Radia samochodowe - na co zwracać uwagę czego sie wystrzegać

Moderator: ~ModTeam

Radia samochodowe - na co zwracać uwagę czego sie wystrzegać

Postprzez Michel » 7 paź 2009, o 15:42

Witam, widząc że temat lezy juz jakiś czas na forum postanowiłem na początek rozpocząć dyskusje na temat różnych modeli riadioodtwarzaczy CD/ CDmp3.
Niech Każdy kto ma jakies doświadczenie wypowie sie, może wielu użytkowniką to pomoże w doborze odpowiedniego sprzętu.
Na początku trzeba zacząc od tego że same radia cd nie mają takiej mocy jaka jest podana przez producenta, na ogół jest to połowa mocy, gdyż z 12V można uzyskać gora 25W rzeczywistej mocy rms przy znieksztalceniach około 10% <szubienica> przy thd 1% to będzie około22W i tego sie trzymajmy!! Wieksze moce można uzyskać tylko stosując przetwornice prądową ( mowa tu o wzmacniaczach na które przydał by sie osobny temat i gł też...).
Następnie jakośc dźwięku! Tu mamy doczynienia już z sama konstrukcja końcowki mocy radia... Praktycznie tyle ile firm tyle różnych końcówek siedzi w radiu... Moim zdaniem do lepszych firm produkujące radia, które dysponuja dobrą jakoscia dźwięku to pioneer, alpine, kenwood. Wiadomo że swoje kosztuja ale czasem opłaca sie wziąć nizszy model z lepszej firmy i cieszyć sie jakościa dźwięku niżeli kupic jakieś cudo typu dalco czy peying a 10 portami USB itp a dźwięk marny niestety.
Mam nadzieję, że zachęcę tym postem do dalszej dyskusji na ten temat, który przyciaga wielu amatorów car audio <tup>
Ostatnio edytowano 1 sty 1970, o 02:00 przez Michel, łącznie edytowano 1 raz
Michel

Postprzez Maxi » 7 paź 2009, o 16:16

Michel napisał(a):widząc że temat lezy juz jakiś czas

Chyba dział a nie temat :P

Michel napisał(a):Na początku trzeba zacząc od tego że same radia cd nie mają takiej mocy jaka jest podana przez producenta... ...będzie około22W i tego sie trzymajmy!!

22W to tak ogolnie - z tych lepszych marek, bo te tanie typu first, medion itp maja znacznie mniej.
Tak czy inaczej, zeby napedzic zestaw przedni (16cm) to trzeba sie wyposazyc juz w osobny wzmacniacz mocy chociaz 50w na kanal.

Michel napisał(a):Moim zdaniem do lepszych firm produkujące radia, które dysponuja dobrą jakoscia dźwięku to pioneer, alpine, kenwood.

Hmm... Becker, Clarion... Generalnie nie mozna powiedzieć, ktora firma jest dobra, wiadomo maja slabsze jak i lepsze modele, chociaz firmy ktore sa tu wymienione trzymaja juz "poziom" nawet w nizszych modelach.
Maxi

Postprzez Piku » 7 paź 2009, o 18:58

Ja mialem okazje posluchać; clariona, sony, panasonic,alpine.

I do gustu mi przypadl najbardziej clarion a pozniej sony.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez Michel » 10 paź 2009, o 14:51

Ja własnie kupiłem takie głośniki i musze przyznac że jestem nawet zadowolony. Głośniki 13 cm do fiesty http://allegro.pl/item757066060_pioneer ... sklep.html
i mogę je polecić w tej cenie :wink:
Michel

Postprzez Piku » 10 paź 2009, o 15:05

Mi osobiścię pionek nie pasuję wolałbym dołożyc do hertza.
Piku

Postprzez Maxi » 10 paź 2009, o 17:25

Ja bym kupil arx'y...
Maxi

Postprzez Michel » 10 paź 2009, o 18:50

Hertza to ja włoże do swojego samochodu a nie brata. Tym bardziej że wiem co one potrafią, nie słyszałem jak narazie lepszych gł w tej cenie bynajmniej i na tym poziomie;]
Michel

Postprzez Maxi » 10 paź 2009, o 21:07

Maxi napisał(a):Hertza to ja włoże do swojego samochodu a nie brata. Tym bardziej że wiem co one potrafią, nie słyszałem jak narazie lepszych gł w tej cenie bynajmniej i na tym poziomie;]

Jakie hertze? ps. troche "zbaczamy" z tematu ;)
Maxi

Postprzez Warg » 10 paź 2009, o 21:22

a ja chyba będe musiał się przemęczyć troche ze standardowymi głośnikami i jakimś starym radiem a potem ... jakiś wyższy model clariona albo alpina i do tego focale albo morele na przód (może nawet i używki radyjka i głośników) ale myśle że wybór będzie dobry :mrgreen: :mrgreen:
Warg

Postprzez dolphin123 » 10 paź 2009, o 22:37

rok temu jak jechałem na AS z XYSem to posłuchałem jego sprzętu- Helix blue w drzwiach jakies Vifki na gorze i w bagazniku mds08 w 15litrach. 3,5godzinki sluchania muzyki i dalej chcialo mi sie jej sluchac:)
dolphin123

Postprzez GTK » 20 lis 2009, o 23:18

dolphin123 napisał(a):rok temu jak jechałem na AS z XYSem to posłuchałem jego sprzętu- Helix blue w drzwiach jakies Vifki na gorze i w bagazniku mds08 w 15litrach. 3,5godzinki sluchania muzyki i dalej chcialo mi sie jej sluchac:)

a co to za auto jaki motor? Zdarza mi się jeździć audi z bose jak dla mnie ten sprzęt daję radę...nie mam natomiast porównania do niczego innego dolphin123, znasz te oba systemy? Jakbyś coś napisał byłbym wdzięczny
GTK

Postprzez dolphin123 » 21 lis 2009, o 01:32

Znam bose kumpel tez ma w audi.. Gra to fajnie dla kogos kto nie mial stycznosci z lepszym sprzetem. dla mnie ten dzwiek jest troche podbarwiony niby plywajacy ale ogolnie szalu nie robi i szybko glosniki maja dosc... Masz wersje z fabrycznym subem w audi ? z tego co pamietam tam jest 16-17cm glosniczek:) w pierwszej kolejnosci wymienilbym tego fabrycznego suba, potem kopulki, a na koniec zajal sie drzwiami;)
dolphin123

Postprzez GTK » 23 lis 2009, o 09:13

Hmm nigdy nie zaglądałem co tam jest w środku, poprzedni właściciel nic nie mówił aby coś wymieniał, czyli jest pewnie to samo co w każdym A8 z tego rocznika. Lubię ten sprzęt, natomiast nie przepadam za takim podbiciem basu jak tam jest. Jeszcze jadąc z przodu jest okej ale z tyłu już mi się nie podoba, bas wolałbym szybszy a nie taki mulący.
dolphin123, jakie głośniki byś polecał? Sugerujesz wywalić ten subwoofer i wstawić inny, ale jaki? Zrobił się trochę off-top ;/
GTK

Postprzez Keith » 23 gru 2009, o 10:22

wczoraj miałem styczność z fajnym radyjkiem Alpine - zdziwiłem się z możliwości sprzętu jakie oferuje..najbardziej podobają mi się ustawienia każdego z głośników w systemie poprzez equalizery parametryczne czy ustawienia zwrotnic aktywnych...
Nie siedze w Car audio ale mam z tym związane pytanie - jakich używa się programów symulacyjnych w samochodach :?: chodzi mi o pomiary mikrofonem..
Keith

Postprzez dolphin123 » 23 gru 2009, o 22:23

GTK napisał(a):dolphin123, jakie głośniki byś polecał? Sugerujesz wywalić ten subwoofer i wstawić inny, ale jaki? Zrobił się trochę off-top ;/
Suba takiego ktory nie zajmuje miejsca i gra bardzo fajnie to mds08 w 17litrach zamknietej budy.
dolphin123

Postprzez krzysiek191022 » 17 lut 2010, o 02:45

Witam!

No dobra, to może czas żebym i ja dodał tu swoje 5 groszy ;-)
Zaczynamy...

Michel napisał(a):dobrą jakoscia dźwięku to pioneer, alpine, kenwood.

O proszę, to ciekawe. O których pioneerach mówisz? Jestem bardzo ciekawy, bo jest naprawdę mało dobrze grających modeli (lata 90) tej firmy i kosztują one naprawdę sporo. Takie samo pytanie tyczy się kenwooda? Alpina, owszem, ale nie te nowe świecidełka z USB i innymi "bajerami".

Michel, dlaczego nie wymieniłeś takich firm jak Clarion, Becker, Nakamichi ?
Zrobił to dopiero Piku.

Nie chcę abyś moją wypowiedź odebrał jako atak co do twojej osoby, wręcz przeciwnie, zakładając temat z "Poradami na temat radioodtwarzaczy" należało by przynajmniej wiedzieć jakie firmy są w czołówkach sprzętu Car-Audio ;-)

Pozdrawiam,
Krzysiek190122.
krzysiek191022

Postprzez Piku » 18 lut 2010, o 08:50

krzysiek191022 napisał(a):Michel, dlaczego nie wymieniłeś takich firm jak Clarion, Becker, Nakamichi ?
Zrobił to dopiero Piku.
Młodsze modele clariona, to też w sumie żadna rewelacja, ale za te 400zł można mieć już dobre radio i napewno lepsze niż te "pionki"-Pioneer) i inne wynalazki.
Piku

Postprzez krzysiek191022 » 18 lut 2010, o 11:16

Witam!

Piku napisał(a):Młodsze modele clariona, to też w sumie żadna rewelacja

Zgodzę się. Dawne modele które widziały lata 90 (super okres dla sprzętu Car-Audio) były robione przez Japończyków, a teraz.... Szkoda gadać. Cóż ze Wszystkim tak teraz jest, nie liczy się jakość tylko ilość.

Piku napisał(a):ale za te 400zł można mieć już dobre radio

W tym przedziale cenowym można wybierać z pośród kilku naprawdę dobrych modeli Clariona.

Pozdrawiam,
Krzysiek191022.
krzysiek191022

Postprzez Piku » 19 lut 2010, o 02:26

Ten model słyszałem http://www.allegro.pl/item927642318_cla ... ratis.html dość ciekawy, jak za taką cene.
Piku

Postprzez krzysiek191022 » 19 lut 2010, o 02:38

Witam!

Piku, też go słyszałem, ale moim zdaniem w tej cenie można kupić lepiej grający model Clariona lub Alpiny ;-) W wolnej chwili mogę przygotować spis radyjek które osobiście polecam w danym przedziale cenowym ;-)

Pozdrawiam,
Krzysiek191022.
Kino Domowe na Tang Band W4 657SC - 40%
Monitory na GDN-14-100-8-SCX + GDWK PJ - 50%
UniAmp - 10%
Stolik RTV - 0%

Pozdrawiam,
Krzysiek191022
krzysiek191022

Następna strona

Powrót do Car-Audio