Skrzynia do STX-a

Moderator: ~ModTeam

Skrzynia do STX-a

Postprzez jbs » 4 sie 2011, o 10:44

Cześć wam jestem tu nowy ;) Kupiłem głośnik STX GDN/22/300 i mam pytanie jaka by była najlepsza skrzynia dla niego? Może coś podpowiecie ;) z góry dziekuję
jbs

Re: Skrzynia do STX-a

Postprzez ruffpl » 5 sie 2011, o 13:41

Witam. Do czego masz zamiar go używać? Jeśli zakupiłeś jeden, to pewno do suba( do domu, nagłośnienia imprez? ). Ja mam zamiar niedługo zakupić dwa jako niskotonówki do kolumn. Próbowałeś wpisać parametry w WinISd? Napisz czy masz do tego inne nagłosnienie i co masz zamiar z nim zrobić. Ja mam zamiar dać w obudowę zamkniętą ok 80 litrów, ale ty możesz dać bez problemu bas reflex( mi zależy na jak najbardziej płaskiej charakterystyce czętotliwości i będę ich używał do muzyki, nie jako sub do kina domowego).
ruffpl

Postprzez jbs » 5 sie 2011, o 14:51

Mam zamiar go używać tak jak ty do słuchania muzyki.Głośnik ma być do domu do mojego pokoju 3x4x2,5. Właśnie czytałem o tym głośniku i piszą że potrzebna jest skrzynia labiryntowa do uzyskania dobrego basu ;) A żeby się dokładnie upewnić napisałem tutaj. Nie wpisałem w WinISID bo się na nim nie znam. Mam dwie kolumny z Unitry po 80 watt.
jbs

Postprzez ruffpl » 5 sie 2011, o 15:16

Ps. Sorki. Podałem info niewłasciwego głośnika. Miałem zamiar go kupic i miałem go w zakładkach. Pomyliłem sie i podałem ci zle info o innym głośniku. Zaraz wklepie dane twojego i podam ci co mi wyszło.
ruffpl

Postprzez ruffpl » 5 sie 2011, o 15:43

Ok. Dane wygenerowane automatycznie przez program: Bas reflex, buda 14,5 litra, tuning freq 55hz - czyli wnętrze obudowy np. sześcian o boku 24,5 cm, dwie rurki bas reflex o przekróju wewnetrznym 4,7 cm o długościach 20 cm. Wszystko możesz oczywiście zmienic dla swoich upodobań. Dla pewności wpisz dane samemu, bo robie to na szybkiego... narka
ruffpl

Postprzez Marian » 5 sie 2011, o 18:29

ruffpl napisał(a):Ok. Dane wygenerowane automatycznie przez program: Bas reflex, buda 14,5 litra, tuning freq 55hz - czyli wnętrze obudowy np. sześcian o boku 24,5 cm, dwie rurki bas reflex o przekróju wewnetrznym 4,7 cm o długościach 20 cm. Wszystko możesz oczywiście zmienic dla swoich upodobań. Dla pewności wpisz dane samemu, bo robie to na szybkiego... narka

ruffpl,nie pisz błędnych informacji na temat projektowania obudów,z postu wynika że masz blade pojęcie,przepraszam ale po prostu nie mogę jak czytam takie bzdury.

-po pierwsze,program,jaki by on nie był,sam nie podaje konkretnej obudowy,to tylko symulator,konstruktor sam podaje wszystkie dane wraz z litrażem obudowy i patrzy co wyszło,potem koryguje dane i znów patrzy. Jeśli podoba mu się to co podał program w wyniku końcowym to ta obudowa to dopiero baza na dalsze testy,praktyczne testy.
-po drugie,chyba nie uwierzyłeś że głośnik 8" w obudowie 14L zagra dobrze basem,i to jeszcze w BR. Dla tego głośnika 20L to minimum a dla bas reflexu 30L.

jbs napisał(a):Mam zamiar go używać tak jak ty do słuchania muzyki.Głośnik ma być do domu do mojego pokoju 3x4x2,5. Właśnie czytałem o tym głośniku i piszą że potrzebna jest skrzynia labiryntowa do uzyskania dobrego basu ;) A żeby się dokładnie upewnić napisałem tutaj.

I dobrze trafiłeś,pewnie czytałeś Mój temat o linii transmisyjnej (labiryntowej). Tak,ten głośnik najlepiej gra w linii,pomiędzy linią a obudową zamkniętą czy bas reflex jest przepaść jakościowa i to duża. W obudowie closed prawie w cale nie gra,w bas reflex jest ciut lepiej ale nadal kiepsko,za to w linii trzęsie pokojem :)

Obrazek

Bazowy projekt Mojej linii który zrobiłem kilka miesięcy temu,można by jeszcze więcej wycisnąć przerabiając tą obudowę ale już nie mam tego głośnika. Na próbę można by niżej umieścić głośnik aby wydłużyć tunel,nie sprawdzałem w praktyce ale w teorii powinno zagrać jeszcze lepiej. Dlaczego na moim projekcie głośnik jest tak wysoko? gdyż był częścią projektu 3way :)
Obrazek
Marian

Postprzez ruffpl » 5 sie 2011, o 20:49

ruffpl napisał(a): Dane wygenerowane automatycznie przez program.... Wszystko możesz oczywiście zmienic dla swoich upodobań. Dla pewności wpisz dane samemu, bo robie to na szybkiego... narka

Spoko Marian. Podałem tylko co mi wyszlo, czyli płaską charakterystykę bez górek i dołków. Nie miałem na to czasu i szybko wklepalem dane. Masz rację że większa obudowa jest lepsza i nie chcialem wprowadzać nikogo w błąd. Litraż moze sobie wpisywac wiekszy i patrzec na wykres co wyszlo- jak napisałem dla swoich upodobań.
Pozdro
ruffpl

Powrót do Akustyka