Pomiary Blue Sky

Parametry; OnAxis, Nearfield, Impedance, T.S

Moderator: ~ModTeam

Postprzez Gość » 16 gru 2003, o 09:13

fieduto napisał(a):A jak mierzyłeś nearfield, sygnałem Sweep czy MLS? Nie wiem czemu ale zaznaczenie opcji Near-Field Measurement nic nie zmienia - wyłącza chyba tylko kalkulator obliczający Time Window. Przy pomiarach MLS trzeba wybrać dłuższą sekwencję i ustawić sobie ręcznie Time-Window na np. 1 sekundę. Tylko program strasznie długo oblicza wtedy FFT. Przy pomiarach Sweep nie można dawać zbyt szybkiego przemiatania bo wykres w zakresie najniższych częstotliwości będzie pofalowany. Ja daję 1sek/oktawę.

Mierzyłem i sweepem i MLS'em z jednakowym efektem tzn "zero informacji poniżej 200 Hz. Prawdopodobnie jednak grałą rolę szybkość "przemiatania" sweep. Nie wiem czy dobrz zrobiłem ale kazałem LSP'ow przemiatać tylko zakres 20-500Hz - reszta wydała mi się zbędna. Spróbuję jeszcze raz dzisiaj

Dzięki za poradę

Michał Lewandowski
Gość

Postprzez fieduto » 22 gru 2003, o 19:22

Michał, jak tam pomiary w LspLABie? Poradziłeś sobie z nearfield? Czy tem problem dotyczył może składania wypadkowej charakterystyki portu i głośnika, czy już same charakterystyki głośnika i portu wychodziły złe?
fieduto

Postprzez Gość » 22 gru 2003, o 22:03

Wszytko OK. Wystarczyło dac więcej próbek na jedno przemiatanie (co wydłuzyło sekwencję ), oraz ograniczyc zakres przemiatany to 20-500 i wszytko jest cacy. Port response tez jest OK. LSP Lab to fajowe narzędzie.
Gość

Poprzednia strona

Powrót do Pomiary głośników