Problem z kalibracja JIG'a

Budowa, Kalibracja, Obsługa

Moderator: ~ModTeam

Problem z kalibracja JIG'a

Postprzez joosee » 30 sty 2010, o 00:26

Witam. Problem jak w temacie. Pierwszy etap wygląda następujaco. Wyczerpałem chyba wszystkie mozliwości i nie mam pojęcia w czym problem. Może ktoś juz borykał sie z podobnym? Prosze o pomoc. Poniżej foto problemu.

Obrazek

Obrazek
joosee

Postprzez Piku » 30 sty 2010, o 00:42

Zaczynamy;

1. Jaką masz karte.

2. Jak podłączyłeś JIG-a z Kartą?

Teraz kilka propozycji co zrobic;

1. Sprawdzic poprawność montażu JIG-a, za pomocą miernika.(opis jest na stronie głównej w S/W "Budowa JIG-a"

2. Wyłączyć wszystkie korektory i ulepszacze we właściwościach karty.(mixer)

3. Zainstalować sterowniki producenta karty.

Cnd...

Oo widze zdjęcie się załadowało kolejne i teraz wiem gdzie jest problem, zła karta dzwiękowa.
Ostatnio edytowano 30 sty 2010, o 00:47 przez Piku, łącznie edytowano 1 raz
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez scythe1123 » 30 sty 2010, o 21:16

a ja się swoim problemem pochwalę
zrobiłem JIG i mam problem z kalibracją gdy przychodzi test impedancji JIGa za każdym razem mam inny wynik i wynik jest daleki od prawidłowego
R1 użyłem rezystor 10 Ohm 1%

test JIGa pozycji direct wygląda tak
Obrazek

może to wina kabla bo kabel łączący wyjscie karty dźwiękowej z wejściem JIGa (J1) jest taki sobie

miałbym prośbę do osób z Gdańska, które maja system pomiarowy sprawny wtedy bym mógł sprawdzić całość mojego "osprzętu" bo nie wiadomo w czym tkwi problem bo mi już cierpliwości brak
scythe1123

Postprzez Keith » 30 sty 2010, o 21:23

scythe1123 napisał(a):

najważniejszy rezystor a ty użyłeś innego - musi być 8ohm
Keith

Postprzez scythe1123 » 30 sty 2010, o 21:39

i on może być przyczyna tego ze za każdym razem inna impedancje mi mierzy?

a zamiast niego mogę wstawić ceramiczny 8.2 Ohm?
scythe1123

Postprzez luke » 30 sty 2010, o 23:09

Keith napisał(a):
scythe1123 napisał(a):

najważniejszy rezystor a ty użyłeś innego - musi być 8ohm

Nieprawda, może być inny rezystor w przedziale ~5-20ohm. Osobiście używam rezystora 16ohm, wszystkie pomiary wychodzą prawidłowo.

SW sam oblicza wartość tego rezystora na podstawie wprowadzonych do programu wartości rezystorów R4, R5. Ważne aby znać wartość rezystora R1 by sprawdzić czy pokrywa się ona z wartością obliczoną przez program. Gdy obie wartości się zgadzają (+-1~2%) to można powiedzieć, że JIG jest skalibrowany.
luke

Postprzez Piku » 30 sty 2010, o 23:17

scythe1123, Pisałem tobie na gg, że jest za duża wartość.

Pokaż mi wyresy;

inR
inL

I napisz mi jakie masz przewody i czy pamiętałeś o tym, że jeden z przewodów jack-2xchinch ma mieć zdublowany lewy kanał.

Nieprawda, może być inny rezystor w przedziale ~5-20ohm. Osobiście używam rezystora 16ohm, wszystkie pomiary wychodzą prawidłowo.

SW sam oblicza wartość tego rezystora na podstawie wprowadzonych do programu wartości rezystorów R4, R5. Ważne aby znać wartość rezystora R1 by sprawdzić czy pokrywa się ona z wartością obliczoną przez program. Gdy obie wartości się zgadzają (+-1~2%) to można powiedzieć, że JIG jest skalibrowany.
Nie prawda ja sprawdzałem i za każdym razem jak zmieniłem wartość powżej 1ohm to przy pomiarze impedencji JIG-a zmianiała się wartość i już była poza granicą lorerancji, ale nie zmieniałem nic chciałem zobaczyć jak będą wyglądały pomiary zaczołem robić pomiar impedencji i już były poszarpane, a po zmianie na odpowiedni rezystor było oki.
Piku

Postprzez luke » 31 sty 2010, o 00:02

U mnie na 16ohm śmiga i wartości czy to impedancji czy elementów RLC są poprawne dla rozpiętych wartości.

Co to znaczy poza granicą tolerancji? Że nie było można dobrze skalibrować JIGa (tzn wartość obliczona R1 inna od rzeczywistej)?
luke

Postprzez Piku » 31 sty 2010, o 00:47

luke napisał(a):Co to znaczy poza granicą tolerancji? Że nie było można dobrze skalibrować JIGa (tzn wartość obliczona R1 inna od rzeczywistej)?
Dokładnie wartość R1 nie może przekraczać 500mohm, ja staram się żeby było w granicy 100-200mohm, stosuje dobre przewody połączeniowe i wewnątrz JIG-a daje przewód głośnikowy 2,5mm.
Piku

Postprzez luke » 31 sty 2010, o 02:00

Piku napisał(a):Dokładnie wartość R1 nie może przekraczać 500mohm

W moim przypadku rezystor zmierzony mostkiem RLC ma wartość 15,83ohm. Wartość obliczona przez SW to zazwyczaj 15,92ohm, czyli 90mohm różnicy. Rezystancja przewodów na poziomie ~130mohm.
luke

Postprzez dabyl » 31 sty 2010, o 02:52

joosee, identyczne wykresy (jeśli chodzi o *.in.r i *.in.l) miałem gdy za pierwszym podejściem do tej zabawy nie odhaczyłem "zaznacz" w wejściu liniowym (regulacja głośności -->opcje --> właściwości --> nagrywanie --> wejście liniowe). Spróbuj - może o to chodzi...

[ Dodano: 31-01-2010, 02:09 ]
Piku napisał(a):Dokładnie wartość R1 nie może przekraczać 500mohm, ja staram się żeby było w granicy 100-200mohm, stosuje dobre przewody połączeniowe i wewnątrz JIG-a daje przewód głośnikowy 2,5mm.

Jesli w samym JIG'u są właściwe elementy (czyli rezy o odpoweidniej tolerancji) to nie ma problemu z uzyskaniem odpowiedniej wartości - czyli nie więcej niz +/- 500 mOhm. Ja mam okablowanie pierwsze lepsze jakie dorwałem w "elektroniku" (jakieś tam 0,5 mm^2 w ekranie) i wszelkie testy i kalibracje zawsze wychodzą OK (pomijając oczywiście "pierwsze podejście do tej zabawy" :razz: )
dabyl

Postprzez Piku » 31 sty 2010, o 12:23

dabyl napisał(a):Piku napisał/a:
Dokładnie wartość R1 nie może przekraczać 500mohm, ja staram się żeby było w granicy 100-200mohm, stosuje dobre przewody połączeniowe i wewnątrz JIG-a daje przewód głośnikowy 2,5mm.

Jesli w samym JIG'u są właściwe elementy (czyli rezy o odpoweidniej tolerancji) to nie ma problemu z uzyskaniem odpowiedniej wartości - czyli nie więcej niz +/- 500 mOhm. Ja mam okablowanie pierwsze lepsze jakie dorwałem w "elektroniku" (jakieś tam 0,5 mm^2 w ekranie) i wszelkie testy i kalibracje zawsze wychodzą OK (pomijając oczywiście "pierwsze podejście do tej zabawy" )
Jasne, że mozna dać cieńsze przewody, i uzsykać w granicy 300-500mhom, ale ja wole się pomęczyć troche z grubszym i mieć poniżej tych wartości.
Piku

Postprzez joosee » 31 sty 2010, o 14:31

dabyl dzięki bardzo, coś tam się poprawiło z tym, ze jednak nie do końca co obrazuja fotki poniżej. Test przeprowadziłem bez podłączonego Jiga. Czy to może mieć wpływ na poucinane sinusy? Poza tym gdy próruję zminiejszyć amplitudę głośności w mikserze to po teście sygnału ona wraca do maksimum natężenia. Co może być przyczyną?

Obrazek
joosee

Postprzez Piku » 31 sty 2010, o 14:44

joosee napisał(a):Czy to może mieć wpływ na poucinane sinusy? Poza tym gdy próruję zminiejszyć amplitudę głośności w mikserze to po teście sygnału ona wraca do maksimum natężenia. Co może być przyczyną?

1. Zbyt duża wartość suwaka Line In ustawione dlatego jest przesterowanie zmniejsz i będzie oki.

2. Masz zapewne w ustawianiach karty gdzieś zaznaczone, żeby wartość się ustawiała samoczynnie.
Piku

Postprzez joosee » 31 sty 2010, o 14:56

Pomogło :) <całus>

Jeszcze jedno pytanko na chwile obecną... Otóż, czy początek sinusa od punktu 25 ms jest normalnym zjawiskiem czy może coś jeszcze jest nie tak poustawiane?

Obrazek
joosee

Postprzez Piku » 31 sty 2010, o 15:02

Pokaż mi okienko "Record Data".

Obstawiam, że karta dzwiękowa ma takie opóźnienie, tak jak pisałem wyżej do pomiarów się nie nadaje, może jeszcze t.s i Pomiar NF zrobisz, ale o OnAxis zapomnij.
Piku

Postprzez joosee » 31 sty 2010, o 15:25

Proszę bardzo, oto okienko :)

Powiedz, ze się pomyliłeś i wszycho jest w porządku <bije>

Obrazek
joosee

Postprzez Piku » 31 sty 2010, o 15:31

Nie pomylilem się karta ma opoźnienie.

Teraz poeksperymentować otwórz okienko Options----->Preferences----> Dedug i w Latency wpisz 25, kliknij ok. Zamknij okienko i zrób od nowa test.
Piku

Postprzez luke » 31 sty 2010, o 15:37

joosee, zawsze możesz za 30zł kupić SB0100 i nie będzie problemów z pomiarami. Ta AC97 ma paskudne parametry i szumy.
luke

Postprzez Piku » 31 sty 2010, o 15:41

luke, Zapomniałem ci odp na wcześniejszy posty pozwolę sobię teraz napisać.

luke napisał(a):Piku napisał/a:
Dokładnie wartość R1 nie może przekraczać 500mohm

W moim przypadku rezystor zmierzony mostkiem RLC ma wartość 15,83ohm. Wartość obliczona przez SW to zazwyczaj 15,92ohm, czyli 90mohm różnicy. Rezystancja przewodów na poziomie ~130mohm.
Mi chodzi o to że R1 nie może mieć większej wartości, ponieważ po zmianie na inny mamy problemy z kalibracją i przy impedencji IJG-a a wiąże się z tym poszaprana impedencja na pomiarach t.s głośnika, ja zawsze staram się uzyskać wartość w granicy 8-8,4ohm.
Piku

Następna strona

Powrót do Systemy pomiarowe