ruffpl napisał(a):Ok. Dane wygenerowane automatycznie przez program: Bas reflex, buda 14,5 litra, tuning freq 55hz - czyli wnętrze obudowy np. sześcian o boku 24,5 cm, dwie rurki bas reflex o przekróju wewnetrznym 4,7 cm o długościach 20 cm. Wszystko możesz oczywiście zmienic dla swoich upodobań. Dla pewności wpisz dane samemu, bo robie to na szybkiego... narka
ruffpl,nie pisz błędnych informacji na temat projektowania obudów,z postu wynika że masz blade pojęcie,przepraszam ale po prostu nie mogę jak czytam takie bzdury.
-po pierwsze,program,jaki by on nie był,sam nie podaje konkretnej obudowy,to tylko symulator,konstruktor sam podaje wszystkie dane wraz z litrażem obudowy i patrzy co wyszło,potem koryguje dane i znów patrzy. Jeśli podoba mu się to co podał program w wyniku końcowym to ta obudowa to dopiero baza na dalsze testy,praktyczne testy.
-po drugie,chyba nie uwierzyłeś że głośnik 8" w obudowie 14L zagra dobrze basem,i to jeszcze w BR. Dla tego głośnika 20L to minimum a dla bas reflexu 30L.
jbs napisał(a):Mam zamiar go używać tak jak ty do słuchania muzyki.Głośnik ma być do domu do mojego pokoju 3x4x2,5. Właśnie czytałem o tym głośniku i piszą że potrzebna jest skrzynia labiryntowa do uzyskania dobrego basu ;) A żeby się dokładnie upewnić napisałem tutaj.
I dobrze trafiłeś,pewnie czytałeś Mój temat o linii transmisyjnej (labiryntowej). Tak,ten głośnik najlepiej gra w linii,pomiędzy linią a obudową zamkniętą czy bas reflex jest przepaść jakościowa i to duża. W obudowie closed prawie w cale nie gra,w bas reflex jest ciut lepiej ale nadal kiepsko,za to w linii trzęsie pokojem

Bazowy projekt Mojej linii który zrobiłem kilka miesięcy temu,można by jeszcze więcej wycisnąć przerabiając tą obudowę ale już nie mam tego głośnika. Na próbę można by niżej umieścić głośnik aby wydłużyć tunel,nie sprawdzałem w praktyce ale w teorii powinno zagrać jeszcze lepiej. Dlaczego na moim projekcie głośnik jest tak wysoko? gdyż był częścią projektu 3way