Witam, wybaczcie jeśli temat już był a nie udało mi się go odnaleźć, ale siedzę nad swoim JIGiem i SW już od dobrych kilkudziesięciu godzin i nie wiem dlaczego nie mogę go poprawnie skalibrować. Ale od początku. JIGa złożyłem zgodnie ze schematem, działa wszystko, jedyne co to nie wiem dlaczego po połączeniu 4 rezystorów mam opór 1kOHM a nie 1,2kOHM. Czy ma to duży wpływ? Kartę mam zintegrowaną, w laptopie, SW stwierdził, że będzie jednak ok. System operacyjny to Windows 7. Zmierzyłem amplitudy i wychodzi okey, ale po wpisaniu wartości rezystorów 16 i 4ohm (w odpowiednich trybach pracy JIGa) SW błędnie oblicza waartość 8 OHMowego rezystora ceramicznego. Na początku obliczał poprawnie, teraz już nie. Dalszym problemem, jest to, że jak już raz mi poprawnie obliczył wartość tego rezystora, po podłączeniu głośnika no name, i próbie zbadania impedancji, wykresy (free air, impedance i added mass) różniły się od siebie i na dodatek nie przypominały charakterystyki impedancji głośnika :/. Proszę o pomoc gdyż nie mam już siły do tego, a bardzo mi zależy na zmierzeniu parametrów TS tego głośnika.
Poprawiam temat. Piku