Powtarzalność pomiarów a karta dźwiękowa

Budowa, Kalibracja, Obsługa

Moderator: ~ModTeam

Powtarzalność pomiarów a karta dźwiękowa

Postprzez ledwozipie » 15 lis 2010, o 21:29

Witam serdecznie.Zbudowałem JIG'a i walczę z resztą systemu (preamp,mikrofon,SB).
JIG podłączony do zintegrowanej karty dźwiękowej przechodzi kalibrację, prawidłowo rozpoznaje elementy pasywne i ich wartości.Wiem że do pomiarów potrzeba SB i taką karte kupie,ale zastanawia mnie jak z wiarygodnością pomiarów na tej zintegrowanej.Rezystor metalizowany 4,7Ω 1procentowy daje wyniki od 4,738Ω do 4,743Ω czyli w granicy ale...Martwi mnie niepowtarzalność wyników.Czy powodem jest kiszkowata karta?Dodam iż reszta pomiarów elementów pasywnych wychodzi też z rozrzutem(kondek 2,2µF daje wynik od 2,202 µF do 2,204µF ale rezystancja "skacze".
Podobna sytuacja przy pomiarze głośników.
Ok konkretne pytanie:czy na SB pomiary są powtarzalne tj dajmy na to rezystor 4,7Ω mierzony 20 razy da za każdym razem taki sam wynik np. 4.735Ω czy "falowanie"wyników jak u mnie jest w SW normalne?
Pozdrawiam
ledwozipie

Postprzez Piku » 15 lis 2010, o 21:40

Są to wartości które można zaakceptować do powtarzalanych, to że sie "tworzą" takie rozbieżności jest normalnym zjawiskiem. Chodź mi się zdarza, że są takie same, może być u Ciebie rownież powodem karta dzwiękowa sprawdzisz jak kupisz SB.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez artmiko » 15 lis 2010, o 21:44

Dlaczego uważasz że te pomiary nie są powtarzalne? przecież błąd jest minimalny, rzędu 2%. Naprawdę nie ma znaczenia czy kondensator ma 2,02 czy 2,04uF. Nawet większość elementów nie ma lepszej dokładności wykonania.
Z kartą dźwiękową problem często tkwi w poprawności pomiaru fazy akustycznej, a to jest związane z możliwością zaprojektowania poprawnej zwrotnicy.
artmiko

Postprzez ledwozipie » 15 lis 2010, o 21:47

Dzięki Piku za szybką reakcję.Kartę jak i resztę dozbieram(wkładkę pewnie kupie od ciebie na alledrogo...)Puki co mierze wszystkie głośniki jakie mam w domu i opanowuję "klikanine" w SW :lol: .Przy pomiarze głośników martwi mnie że wykresy są poszarpane(choć powtarzalność duża) jak i kiepskie wyniki pomiarów poniżej 50Hz
ledwozipie

Postprzez Piku » 15 lis 2010, o 22:39

ledwozipie napisał(a):jak i kiepskie wyniki pomiarów poniżej 50Hz
Niestety tutaj ciężko o wiarygodne pomiary. S/W najlepszy jest do projektowania zwrotnic.
Piku

Postprzez ledwozipie » 16 lis 2010, o 23:06

Obrazek
Jest to pomiar gdn 30/80/2 po regeneracji (jednego z dwóch regenerowanych,ten jest mocno sfatygowany).czy poza pikiem na 200 Hz wygląda on "normalnie"?
Ostatnio edytowano 1 sty 1970, o 02:00 przez ledwozipie, łącznie edytowano 3 razy
ledwozipie

Postprzez Piku » 17 lis 2010, o 00:50

1. Źle wkleileś zdjęcie poprawiłem.
2. Pomiar nie najlepszy, chyba coś źle zrobiłeś podczas regenaracji.
3. Pokaż jak wyglądają parametry.
4. Możliwe, że to wina karty, po zmianie na SB będą "gładsze" pomiary, ale pik to może być jeszcze źle umocowany odważnik.
Piku

Postprzez ledwozipie » 17 lis 2010, o 07:01

Za fotę przepraszam i obiecuję poprawę :oops:
Co do poszarpania:
1. jest to pomiar impedance sygnałem testowym
2. pik na 200Hz to uszkodzona membrana (poprzedni właściciel wymieniał kopułkę przeciwpyłową i...szkoda gadać jak odkleił starą od membrany... .Drugi GDN nie ma tego piku a oba regenerowane z podobną dbałością)
3. poszarpanie wykresu takie jak od 50Hz mam zawsze a poniżej wygląda to tak jakby była mała rozdzielczość pomiaru...Tak sobie knuje że może ma to związek z opużnieniem mojej karty (tak 24,35ms.)?

Co do pomiarów T-S to mam w głowie Hanssena syna i tam fs zgadzało się z producentem a Qts zamiast 0,47 1,56! reszta też spora różnica w stosunku do danych producenta.
ledwozipie

Postprzez Piku » 17 lis 2010, o 18:03

ledwozipie napisał(a):3. poszarpanie wykresu takie jak od 50Hz mam zawsze a poniżej wygląda to tak jakby była mała rozdzielczość pomiaru...Tak sobie knuje że może ma to związek z opużnieniem mojej karty (tak 24,35ms.)?
Generalnie to wina karty, ale opóźnienie też swoje robi. Ustaw latency na wartośc opóźnienia zrób test i pomiary.

Latencje ustawia się; Options---->Dedug----->Latency.
Piku

Powrót do Systemy pomiarowe