat w dziale off topic. LukaszN
Ostatnio edytowano 1 sty 1970, o 02:00 przez bingant, łącznie edytowano 4 razy
bingant

Postprzez Piku » 20 paź 2009, o 18:02

<diyakustyk> Nie bawem ta konstrukcja pojawi się na stronie głównej w dziale "Do It Yourself"
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez mirek » 24 paź 2009, o 09:56

Piękny wygląd! Brawo.
Fotki tez niezłe, ale tło trochę nietrafione ;)
mirek

Postprzez bingant » 24 paź 2009, o 17:00

Tło rzeczywiście niezbyt szczególne, ale kolumny ważą po około 30kg i nie chciało mi się ich taszczyć w inne miejsce :)
bingant

Postprzez Keith » 12 lis 2009, o 11:39

Super :grin: Bardzo mi się podobają :wink: takie obudowy to zasługują na głośniki z wyższej półki no ale każdy robi z tego na co go stać.. rewelacja :wink:

z ilu pasów forniru masz złożone boki?
jaka grubość jest tej sklejki wygiętej?
Keith

Postprzez bingant » 12 lis 2009, o 13:08

Keith napisał(a):z ilu pasów forniru masz złożone boki?

z pięciu
Keith napisał(a):jaka grubość jest tej sklejki wygiętej?

5mm
bingant

Następna strona

Powrót do Gotowe konstrukcje DIY