Moderator: ~ModTeam
Keith napisał(a):scythe1123 napisał(a):
R1 użyłem rezystor 10 Ohm 1%
najważniejszy rezystor a ty użyłeś innego - musi być 8ohm
Nie prawda ja sprawdzałem i za każdym razem jak zmieniłem wartość powżej 1ohm to przy pomiarze impedencji JIG-a zmianiała się wartość i już była poza granicą lorerancji, ale nie zmieniałem nic chciałem zobaczyć jak będą wyglądały pomiary zaczołem robić pomiar impedencji i już były poszarpane, a po zmianie na odpowiedni rezystor było oki.Nieprawda, może być inny rezystor w przedziale ~5-20ohm. Osobiście używam rezystora 16ohm, wszystkie pomiary wychodzą prawidłowo.
SW sam oblicza wartość tego rezystora na podstawie wprowadzonych do programu wartości rezystorów R4, R5. Ważne aby znać wartość rezystora R1 by sprawdzić czy pokrywa się ona z wartością obliczoną przez program. Gdy obie wartości się zgadzają (+-1~2%) to można powiedzieć, że JIG jest skalibrowany.
Dokładnie wartość R1 nie może przekraczać 500mohm, ja staram się żeby było w granicy 100-200mohm, stosuje dobre przewody połączeniowe i wewnątrz JIG-a daje przewód głośnikowy 2,5mm.luke napisał(a):Co to znaczy poza granicą tolerancji? Że nie było można dobrze skalibrować JIGa (tzn wartość obliczona R1 inna od rzeczywistej)?
Piku napisał(a):Dokładnie wartość R1 nie może przekraczać 500mohm
Piku napisał(a):Dokładnie wartość R1 nie może przekraczać 500mohm, ja staram się żeby było w granicy 100-200mohm, stosuje dobre przewody połączeniowe i wewnątrz JIG-a daje przewód głośnikowy 2,5mm.
Jasne, że mozna dać cieńsze przewody, i uzsykać w granicy 300-500mhom, ale ja wole się pomęczyć troche z grubszym i mieć poniżej tych wartości.dabyl napisał(a):Piku napisał/a:
Dokładnie wartość R1 nie może przekraczać 500mohm, ja staram się żeby było w granicy 100-200mohm, stosuje dobre przewody połączeniowe i wewnątrz JIG-a daje przewód głośnikowy 2,5mm.
Jesli w samym JIG'u są właściwe elementy (czyli rezy o odpoweidniej tolerancji) to nie ma problemu z uzyskaniem odpowiedniej wartości - czyli nie więcej niz +/- 500 mOhm. Ja mam okablowanie pierwsze lepsze jakie dorwałem w "elektroniku" (jakieś tam 0,5 mm^2 w ekranie) i wszelkie testy i kalibracje zawsze wychodzą OK (pomijając oczywiście "pierwsze podejście do tej zabawy" )

joosee napisał(a):Czy to może mieć wpływ na poucinane sinusy? Poza tym gdy próruję zminiejszyć amplitudę głośności w mikserze to po teście sygnału ona wraca do maksimum natężenia. Co może być przyczyną?
Mi chodzi o to że R1 nie może mieć większej wartości, ponieważ po zmianie na inny mamy problemy z kalibracją i przy impedencji IJG-a a wiąże się z tym poszaprana impedencja na pomiarach t.s głośnika, ja zawsze staram się uzyskać wartość w granicy 8-8,4ohm.luke napisał(a):Piku napisał/a:
Dokładnie wartość R1 nie może przekraczać 500mohm
W moim przypadku rezystor zmierzony mostkiem RLC ma wartość 15,83ohm. Wartość obliczona przez SW to zazwyczaj 15,92ohm, czyli 90mohm różnicy. Rezystancja przewodów na poziomie ~130mohm.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości