Subwoofer Visaton W250S by 20Rafalo

Subwoofery, Kolumny, Wzmacniacze, Inne

Moderator: ~ModTeam

Subwoofer Visaton W250S by 20Rafalo

Postprzez 20rafalo » 7 mar 2010, o 01:56

Witam

Prace nad subem dobiegły końca.
Nie jest to moje pierwsze DIY, jednak fornirowałem pierwszy raz :razz:
Dla tych, którzy nie robili DIY -aby zrobić porządne diy to jest ciężka i czasochłonna praca.

Przetwornik - z nim było najwięcej problemów. Do 300zł ciężko było wybrać wartego uwagi przetwornika. Na forum też nie dostałem konkretnej odpowiedzi. Stosując metodę większości głosów + moje wymagania wybrałem Visatona W250S 4ohm zakupionego w grelton (polecam sklep)

Panel - znany większości z kilku tematów na forum - Vk 150W RMS 4ohm. Z wszystkimi potrzebnymi we/wy. miękkim startem - ogólnie warty swojej ceny.

Obudowa - solidna i jeszcze raz solidna. Płyta 23mm do tego kilka wzmocnień skręcone konfirmatami a nie żadnymi słabymi wkrętami do tego jeszcze klejona i na koniec uszczelniona sylikonem. Można po niej skakać :-P
Oddzielna komora na wzmacniacz. Pojemność obudowy po odliczeniu komory wynosi około 50L
Strojona na około 38Hz. Br 23cm, fi 10,2cm.
Na przodzie jeszcze do wymiany wkręty na jakieś fajne śrubki ;-)

Zastosowane kolce koloru złotego pasują do forniru.
Dołożyłem z tyłu wyloty na chłodzenie z racji praw fizyki :-) nie lubię jak grzejąca się elektronika się "dusi" przedłuży to żywotność i pozwoli słuchać muzyki na pełnej mocy bez przegrzania :-)
Fornir zebrano malowany twardym lakierem lakierem na połysk.
Nie myślałem, że uda mi się położyć fornir tak dobrze, jestem zadowolony.
Wybrałem teki, gdyż musi pasować do moich monitorów na vifach (tych ja nie robiłem).
Odsłuch - testuje go dopiero kilka dni, także nie jest wygrzany. Bas jak na 100W RMS 150W Max - naprawdę potężny, śmiało mogę powiedzieć, że producent nie zawyża parametrów, a wręcz przeciwnie, świadczy to o wysokiej skuteczności, "waty" nie odzwierciedlają prawdziwego oblicza przetwornika.

Jest dość szybki, myślę że po wygrzaniu określę to dokładniej.
Przy pełnym wysterowaniu w mieszkaniu "27m2 da się go odczuć "na klacie, w 100m2 w miarę czuć tłumienie" więc jest dobrze.
Solidna i pojemna obudowa ma tu znaczenie.
Panel VK dobrze kontroluje głośnik, popularny teraz panel z allegro "300W" jest sporo słabszy i gorszy jakościowo w odwzorowaniu dzwięku, szczególnie przy wysokiej głośności.
Vk trzyma "w ryzach" Visatona - w końcu mocniejszy od głośnika.

Odsłuch:

Głośnik jak dla mnie jest warty swojej ceny, duża zaleta to stosunkowo niskie zapotrzebowanie na moc, a przy tym potrafi dosłownie wstrząsnąć pokojem :-)
W porównaniu do STX 450 jest słabszy - co logiczne, ale za to szybszy i bardziej precyzyjny - dobry do muzyki jak i do kina - taki mi był potrzebny :-)
Jak się dobrze wygrzeje to zdam więcej relacji, myślę, że moderator wklei tu moją wypowiedź jaką zamieszczę gdzieś niżej :cool:

Koszty:

około 750zł razem z klejami itp, nie licząc płyt :-P

Myślę, że podobny w sklepie to koszt 2,5-3tyś zł

Załączam kilka zdjęć :-)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Podziękowania dla tych z forum, którzy udzielili (pomogli) się w temacie odnośnie wyboru przetwornika itp.
Pozdrawiam 20rafalo/Rafal20 :mrgreen:

[ Dodano: 07-03-2010, 01:14 ]
Obrazek
Ostatnio edytowano 7 mar 2010, o 14:43 przez 20rafalo, łącznie edytowano 1 raz
20rafalo

Postprzez LukaszN » 7 mar 2010, o 12:30

Ładny subik, można by było mu dać jeszcze ścięcia na przedniej ściance, ale i bez nich jest ok ;)
„Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi” Albert Einstein
LukaszN

Postprzez 20rafalo » 7 mar 2010, o 13:55

Klasyka mi się podoba :-) do monitorów pasuje.
Mogłem jeszcze kupić logo Visaton, ale wtedy o tym nie myślałem.

[ Dodano: 07-03-2010, 13:05 ]
Proszę administratora o zmianę zdania: "100M2 da się go odczuć "na klacie"
na "27m2 da się go odczuć "na klacie, w 100m2 w miarę czuć tłumienie"
20rafalo

Postprzez Piku » 7 mar 2010, o 14:42

20rafalo, Dobrze wybrałeś ten głośnik jest warty swojej ceny. Wykonanie mi się również bardzo podoba.

P.s widzę, że też monitorki zrobiłeś.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez 20rafalo » 7 mar 2010, o 17:54

Nie podpisuje się pod monitorami, bo nie ja je robiłem :-)

[ Dodano: 07-03-2010, 18:01 ]
Piku napisał(a):ten głośnik jest warty swojej ceny

Tym bardziej, że kupiłem za niecałe 220zł w greltonie :wink: Polecam sklep
20rafalo

Postprzez Rfck » 8 mar 2010, o 01:34

Widzę że kupiłeś głośnik który Ci polecałem! mam nadzieje że będziesz zadowolony!

Subik klasyczny, nie podobają mi się proporcje troche, no i ten fornir który mi obrzydził Dolphin :):) heh. Wykonanie spoko, kolejna konstrukcja na forum! Cieszy mnie że coś robicie bo ja to narazie nie daje rady...
DIY
Rfck

Postprzez dolphin123 » 8 mar 2010, o 02:40

Rfck napisał(a):no i ten fornir który mi obrzydził Dolphin :)
hehe dobre :razz: Wybór tego forniru wychodzi z tego, że jest on teraz modny. Gdzie się nie ruszysz na miasto to wszędzie się pojawia. Jednak wystarczy z nim trochę pobyć i po krótkim czasie nie chce się na niego patrzeć :razz:
dolphin123

Postprzez 20rafalo » 8 mar 2010, o 22:49

Rfck napisał(a):Tak teraz w modzie głównie pasiaki ;-)

Powiem Ci, że tylko ten pasiak mi się podoba, nie jest gęsty, a pasy są wyraźne i grube. Reszta rodziny, a jest ich sporo po prostu jest nie ładna.

Co do głośnika to jest ok, przede wszystkim promocja w greltonie mnie skusiła, bo tyle zapłacić i to z przesyłką?? Trochę drożej od tonsila. Zrobiłem tam trochę zakupów :-)
Polecam sklep!

A obszernie na temat gry głośnika wypowiem się jak się wygrzeje. I tak już jest ok. Ładnie gra. Nie jest zbyt mocny, ale potrafi zatrząść pokojem. Ja stawiałem konkretne założenia" szybki, precyzyjny zarówno do kina jak i do muzyki - na jakość i tak gra. Najładniej gra nak nie jest katowany, na średnio połowe mocy - wtedy odwzorowuje pięknie bas - kultura grania. Wraz z podgłaszaniem trochę to zanika - ale chyba z faktu, że w pokoju zaczyna wszystko chodzić, grać, a nie z przez sam głośnik.
20rafalo

Postprzez dolphin123 » 9 mar 2010, o 00:45

Sztywnośc obudowy też może na to wpływać :wink: Niestety ale prawda jest taka że podstawą basu jest sztywna obudowa, a niewielu z nas tak naprawdę zwraca szczególną uwagę na to (sam też często omijałem niestety) :razz:
dolphin123

Postprzez Rfck » 9 mar 2010, o 22:15

Co do forniru z pasiaków to mi sie najbardziej widzi WENGE.
CO do Greltona to też polecam! Współpracujemy z nimi!

Sztywność obudowy ma duże znaczenie pod tym też się podpisuje!
DIY
Rfck

Postprzez dolphin123 » 9 mar 2010, o 23:24

Rfck napisał(a):Co do forniru z pasiaków to mi sie najbardziej widzi WENGE.
Zgadza się, wenge bardzo fajne ale ciężko dostać bardzo ciemne modyfikowane. Podobna jest kamelia jeśli chodzi o prostotę forniru:
http://allegro.pl/item942023045_kamelia ... owana.html

http://www.audiostereo.pl/zalaczniki/1435278_2.jpg
Obrazek
dolphin123

Postprzez Warg » 9 mar 2010, o 23:31

dolphin123, "macałem" w jednej hurtowni z fornirem wenge i kamelie i powiem że kamelia duże lepiej wyglądała
Warg

Postprzez 20rafalo » 9 mar 2010, o 23:32

Rfck napisał(a):Co do forniru z pasiaków to mi sie najbardziej widzi WENGE.
CO do Greltona to też polecam! Współpracujemy z nimi!

Sztywność obudowy ma duże znaczenie pod tym też się podpisuje!

Ja usztywniłem na maksa. Aż do przesady. gruba płyta, wzmocnienia, konfirmaty, kleje itd

Jak by to był być closed. Na sąsiednim forum nawet mówili, że nie było zbyt sensu, ale ja mam inne zdanie :razz:
20rafalo

Postprzez Rfck » 10 mar 2010, o 00:53

Oni to tam wiedza najwięcej ;-)
NIe chodzi tak o samą grubość materiału co ilość wzmocnień, dobry rezultat dają też mieszanie materiały z których robimy budę.
Moim zdaniem: wkręty, klej wzmocnienia w odpowiednich miejscach i 18 lub 22 mm grubosci materiału wystarczy, zawsze też robię podwójny front =36mm.
DIY
Rfck

Postprzez Konrad » 10 mar 2010, o 01:57

konfirmaty prędzej osłabiają płytę, natomiast są niezłym zamiennikiem ścisków. Ja kiedyś pierwszy i ostatni raz ich użyłem- zostaje przy technologii kołki+ściski, ew. kupiłbym lamelownicę.
Konrad

Postprzez 20rafalo » 10 mar 2010, o 14:57

Konrad napisał(a):konfirmaty prędzej osłabiają płytę, natomiast są niezłym zamiennikiem ścisków.

Niby dlaczego, nawiercasz dobrze, więc jej nie rozpychasz, ja dodatkowo "ładuje" klej do otworu, więc ładnie wiąże.

Dobrze zastępują ścisk, którego nie posiadam.
20rafalo

Postprzez Konrad » 10 mar 2010, o 16:12

W porównianiu do kołków powierzchnia klejenia jest mniejsza. Wkręty nie są integralną częścią płyty jak kołki- nie trzyma ich klej. Nie wiem jak to traktujesz że wzmacniają? Że jak klej ewentualnie puści to będą trzymały się na wkrętach :???: ? Sorry ale ja wolę się opierać na tylko na kleju, dlatego daję płytom jak najlepsze warunki do sklejenia.
Konrad

Postprzez Keith » 10 mar 2010, o 16:44

wykonanie ładne..na pewno za tą cenę nie kupiłbyś równie dobrze brzmiącego suba :wink:

Konrad napisał(a):Sorry ale ja wolę się opierać na tylko na kleju, dlatego daję płytom jak najlepsze warunki do sklejenia.

popieram..dodatkowym minusem stosowania wkrętów jet to że szpachlując ich wgłębienia, po jakimś czasie szpachla może się odkleić co będzie widoczne na fornirze..
Keith

Postprzez 20rafalo » 10 mar 2010, o 18:57

każdy ma swój sposób i tyle...
20rafalo

Postprzez Warg » 10 mar 2010, o 19:14

dobrze zrobiona spoina klejowa jest trwalsza od samego materiału, sklej dobrze 2 kawałki płyty daj im dobrze wyschnąć i spróbuj złamać ... jak wszystko jest dobrze zrobione płyta pęknie kawałek od spoiny a nie pęknie masa spoina
Warg

Następna strona

Powrót do Gotowe konstrukcje DIY