Rezystory w JIGu

Budowa, Kalibracja, Obsługa

Moderator: ~ModTeam

Rezystory w JIGu

Postprzez luke » 31 sty 2010, o 01:57

Jako, że w innym wątku została poruszona kwestia rezystorów w JIGu to od razu poruszę kwestie mocy rezystorów.
Chodzi mi konkretnie o moce R1, R4, R5.
Rezystory R4 i R5 - złożone każdy z 4 sztuk rezystorów, co daje moc 4x0,6W=2,4W.
R1 też każdy stara się dać mocy conajmniej 5W, ale czy konieczne są tak duże moce, skoro prąd jest mocno ograniczony rezystorami R2, R3 1,2kohm? Nawet jak rozkręci się kartę do 1V (pomiary odbywają się przy mniejszym napięciu, u mnie ok 0,5V)to moc wydzielona w układzie wyniesie <0,001W.
Najgorzej jest przy kalibracji, gdzie rezystor R5=4ohm jest zwarty do masy, wydziela się na nim wtedy moc <0,25W (prędzej 0,06W).
Jak widać moce rezystorów są dobrane aż nadto.
Oczywiście chodzić może o TWR (Temperaturowy Współczynnik Rezystancji).
Przeciętny rezystor metalizowany ma ją na poziomie ok 50ppm/K. Oznacza to, że przy wzroście temperatury o 1K (1'C) jego rezystancja zmieni się o 50 milionowych % (1% to 10'000ppm). Na przykładzie wzorcowego rezystora 8ohm policzmy zmianę rezystancji przy wzroście temperatury o 100'C-> R=8*(1+100*50ppm)=8*(1+100*50*10^-6)=8,04ohm.
Jaką jednak trzebaby wpakować moc w ten rezystor aby tak mocno się rozgrzał? Na pewno dużo większą niż moc wydzielona w układzie podczas pomiaru.
Jeden rezystor metalizowany ma 0,6W, więc obciążając go mocą 0,1W jego temperatura nie powinna wzrosnąć o więcej niż 20'C (przyjmując liniową zależność P~T), czyli rezystancja nie zmieni się o więcej niż 0,1%. W dodatku kalibracja trwa kilka sekund więc rezystor nie rozgrzeje się do takiej temperatury ze względu na pojemność cieplną.
W przypadku rezystorów R1 i R4 sytuacja wygląda lepiej, bo moc na nich wydzielona będzie mniejsza a co za tym idzie rozgrzeją się jeszcze słabiej.

Dlaczego się czepiam?
Bo ktoś martwi się o moc rezystora R1 i kupuje rezystor drutowy o mocy 5 czy 10W i tolerancji 5%, więc w najgorszym przypadku rezystor 8ohm może mieć wartości z przedziału 7,6~8,4ohm.
Podobnie z rezystorami R4 16,2ohm i R5 4,05ohm, od których też zależy poprawność kalibracji, na ich podstawie jest wyliczana rezystancja R1 i przewodów pomiarowych.
Mają tolerancję 1% ale jest ich po 4, czyli rezystancja może w najgorszym przypadku wynosić odpowiednio 15,6~16,8 i 3,9~4,3ohm.

Osobiście uważam, że rezystory R1, R4 i R5 można zastąpić po jednej sztuce rezystora metalizowanego mocy 0,6W tolerancji 1%. Problemem nie powinny być też nietypowe wartości rezystorów: 16,2 i 4,05ohm bowiem w typoszeregu E96 jest właśnie 16,2, a zamiast 4,05 można dać 4,02, wartości tych rezystorów podaje się podczas kalibracji JIGa i rezystory R4 i R5 służą jedynie do kalibracji.
Podobnie myślę na temat bezindukcyjnego rezystora, incukcyjność zwykłych rezystorów na poziomie kilkudziesięciu nH i częstotliwościach akustycznych ma znikomy wpływ na wartość mierzonej impedancji. Takie rezystory stosuje się w układach w.cz., gdzie dokładność podaje się z przedrostkiem piko i liczy się indukcyjność oraz pojemność mozaiki na płytce.

Wiem, że może się czepiam ale ludzie starają się uzyskiwać jak najlepszą dokładność bawiąc się w rezystory po 20zł, drogie interkonekty, a tymczasem można trochę zyskać odejmując od JIGa kilka elementów (co zmniejszy jego koszt, będzie łatwiejszy w budowie i będzie miał lepszą dokładność pomiaru).

Podzielcie się swoimi uwagami, bo przecież mogę się mylić tylko proszę o poważne argumenty.
luke

Postprzez Piku » 31 sty 2010, o 15:55

Robiłem test.

Rezystor Bezindukcyjny 8ohm 20w VS 4 rezystory metalizowane 1w 32ohm, i powiem wam szczerze nie ma różnicy, za każdym razem przy kalibracji i pomiarze impedencji wartość jest w granicy 7,9ohm, w obu przypadkach następnie robilem pomiary impedencji głośników, t.s i nie zaobserwowałem żadnej różncy, od tamtej pory nie wydaje 15-20zł na ten droższy rezystoar tylko stosuje 4x32ohm polączone równolegle.

Wartości innych rezystorów mogą mieć i w sumie mają odchylłke nawet przy zastosowaniu 1% rezystorów i nie mają one żadnych przeciwskazań podczas pomiarów i kalibracji.

Moc rezysotrów, jest tutaj wystarczająca nawet przy pomiarach nie wykorzystamy mocy 1w.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Powrót do Systemy pomiarowe