[Kolumny 1-drożne] Tang Band w4-657 sb

Subwoofery, Kolumny, Wzmacniacze, Inne

Moderator: ~ModTeam

[Kolumny 1-drożne] Tang Band w4-657 sb

Postprzez Bartuś » 31 lip 2010, o 23:10

Niestety kopiuje z diyaudio. + 1 zdjęcie reszta pod :
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=256554#256554
; )
Cześć.witam !
Dzisiaj zaprezentuje wam zestaw mobilny do komputerka.
Pare spostrzeżeń, sub by sie przydał. chociaż taki na 20cm głośniczku. Wspomagane lekko przez suba na pionierze dają rade, tworzą przyzwoitą scene i grają miło dla ucha, wokale bardzo pozytywnie. Ale skupmy sie na odsłuchu bez suba. Trzeba dać dość głośno żeby odróżniało coś te głośniki od zwykłych creativów itp. Z dnia na dzień przekonują mnie do siebie, mile widziana pomoc na górne częstotliwości. Jak zauważyliście z głośnika szerokopasmowego robi się średniotonowy, ale to nic, gra, jeżeli ktoś ceni sobie miejsce i brak zabawy ze zwrotnica to da sie przeżyć z nimi. Buda wychodzi ok. 7-8 litrów. Br standard z polinka.
http://www.youtube.com/watch?v=B7rxoAZ8p5M
Kolumienki robione w taki sam sposób jak konstrukcja oparta na vifach, ten sam fornir, inna bejca nie pamiętam jaka

Obrazek
Vifa m18wh + Seas h1147/ własna zwrotka
NAD C 320BEE / NAD C 512BEE
monitorki na STX GDN 14/100 / PJ [na sprzedaz w mahoniu]
sub na panelu stx 300/4 na 2x gdn 30/120 )
Bartuś

Postprzez Piku » 1 sie 2010, o 00:02

Ładne, ale troche jak by za wysokie.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez scythe1123 » 1 sie 2010, o 20:19

duże obudowy i troche wyglądają jakby nie były do tego głośnika
sam głośnik jest piękny no ale dla wyglądu się nie kupuje
scythe1123

Postprzez Bartuś » 2 sie 2010, o 01:21

może i troche za wysokie, aczkolwiek wygladaja slicznie ;d nie ma co tamto.
Bartuś

Postprzez Piku » 2 sie 2010, o 09:53

Będziesz starał się upiększyć ich brzmienie odpowiednim filtrem, czy pozostawiasz jak jest?
Piku

Postprzez Bartuś » 2 sie 2010, o 19:47

Pozsotawiam u mnie i tak nie zagoszczą na długo : )
Bartuś

Postprzez Piku » 2 sie 2010, o 22:03

Bartuś napisał(a):Pozsotawiam u mnie i tak nie zagoszczą na długo : )
Dlaczego nie zostawisz ich sobie? do komputera, oglądania filmów są idealne.
Piku

Postprzez Bartuś » 3 sie 2010, o 10:10

robiłem je na prezent i wkońcu będzie trzeba je oddać ;
Bartuś

Postprzez dabyl » 4 sie 2010, o 22:21

Śledziłem twój wątek na diyaudio i mam pewne zastrzeżenia.

Proporcje do mnie nie przemawiają. "Zagospodarowanie przestrzenne" frontu trochę kuleje. Jak na "zestaw mobilny do komputerka" to jednak trochę duże. Dodatkowo ta wielkość obudowy - moim zdaniem 7-8 litrów to trochę za dużo. Tak jak piszesz, bas i tak kuleje więc taka duża obudowa nie jest uzasadniona a przez to może powodować niepotrzebne problemy w paśmie powyżej basów. Niby litraż obudowy nie ma wpływu na te częstotliwości ale ma wpływ na pracę całego głośnika a jest to szerokopasmówka więc całe pasmo jest ze sobą powiązane. Druga sprawa to problem z wysokimi tonami, o którym piszesz. Moim zdaniem wynika to z podbicia "wyższych niskich częstotliwości" - co jest wynikiem źle dobranej obudowy i strojenia i przez to wydaje się, że wysokie tony są wycofane, do tego dochodzi jeszcze efekt BS... choć trzeba przyznać, że charakterystyka w "dataszicie" producenta też dobrze wysokim tonom nie wróży - ale po co jeszcze tą sytuację pogłębiać? Po co z głośnika, który nie jest GDN'em na siłę wyciągać bas? Pewnie przetwornik ma wiele innych atutów, które tutaj zostały trochę stłamszone. Jak dla mnie to ten głośnik bardziej nadaje się na średniotonówkę - ale to sam zauważyłeś.

Choć nie słyszałem jak to gra to jednak obawiam się, że może trochę buczeć, z marnymi nie tylko wysokimi ale i średnimi tonami :???: A przecież średnie tony to taka piękna część pasma... wg mnie najpiękniejsza...

Nie zrozum mnie źle, skoro piszesz, że podoba Ci się jak grają to ok ale jednak wydaje mi się, że można te głośniki lepiej wykorzystać. Popatrz na zmagania Rfck (chyba ten sam głośnik w TL) - na jego pomiarach widać np podbicie w granicach 1khz ale on jednak projektuje do tego filtry, które z pewnością będą porządkowały pasmo.

Tak więc Twoje argumenty "jeżeli ktoś ceni sobie miejsce i brak zabawy ze zwrotnica to da sie przeżyć z nimi" trochę tracą na wartości bo masz duże obudowy a pasmo jednak kuleje (przynajmniej z tego co piszesz bo pomiarów nie mamy). Trzeba raczej dążyć do tego, aby cieszyć i napawać się brzmieniem a nie do tego aby to brzmienie "dało się przeżyć"...

No ale żeby nie było, że tylko krytykuję ;) Do samej techniki i estetyki wykonania obudowy nie ma się co przyczepić - tylko czy to Twoja robota? ;)

PS: ten filmik, który wszędzie wklejasz, przedstawiający pracę głośnika - wiesz, takie to trochę infantylne...
dabyl

Postprzez Rfck » 5 sie 2010, o 11:02

Choć nie słyszałem jak to gra to jednak obawiam się, że może trochę buczeć, z marnymi nie tylko wysokimi ale i średnimi tonami

Nie wiem czy chcesz ocenić brzmienie samego głośnika czy też kolumn ale trafiłeś ;-)
Tangband rzeczywiście buczy na wyższym basie, nawet moja dziewczyna to od razu powiedziała więc ... ;-) zwrotka załatwia sprawę właśnie te wycięcię pasma od 1 khz które drażni ucho, średnica jest bardzo ciekawa a wysokie hmm no najdalej nie lecą pasmem ale cóż, przydałby się może jakiś supertweeter cieakwe jakby to wtedy grało ;-)

muzyka w której występuje saksofon i podobne instrumenty brzmi naprawde nieźle na tangbandzie!
DIY
Rfck

Postprzez Bartuś » 6 sie 2010, o 23:46

Obudowa była specjalnie robiona takich proporcji a nie innych, zobaczycie jaki bedzie efekt końcowy w sensie końcowa aplikacja Głośników. Nie będą stały na półce a na deseczkach przykręconych do ściany w rogach. Zobaczymy jutro będę to robił prawdopodobnie )

dabyl
Dzieki za spostrzezenia ; )
a filmik rzuciłem zupelnie pogladowo. to zle ?
Bartuś

Postprzez dabyl » 7 sie 2010, o 01:24

Wiesz Bartuś, o tym filmiku - nie napisałem że to źle - z tego co wiem to jesteś jeszcze młodziak więc infantylność jest tutaj uzasadniona ;)

A co do samych kolumn - postawienie ich na deseczkach nie zmieni ułożenia frontu. Chodzi o to, że ludzki umysł odbiera pewne rzeczy tak a nie inaczej. O ile symetria jest generalnie dobrze postrzegana (a u Ciebie na froncie występuje i to jest plus bo kompletny bałagan jest gorszy) to jednak jeszcze lepsze w odbiorze są odpowiednie proporcje/podziały - np tzw "złoty podział" - nie wiadomo z czego to wynika ale jednak "oku się podoba". A Twoje fronty wyglądają jak by miały "za duże czoło" - taki "człowiek słoń" Lyncha - może ordynarne porównanie ale chyba jednak trochę trafne. Nie twierdzę, że te fronty są złe - ale mogły by być lepsze - a skoro się da to czemu nie?
Oczywiście czasem podejście stricte techniczne ma się nijak do samego designu i jeśli takie a nie inne rozmieszczenie głośników na froncie ma "akustyczne uzasadnienie" to OK - ale u Ciebie chyba tak nie jest ;)

Jeszcze raz podkreślam - nie chodzi mi o krytykę Twoich monitorków bo jak by nie było "są ładne" ale... cóż, mogły by być jeszcze ładniejsze ;)

Na diyaudio.pl napisałeś, że zmieniłeś ustawienie kolumn i to poprawiło bas - co przez to rozumiesz?
dabyl

Postprzez Piku » 7 sie 2010, o 11:56

dabyl napisał(a):Na diyaudio.pl napisałeś, że zmieniłeś ustawienie kolumn i to poprawiło bas - co przez to rozumiesz?
Byłem u Bartusia, i ma bardzo specyficzny pokój mały, ale bardzo wysoki chyba dał kolumny blisko ścian w narożniku, spowodowało to wzrost db, i stąd odczuwalna różnica.
Piku

Postprzez Bartuś » 7 sie 2010, o 13:18

generalnie mam łóżko pod sufitem, tam je wrzuciłem, śmiesznie nie śmiesznie gra :)
zobaczymy jak sie sprawdzi w decelowym miejscu. ; )
Bartuś

Powrót do Gotowe konstrukcje DIY