Przedwzmacniacz od Piku.

Budowa, Kalibracja, Obsługa

Moderator: ~ModTeam

Postprzez Maciek » 21 lis 2010, o 20:47

Dzięki przyjacielu. Wzmacniacz ruszył. Działa super. Wydaje mi się, że troszkę ma za małe wzmocnienie (już na wstępie R10 zamiast 68k dałem 100k), ale mogę się mylić. Pomiary oscyloskopem nie są miarodajne. Wzmacniacz istotnie zachowuje się tak, że po włączeniu zasilania dioda zapala się i gaśnie po około 2 sekundach. Troszkę miałem utrudnione zadanie, bo płytka była nie w skali i nie miałem rozmieszczenia elementów (co wydłużyło montaż). Ale ogólnie wszystko poszło gładko. Na zasilanie mikrofonu idzie mi 5V. Może przyczyną jest to, że nie miałem rezystora R2 220k i założyłem tam 180k, a żeby dzielnik wyszedł ten sam, powinienem dać R3 82k, ale też nie miałem i zostało w końcu 180k i 68k. Jutro nad tym popracuję.

Kolejny krok w przygotowywaniu zestawu pomiarowego zrobiony. Najgorsze to będzie chyba wybudować halę i odpowiednio ją wygłuszyć Obrazek Ale damy radę ze wszystkim pomału. Obrazek

[ Dodano: 21 Listopad 10, 19:54 ]
schmeichelsopot napisał(a):Nie miałem czasu (koła), nawet nie rozlutowałem go. Mam plan zrobić to jutro, ale jakoś nie wierzę, że rozlutowanie i zlutowanie od nowa da efekty...

A Ty w końcu wymieniłeś te scalaki? Czy tylko przelutowałeś je odwrotnie? Jeśli to te same, to 90%, że któryś z nich jest uszkodzony. Na Twoim miejscu od tego bym zaczął, zamiast rozlutowywać całą płytkę. To niema sensu. Układ jest banalnie prosty. Musi ruszyć.
Maciek

Postprzez schmeichelsopot » 21 lis 2010, o 21:17

Oczywiście, że kupiłem nowe. Wymieniłem już je raz, przylutowałem poprawnie, ale nic z tego. No i jak zauważyłeś, zaproponowano mi takie rozwiązanie. Zobaczymy jutro.
schmeichelsopot

Postprzez Piku » 21 lis 2010, o 22:54

Maciek, Popraw wartości i będzie oki w sumie teraz też jest, twój preamp działa prawidłowo.

schmeichelsopot, Musi działać to jest na prawde prosty układ, wystarczy na 30 minut usiąść i gotowe.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez Maciek » 22 lis 2010, o 00:13

Piku napisał(a):Maciek, Popraw wartości i będzie oki w sumie teraz też jest, twój preamp działa prawidłowo.
(...)

Ok. Wystarczy dać R2 i R3 odpowiednio 150k i 68k. Daje to samo co 220k i 100k czyli dzielnik 2,2:1. Napięcie teraz jest lekko ponad 3V.

schmeichelsopot =>

A może sam Twój wzmacniacz działa, a masz problem wyłacznie z komparatorem do pomiaru przesterowania? Który tak naprawdę służy wyłącznie by wskazać przesterowanie. Może którys z elementów w dzielniku na wejściu masz o złej wartości?

[ Dodano: 21 Listopad 10, 23:45 ]
Chciałem jeszcze dodać (ale nie iem czemu post można edytować tylko 15 minut po napisaniu).

Tak, wzmacniacz działa tak jak bym chciał.

Pasmo przenoszenia (tylko w takim zakresie mierzyłem): 10 Hz - 50 kHz bez spadku.
Szumy oscyloskopem praktycznie nie mierzalne (nie wiadomo czy wzmacniacz Y szumi, czy sondy czy ten wzmacniacz).

Także opłaca się to zrobić.
Maciek

Postprzez schmeichelsopot » 22 lis 2010, o 14:30

Rozlutowałem. Chciałbym sprawdzić, czy z płytką wszystko w porządku. Powiniennem po kolei sprawdzić miernikiem czy ścieżki przewodzą jak przechodzą? I czy nie ma nieporządanych zwarć. Czym przeczyścić płytkę z kalafonii?
A i elementy chyba kupię jeszcze raz, bo nie będę lutował starych. Tak na wszelki wypadek.
schmeichelsopot

Postprzez Maciek » 22 lis 2010, o 23:28

Witam ponownie.

Muszę jeszcze dodać, że na schemacie jest błąd. w sumie miałem rację, że wzmocnienie tego wzmacniacza dla mikrofonu jest za małe. Rezystor R9 ma mieć wartość 3,3k a nie 33k jak jest na schemacie. Przy rezystorze 33k ten wzmacniacz prawie nie wzmacnia. W dokumentacji tego wzmacniacza do jakiej adres podałem też jest błąd na schemacie, ale w spisie elementów jest ten rezystor jako 3,3k. Teraz to ten wzmacniacz działa jak wzmacniacz mikrofonowy.

Wow, ale doktorat napiszemy <blatn>
Maciek

Postprzez Piku » 23 lis 2010, o 00:09

Maciek, Od dawna wiadomo że jest tam bład pisałem o tym wiele razy. Dlatego mój preamp ma kilka poprawek.
Piku

Postprzez Maciek » 23 lis 2010, o 01:57

Piku napisał(a):Maciek, Od dawna wiadomo że jest tam bład pisałem o tym wiele razy. Dlatego mój preamp ma kilka poprawek.

Nie napisałeś wcześniej (bazowałem na zamieszczonym schemacie). Przekopałem całe forum i nic nie znalazłem. Ale ok, że o tym wiadomo.
Maciek

Postprzez Piku » 23 lis 2010, o 17:55

Maciek, Faktycznie nie wspomniałem, już tyle razy o tym pisałem, że aż sam zapomniałem. Na naszym forum chyba też gdzieś wspominałem, a na diyaudio na pewno.
Piku

Postprzez schmeichelsopot » 29 lis 2010, o 12:27

Złożyłem, sprawdzane było przez 2 osoby i dalej nic. Nie wiem co robię nie tak. Wątpie, żeby lutownica przegrzewała elementy, bo to idzie mi naprawdę sprawnie. Czy ktoś mógłby to złożyć? (za jakąś sensowną opłatą, bo i tak już w to włożyłem kasy, a kasy...). Wysłałbym płytkę i elementy, które mam.
schmeichelsopot

Postprzez Piku » 29 lis 2010, o 17:38

schmeichelsopot, Nie wiem jak Ty to robisz... Ja Ci ten układzik złoże za darmo, ale dopiero jutro pasuje Tobie? i wyśle po jutrze bo teraz nie mam czasu.
Piku

Postprzez schmeichelsopot » 29 lis 2010, o 23:31

Byłbym wdzięczny, ale chciałbym przynajmniej za elementy i wysyłkę zwrócić. Nie chciałem się poddawać, ale minął miesiąc, pomagacie na forum ile możecie. Nie wiem gdzie mój błąd, ale jak przyślesz to porównam ze swoim, może wtedy się czegoś nauczę.
schmeichelsopot

Postprzez Maciek » 30 lis 2010, o 08:58

Mozesz mi wysłać, to co zrobiłeś. Naprawię to i ja Ci powiem co masz źle :) Jak by co, to pisz na PW lub maciek(at)komedia.eu.org
Maciek

Postprzez schmeichelsopot » 30 lis 2010, o 11:39

Dostanę ten od Piku. Zobaczę. Porównam, jak coś wychwycę to SAM spróbuję naprawić swój. Jak się nie uda, to wtedy Ci wyślę.
schmeichelsopot

Postprzez Maciek » 30 lis 2010, o 21:14

Ok. Jak by co odezwij się.
Maciek

Poprzednia strona

Powrót do Systemy pomiarowe