Pokaz swoje DIY

Moderator: ~ModTeam

Postprzez dolphin123 » 3 gru 2010, o 01:57

Spać nie mogę to pstrykam... :mrgreen:
Obrazek
dolphin123

Postprzez Piku » 3 gru 2010, o 18:09

dolphin123,[offtopic]Pięknie wyglądają lampeczki :razz: [/offtopic]
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez Pajoł » 4 gru 2010, o 12:39

[offtopic]Lampeczki na choinke :razz:[/offtopic]
Pajoł

Re: Pokaz swoje DIY

Postprzez artmiko » 3 sie 2011, o 12:08

Jakiś czas forum nie było, więc nie było się gdzie pochwalić tym co dorywczo w wolnych chwilach robię. Wczoraj zajmowałem się montażem wpuszczanych nakrętek do śrub. Na tych z pazurkami kiedyś się zawiodłem więc w tym projekcie stosuję te wpuszczane. Kiedyś podczas odkręcania głośnika nakrętka z pazurkami wyszła z płyty i zostałem z jedną nie odkręconą śrubą. nakrętka kręciła się wraz z nią, a do środka żadnego dostępu. Z tymi nie powinno się tak zdarzyć.
Nakrętki mam zamontowane od środka, front jeszcze nie jest przyklejony do reszty. najpierw wierciłem otwory na śruby, potem od środka grubszym wiertłem rozwiercałem na odpowiednią głębokość. Nakrętki przykręcałem na długiej śrubie prowadzącej, dzięki temu na pewno weszły na swoje miejsca prosto i nie będzie problemów z późniejszym montażem głośników.

Wkręcanie nakrętek
Obrazek

Zamontowane nakrętki. To jest tył frontu gdzie będzie średniak. Muszę tu jeszcze trochę popracować frezarką nad krawędziami.
Obrazek

Front. Został do wykończenia jeszcze trzeci największy otwór, w nim będzie najwięcej dziur na śruby. Nakrętek oczywiście nie widać, bo są z drugiej strony.
Obrazek

Pudła. Z pudłami jeszcze czeka mnie bardzo dużo pracy.
Obrazek

Fotki kiepskie, ale brakło prądu w aparacie, więc zrobiłem telefonem. W piwnicy jest ciemnawo więc i jakość słaba.

Czy ktoś wie czym można utwardzić MDF? Może go nasączyć jakimś lakierem albo klejem?
artmiko

Postprzez Marian » 3 sie 2011, o 18:04

Ile one mierzą? bo po tych zdjęciach wyglądają jak mikrusy ;) chyba że te płyta jest strasznie gruba...
Obrazek
Marian

Postprzez artmiko » 3 sie 2011, o 19:10

Na razie mierzą 95cm wysokości, ale jeszcze troszkę podrosną, podstawa itp. Zrobione są z płyty mdf 19mm. Front ma 31mm, powinno mu tyle wystarczyć. Ze względu na grubość frontu muszę trochę podfrezować od spodu otwór na średniaka, aby go za bardzo nie zasłonić w tym otworze. Boki również trochę przytyją do 25mm. Czyli mniej więcej standardowe wymiary. Więcej fotek przy okazji następnego podejścia do pracy.
artmiko

Postprzez artmiko » 8 sie 2011, o 20:27

Prace idą powoli, ale idą do przodu. Dzisiaj zrobiłem skosy od środka w otworze dla średniaka. Płyta ma 31mm grubości, więc skosy były konieczne, inaczej tył membrany byłby prawie całkowicie zamknięty w otworze na głośnik. Trochę to pokaleczyłem, nie jest równo, bo to była ręczna robota. Ale ważne że to zrobiłem. Nie będę przecież tego później oglądał. Ważne, żeby głośnik czuł się swobodnie i ładnie mi grał. Fronty z całością też już są sklejone. Teraz będzie kolej na wykończenie boków i podstawy.

Obrazek
artmiko

Poprzednia strona

Powrót do Akustyka