TBTL 1-way Transnmission Line

Subwoofery, Kolumny, Wzmacniacze, Inne

Moderator: ~ModTeam

TBTL 1-way Transnmission Line

Postprzez Rfck » 4 lis 2010, o 15:42

Witam was ;-)

Oto po długim czasie ukończyłem swoje "dzieło" , tym razem jak wiecie jest to linia transmisyjna oparta na głośniku Tangband W657SC.
Proces budowy był rozłożony w czasie z wielu powodów jednak udało się ;-)

Projekt::

Linia transmisyjna 2,5 SD -> 1 SD , za chiny nie pamiętam długości jaką zastosowałem, posiałem tez pomiary, będę szukał i wrzucę. W każdym razie tunel strojony na ćwierć fali rezonansu głośnika ( zmierzonego po wygrzaniu ), niestety odbiegał od podanego przez producenta.
Wylot o powierzchni 1 SD, przerobiony na kształt okręgu i zakończony szyjką basreflexu, wszystko w celu estetyki, pewnie znajdzie się jakiś co powie że to bassreflex w zbyt dużej obudowie ;).

Obudowa::

Obudowa wykonana w całości z MDFu, kolejny raz się uświadomiłem że wolę robić w wiórówce, jest tańsza i pije mniej kleju jeśli chodzi o fornirowanie!
Front jest z podwójnej płyty tak aby można było wyciąć skosy.
Całość oklejona fornirem PALISANDER i wykończona woskiem naturalnym Starwax.
(oj się napolerowałem :-)) ale warto było! efekt... zobaczcie sami.

Brzmienie::

Typowe dla aluminiaka, detaliczne, szybkie, analityczne, w tej chwili mam już gotową zwrotnicę zamontowaną w obudowie, ale tak się zacząłem wsłuchiwać i stwierdziłem że czasem góra potrafi walnąć nieźle po uszach, zastosowałem cewkę jako filtr dolnoprzepustowy o małej wartości co skutecznie obniżyło efektywność głośnika w zakresie od 9 Khz. Mam kilka cewek więc posłucham na różnych wartościach i dopasuję brzmienie.
W tej chwili charka prezentuje się tak:

Obrazek
Obrazek

No i wreszcie bas, bo przecież po to taka wielka buda dla tego malucha ;-)
Oto jak wygląda wykres pomiaru nearfield + port :
Bas naprawdę nieźle zjechał w dół pomimo tego żę Fs głośnika jest wysokie.
Naprawdę nieźle gra i Tlka sporo wycisnęła z tego maluszka. Obecnie odsłuchuje je w pomeiszczeniu ok 30 m2, basu jednak trochę brakuje ale na pokoik do 20 m2 myślę żę będa naprawdę niezłe, ewentualnie jako fronty pod kino.
Wadą jest niestety kierunkowość szerokopasmówek, aby cieszyć się pełnią pasma trzeba skierowac głośniki na siebie.

Co mogę wiecej napisać? hm jedynie podziękować Bingantowi za to że polecił mi wosk starwaxa ;-).

Fotki::

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

..zmieniłem ustawienie w pokoju i :shock: :shock: aż mnie zagieło.. wyobrażacie sobie że te 2 maluchy wypełniają basem pokój ok 30m2 :D?
DIY
Rfck

Postprzez Piku » 4 lis 2010, o 21:30

Jak zawsze pięknie i profesjonalnie tyle mam do powiedzenia. :razz:
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez Marian » 5 lis 2010, o 07:02

Świetnie :) tylko szkoda że frezów nie ma,było by jeszcze lepiej :wink:

Wosk jest bardzo dobry,dobrze konserwuje fornir (mi po roku kolumna nie chciała wpić świeżego wosku,tak dobrze go zakonserwowała).
Obrazek
Marian

Postprzez bingant » 5 lis 2010, o 07:31

Gratki, ładnie to wykonałeś! Z całą pewnością piękno woskowego wykończenia nie jest oddane na zdjęciach, ale zakładam się, że w realu ten fornir+starwax daje niesamowity efekt. Wczoraj zrobiłem próbkę porównawczą, gdzie na połowie naklejonego liścia(20x40cm) położyłem 3 warstwy wosku, a na drugiej trzy warstwy lakieru matowego. Lakier nie ma szans!
bingant

Postprzez Piku » 5 lis 2010, o 22:09

Jest możliwość położenia lakieru na wosk? w celu zabezpieczenia przed utratą jakości z czasem.
Piku

Postprzez Marian » 6 lis 2010, o 00:28

Myślę że jest choć sam nie próbowałem... ale czy to w ogóle ma sens? nie dość że nie wiadomo jak wosk zareaguje to i tak nie będziesz tych kolumn trzymał kilka lat :) na pewno zrobisz sobie nowe :) Najlepszym rozwiązaniem jest położyć wosk raz a dobrze.
Obrazek
Marian

Postprzez Rfck » 6 lis 2010, o 00:51

Hmm Marian, jakoś nie bardzo wierze w tą konserwacje poprzez wosk, moje kolumny mają pare dni po końcowym polerowaniu, chlapneła mi na nie woda i zostały matowe kropki ktore nie schodziły! musiałem się napolerować aby zniknęły hmm, jak długo wosk potrzebuje aby się tak maksymalnie utwardzić ?
DIY
Rfck

Postprzez Piku » 7 lis 2010, o 11:14

Marian napisał(a):Myślę że jest choć sam nie próbowałem... ale czy to w ogóle ma sens?
Myśle, że ma jeśli chcesz zachować kolor wosku na dłużej, bez ponownego woskowania. No ale właśnie pytanie jest co się może stać... ktoś już próbował?
Piku

Postprzez Rfck » 8 lis 2010, o 13:09

Jaki sens woskować żeby potem zalać to lakierem? jak dla mnie nie ma to sensu.
Poza tym wosk wydaje mi się zbyt tłustą powierzchnią która "nie przyjmie" żadnego specyfiku.
DIY
Rfck

Postprzez dolphin123 » 8 lis 2010, o 22:35

Rfck to kiedy spota robimy i przyprowadzisz swoje TB pod lampę ? :grin:
dolphin123

Postprzez LukaszN » 11 lis 2010, o 17:37

3 plusy na początek: za 1way, wosk no i TL :D

Nie rozumiem tylko czemu nie dasz normalnego filtru RLC na ten pik na wysokich tonach, głośnik przestał by byc meczący i trochę nawet wysokich tonów byś zyskał.

Co do basu z zestawu mały szerokopasmowiec + TL, wierzę ze potrafi zadziwić :). Od kiedy mam SPH68X w TL, beyma tylko zbiera kurz.
„Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi” Albert Einstein
LukaszN

Postprzez dolphin123 » 11 lis 2010, o 22:32

LukaszN napisał(a):Co do basu z zestawu mały szerokopasmowiec + TL, wierzę ze potrafi zadziwić :) . Od kiedy mam SPH68X w TL, beyma tylko zbiera kurz.
Monacor potrafi zadziwić to fakt. Nawet w projekcie 'one way ticket of monacor' jest sporo basu. Jednak monacor nie jest wcale taki mały :razz:
dolphin123

Postprzez Rfck » 12 lis 2010, o 02:25

Tylko że ja chciałem upiłowac te wysokie tony :)
Zwrotnica składa się z cewki oraz filtru RLC który działa na paśmie 1-3 khz gdzie jest wyraźnie podbicie które dawało efekt w postaci buczenia, grało mi to przez jakiś czas ale na pewnych kawałkach dostałem po uszach, na próbe wstawiłem właśnie tę cewkę przed filtr RLC i okazało się że gra dużo lepiej ;)
DIY
Rfck

Postprzez LukaszN » 12 lis 2010, o 15:39

Myslałem ze masz taki bardzo minimalistyczny filtr w postacie jednej cewki ;)

dolphin123 napisał(a):Jednak monacor nie jest wcale taki mały
W porównaniu do ARZ jest mały, a basu duuuuzo wiecej ;P
„Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi” Albert Einstein
LukaszN

Postprzez artmiko » 13 lis 2010, o 10:43

Wszystko wygląda extra, konstrukcja, wykonanie. Wosk dał super matowy połysk, tak jak mi się podoba. Wreszcie ktoś zrobił TL bez takiej paskudnej prostokątnej dziury.
Tylko ten wielki pik na 9kHz. Gra on o 6dB głośniej od reszty pasma i pewnie musi nieźle podbarwiać dźwięk. Nie da się z nim nic zrobić? Pułapka RLC nie działała poprawnie?
artmiko

Postprzez Piku » 13 lis 2010, o 12:59

artmiko napisał(a):Pułapka RLC nie działała poprawnie?
Pewnie zadziała, ale chyba Rfck, wybrał taką opcje bo wedle jego uznania gra tak dobrze, chodź mogę się mylić.
Piku

Postprzez Rfck » 13 lis 2010, o 14:27

Wreszcie ktoś zrobił TL bez takiej paskudnej prostokątnej dziury.
Tylko ten wielki pik na 9kHz. Gra on o 6dB głośniej od reszty pasma i pewnie musi nieźle podbarwiać dźwięk. Nie da się z nim nic zrobić? Pułapka RLC nie działała poprawnie?

No z tym prostokątnym otworem to jest tylko problem bo wykończenie go jest trudne, miałem akurat dwie sztuki starych brów które akurat pasowały powierzchnią ;)

RLC działa na pasmo od 1khz do ok 3.5 khz tamto podbicie było słychać.
Co do tego podbicia na 9 khz to jest jak widać dość punktowe , im wyższej wartości cewka tym te podbicie jest mniejsze, jak wiesz to szerokopasmowe głośniki są bardzo kierunkowe na wysokich tonach a ten pomiar jest na wprost głośnika , w tej chwili głośniki nie stoją naprzeciwko ucha i jest lekki kąt, to powoduje ze te podbicie nie jest słyszalne, zawsze mogę zmienić wartość cewki i się obniży, nie znalazłem żadnego filtra który by tą górkę poprostu wyciął, pozatym uważam to za zbędny zabieg z racji wąskopasmowego podbicia.
DIY
Rfck

Postprzez artmiko » 14 lis 2010, o 09:55

Keith napisał(a):RLC działa na pasmo od 1khz do ok 3.5 khz tamto podbicie było słychać.

Widocznie była zbyt mała dobroć układu RLC (duża cewka + mała pojemność = szeroki rezonans). Spróbuj układu o większej dobroci, będzie działał w wąskim zakresie. Musi być mała indukcyjność i doża pojemność, np. wartości 50uH i 5,6uF, 45uH i 6,8uF, 30uH i 10uF. Dobierz L i C na odpowiednią częstotliwość rezonansu, a następnie R na odpowiednie tłumienie. Oczywiście wszystkie te elementu muszą być równolegle, a całość podłączona w szereg przed głośnikiem. Powinno pomóc.

Keith napisał(a):Co do tego podbicia na 9 khz to jest jak widać dość punktowe , im wyższej wartości cewka tym te podbicie jest mniejsze, jak wiesz to szerokopasmowe głośniki są bardzo kierunkowe na wysokich tonach a ten pomiar jest na wprost głośnika , w tej chwili głośniki nie stoją naprzeciwko ucha i jest lekki kąt, to powoduje ze te podbicie nie jest słyszalne, zawsze mogę zmienić wartość cewki i się obniży, nie znalazłem żadnego filtra który by tą górkę poprostu wyciął, pozatym uważam to za zbędny zabieg z racji wąskopasmowego podbicia

Cewka obniża ten pik, ale również robi to samo z resztą pasma. Obniżysz pik na 9kHz i reszta pasma czyli powyżej 10kHz prawie już nic nie zagra. To samo jest z kierunkowością. Im wyższa częstotliwość tym gorsza kierunkowość. Odsuwając się od osi głośnika również najwięcej tracisz na górze pasma.
Jest to podbicie w wąskim paśmie, więc chyba nie zmienia równowagi tonalnej całości, ale na pewno powoduje dość silne podbarwienia wysokich tonów. Jak brzmią np. talerze? Więcej wysokich może powodować wrażenie lepszego dźwięku.
artmiko

Postprzez dabyl » 15 lis 2010, o 02:09

Stary (pozwolisz, że się tak wyrażę :wink: ) - kawał dobrej roboty!!!
Wizualnie nie można tutaj nic zarzucić. Oczywiście można rozwodzić się nad indywidualnymi preferencjami co do designu ale staranności wykonania zdecydowanie nie można w tym przypadku podważyć. Przyznam, że mi akurat tak, jak jest, bardzo odpowiada - całkiem delikatna linia obudowy - wręcz subtelna, ciekawy fornir i wykończenie woskiem - BRAWO!

Z uwagi na moje ostatnie zboczenie jakim jest infantylna i pewnie nie do końca uzasadniona miłość do linii transmisyjnej - duży plus. Z moich doświadczeń wynika, że strojenie na 1/4 długości fali Fs, przy zachowaniu przekrojów ~2,5(2,0) - 1 SD (czyli tradycyjnie) jest chyba najbardziej optymalne jeśli chodzi o "zasięg i efektywność" zakresu basowego (z takiego malucha też nie ma co na siłę basu wyciągać). Strojenie poniżej uszczupla nam jednak dolne pasmo (mamy tylko to, co wygeneruje przód membrany a efektywność tunelu mocno spada) a strojenie powyżej to wydaje mi się ma sens tylko przy większych przetwornikach, które Fs mają stosunkowo nisko i same w sobie są w stanie odtworzyć stosunkowo niskie częstotliwości.

Co prawda nie mam okazji posłuchać ale stwierdzam, że podejście do konstrukcji obudowy "z głową" :wink:
Choć przydały by się jeszcze pomiary bliskiego pola głośnika i pomiar portu (i oczywiście ich suma).

Jedyne co mnie niepokoi to pik przy 9kHz (czyli to, o czym juz było wyżej wspominane). Jest to akurat taki zakres, w którym działają np talerze perkusyjne więc można sądzić, że w muzyce rockowo-metalowej (nie wiem, może akurat takiej nie preferujesz) może to trochę przeszkadzać. I tutaj faktycznie tak jak napisał artmiko, odsuwanie się od osi głośnika może przynieść nie najlepsze efekty bo co prawda może przytłumić ten pik ale tracisz również wszystko to, co dzieje się powyżej tego piku - a zauważmy jeszcze, że głośnik gra już tam i tak ze sporym spadkiem. Ja bym jednak próbował dołożyć tam jeszcze jeden filtr RLC - efekt, wydaje mi się, może być mocno "łagodzący".

No ale ogólnie - brawo :wink:
dabyl

Postprzez Rfck » 15 lis 2010, o 17:40

Widocznie była zbyt mała dobroć układu RLC (duża cewka + mała pojemność = szeroki rezonans). Spróbuj układu o większej dobroci, będzie działał w wąskim zakresie. Musi być mała indukcyjność i doża pojemność, np. wartości 50uH i 5,6uF, 45uH i 6,8uF, 30uH i 10uF. Dobierz L i C na odpowiednią częstotliwość rezonansu, a następnie R na odpowiednie tłumienie. Oczywiście wszystkie te elementu muszą być równolegle, a całość podłączona w szereg przed głośnikiem. Powinno pomóc.

Chyba się nie zrozumieliśmy artmiko ;-).
Napiszę kolejno jak to się odbywało:
Najpierw zrobiłem dwa układu RLC, jeden na pasmo 1-3 khz która działa bardzo dobrze i wyeliminowała to co mi przeszkadzało, nastepnie RLC na pasmo w okolicach 9 khz.
Układ a w zasadzie dwa układy które zaaplikowałem kompletnie psuły brzmienie, poprostu brzmiało to jak przez przysłowiowy koc, próbowałem z drugą rlc, obniżyłem niewiele efektywnosci w tym podbitym paśmie i znów to samo więc postanowiłem pozbyć się tego układu ze zwrotki pozostawiając jedynie RLC na pasmo 1-3 khz. Słuchalem sobie na takiej zwrotce i na pewnym kawałku dostałem po uszach wysokimi, to właśnie były talerze, postanowiłem coś z tym zrobić, jakoże układ RLC nie brzmiał postanowiłem spróbować niewielkiej cewki co się sprawdziło, mimo że na charce widać że te pasmo jest jednak wyżej od reszty gra to z odpowiednią jak dla mnie równowagą tonalną mimo że na wykresie widać że gra to wyżej niż reszta, taki pewnie charakter szerokopasmówki.

Wybacz ale nie musisz mi pisać jak i z czego zbudowane są układy do zwrotnic gdyż dobrze o tym wiem ;-)

Cewka obniża ten pik, ale również robi to samo z resztą pasma. Obniżysz pik na 9kHz i reszta pasma czyli powyżej 10kHz prawie już nic nie zagra. To samo jest z kierunkowością. Im wyższa częstotliwość tym gorsza kierunkowość. Odsuwając się od osi głośnika również najwięcej tracisz na górze pasma.

No zgadza się przecież to filtr dolnoprzepustowy, ale jak widzisz pasmo powyżej 9 khz jest całkiem wysoko na osi i to nawet wyżej niż pasmo średnie, dlatego cewka ma bardzo małą wartość.

Co do kierunkowości podkreślałem to już nie raz przy tej konstrukcji, m.in dlatego że jest to szerokopasmówka, czyli membrana o większej średnicy niż typowa kopółka wysokotonowa pogarsza charki kierunkowe na wysokich tonach , chodziło mi raczej o to że pomiar jest na wprost głośnika, ja mając ustawione głośniki mam skierowane je na siebie jednak ucho nie jest na wprost głośnika jak mikrofon i napewno są lekkie odchyłki.

Jest to podbicie w wąskim paśmie, więc chyba nie zmienia równowagi tonalnej całości, ale na pewno powoduje dość silne podbarwienia wysokich tonów. Jak brzmią np. talerze? Więcej wysokich może powodować wrażenie lepszego dźwięku.

Ja się tez nie zgadzam z tym pomiarem :) poprostu z pułapką na tę częstotliwość to nie gra a tak jak widać gra i to całkiem nieźle, nie zauważyłem niczego niepokojącego w tym paśmie ( oprócz pomiaru ;-) )

Nadmiar wysokich faktycznie sprawia wrażenie lepszego dźwięku lecz mam odniesienie do dwóch konstrukcji 2way i więcej wysokich jest chociażby na moich TLkach na visaton+usher. może to dlatego żę od 15 khz tangband już nie daje rady.
DIY
Rfck

Następna strona

Powrót do Gotowe konstrukcje DIY