Pierwsze pomiary i same schody

Budowa, Kalibracja, Obsługa

Moderator: ~ModTeam

Postprzez Keith » 17 wrz 2009, o 15:22

rezzyr ma trochę racji bo nie da się tego wszystkiego pojąć w takim krótkim czasie..

chyba wszyscy zapomnieli o pliku kalibracyjnym do mikrofonu :neutral:

widziałem te pomiary i nie są aż takie złe ale nie wiem do czego dążycie?!
chcecie sprawdzić jak wyszła zwrotnica killera czy robicie pomiary od nowa i chcecie zaprojektować zwrotnice??? bo to chyba ważne co?!
Keith

Postprzez Piku » 17 wrz 2009, o 15:34

Keith napisał(a):chyba wszyscy zapomnieli o pliku kalibracyjnym do mikrofonu
Ooo kurde racja... jak tylko wróci Rfck napisze mu żeby go wgrał na stronkę.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez rezzyr » 17 wrz 2009, o 15:36

Keith napisał(a):rezzyr ma trochę racji bo nie da się tego wszystkiego pojąć w takim krótkim czasie..

chyba wszyscy zapomnieli o pliku kalibracyjnym do mikrofonu :neutral:

widziałem te pomiary i nie są aż takie złe ale nie wiem do czego dążycie?!
chcecie sprawdzić jak wyszła zwrotnica killera czy robicie pomiary od nowa i chcecie zaprojektować zwrotnice??? bo to chyba ważne co?!

Wkoncu ktos mnie mowi zrozumiałem jezykiem-a nie cały dzien cos mierze -a potem sie dowiduje ze czegos nie zrobiłem i jestem odesłany do filmow , nie na tym to polega .Ja tez znam sie na innych sprawch lepiej np systemy nawigacyjne do sam audi vw,mercedes,softy mapy oprogramowanie nawiegacje dotykowe .sprzet montaz kodowanie mapy oznacznia aktualizcje itp ciekawe - ale ja sie akurat na tym znam i tu byscie mnie do filmow nie odsyłali w tym ja moge pomóc -to tak na mrginesie ten jig to wcale nie jest jakies dziwactwo ale nikt za pierwszym razem odrazu wszytkiego nie zrobił
po obejrzeniu filmow
Ostatnio edytowano 17 wrz 2009, o 15:48 przez rezzyr, łącznie edytowano 1 raz
rezzyr

Postprzez Keith » 17 wrz 2009, o 15:41

rezzyr napisał(a):
obejrzałem te filmu -dla ciebie to one cos znacz bo ty juz wszysko wiesz ale dla tekiego co trzy dni działa tyle wiedzy ,filmow --postow nie jest tak proste do ograniecia, mieszkasz niedaleko moze podjedziesz i mi pokarzesz jak to ogranac- zreszt moge po ciebie podjechac sam. no i jak dasz rade - czy mam dalej te filmiki słabej jakosci ogladac i łapac rzeczy o ktorych z 5minut zapomne. i słuchac co chwile na forum o samle o złej podziałce itp i ciagle to ofpalac od nowa

Nie da się wszystkiego od razu pojąć... Nie dziwie się że każdy mówi że masz obejrzeć filmy itd za dużo poruszasz naraz.. trochę trzeba poczytać aby się czegoś dowiedzieć - każdy z nas to przechodził i dokształcamy się dalej bo temat Audio to szerokie pojęcie :wink:

możemy tobie pomóc ale jak będziesz chciał wszystko od razu to nie połapiesz się o co chodzi.. więc proponuje na każde nowe "zagadnienie" napisać nowy post i tylko na tym się skupiać - jak pojmiesz to można przejść do następnego tematu
Keith

Postprzez rezzyr » 17 wrz 2009, o 16:03

nie chce wywoływac nowych postw i patac o to samo
porobiłem wszystkie pomiary i oczekuje ,że ktos kto ma pojecie i powie co dalej lub co zmienic w pomiarach jak ustawic wykresy by było cos widac -ale na moich wykresach ,wtedy człowiek sie nauczy najszybciej.
bo narazie kazdy cos mi dradza ale nie brdzo mowi dlaczego

sample mam pierwsze 48... a drugie 13...
bramka kolo 8skund
rezzyr

Postprzez Piku » 17 wrz 2009, o 16:22

Daj maila prześle ci pik do kalibracji mikrofonu i wtedy zrobisz pomiary.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez rezzyr » 17 wrz 2009, o 16:25

Piku napisał(a):Daj maila prześle ci pik do kalibracji mikrofonu i wtedy zrobisz pomiary.

rezzyr@interia.pl
i napisz krutko jak go wgrac

i prosze cie napisz mi w koncu jakich mam uzyc wartosci dla Xaxis Yaxis i Y2axis-
Ja jeszcze otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi -
a przeciez od tego zalezy co i jak bedzie widac -
rezzyr

Postprzez Keith » 17 wrz 2009, o 16:31

rezzyr napisał(a):nie chce wywoływac nowych postw i patac o to samo
porobiłem wszystkie pomiary i oczekuje ,że ktos kto ma pojecie powie co dalej lub co zmienic w pomiarach jak ustawic wykresy by było cos widac -ale na moich wykresach ,wtedy człowiek sie nauczy najszybciej.

ale było by lepiej :wink: teraz pomyśl sobie że ktoś mam podobny problem do twojego.. i teraz gdyby miał to wszystko czytać i szukać w tym odpowiedzi to by się zniechęcił...a jest tego trochę.. Miałeś problem z pomiarem, którego nie było widać - daliście wszyscy razem radę a teraz zabieramy się za coś co nie można nazwać pierwszym pomiarem..przyznaj mi rację

a teraz wrócę do tego co dziś zrobiłeś

Obrazek

jak na ta klasę głośników to można było się spodziewać innych charakterystyk - ale na moje wina leży po stronie pliku kalibracyjnego, bo z tego co pamiętam to ten mikrofon panasonica ma wzniesienie zaczynające się na ok 5Khz

trzeba by było zamieścić tu ch-ki głośników podane przez te firmy aby każdy mógł zobaczyć i porównać z pomiarem rezzyra

Rezzyr :arrow: spójrz na okienko które zamieściłem - widać tam z boku podziałkę którą powinieneś ustawić tak aby była co 3db i pokazać ch-ki tak aby mogły zobrazować całe pasmo przetwarzania
Keith

Postprzez Rfck » 17 wrz 2009, o 16:45

rezzyr zrób pomiar onaxis głośnika bez zwrotnicy
DIY
Rfck

Postprzez Piku » 17 wrz 2009, o 16:49

Rezzyr- pilik zostal wysłany opis jak wgrać też, jak wgrasz ustaw markery(pluse) sample i rób pomiary, pamietaj że pokażdym wyłączeniu systemu czym kolwiek musisz od nowa kalibrować jig-a.

Keith Nie bez powodu masz prawa Moderoatora jak chcesz przenieś posty czy co kolwiek masz do tego pełne prawo niech Rezzyz- albo ty napisze nowy temat i posty które mają sie w nim znajdować po prostu przenieś.
Ostatnio edytowano 17 wrz 2009, o 16:50 przez Piku, łącznie edytowano 1 raz
Piku

Postprzez rezzyr » 17 wrz 2009, o 16:49

Rfck napisał(a):rezzyr zrób pomiar onaxis głośnika bez zwrotnicy

ok-ide działac
rezzyr

Postprzez Rfck » 17 wrz 2009, o 17:05

Pomiary robisz dobrze, tylko nie wiem czy nei chcesz czy nie rozumiesz że ustawienie sample jest istotne!!! znam ten program i nie możliwe jest ze nie masz takiej opcji

Weź wejdz Options->preferences_>measurmets
pokaże Ci się okienko:
Obrazek

Zaznaczylem CI jak masz to przestawić, kliknij lewym klawiszem myszy na ten suwaczek i przesuń go w prawą stroną ( narysowałem strzałkę) zobaczysz żę sample się zwiększy ustaw takie jak tutaj widzisz! i zrob pomiary, uwierz że będą lepszej jakości!
DIY
Rfck

Postprzez Piku » 17 wrz 2009, o 17:31

Proszę o to pomiar.
Obrazek

Twoje pomiary są oki jedynie teraz miałeś pierwszy marker troche za daleko następnym razem daj dalej od zasadniczego impulsu.

A Tu dla porówniania charka producenta
Obrazek

Rezzyr- Bardzo ważny kominukat mam umieszczaj fotki z innego serwera np www.imageshack.us albo fotosika bo jak będziesz nam umieszczal fotki w zalącznikach nasz serwer tak długo nie pociągnie.

Teraz zrób pomiar na zwrotce killera.

Kolejny twój pomiar był oki tylko trzeba z pluse i sample powalczyć
Obrazek

Widać dziure na 1,8khz najprawodobniej przeciwfaza.
Piku

Postprzez Rfck » 17 wrz 2009, o 18:03

To jest typowy przyklad liczonej kalkulatorem zwrotnicy, killer zapewne chcial nie dopuscic do podbicia czestotliwosci przy podziale więc rozsunął od siebie głośniki ale chyba przegiał ;p
DIY
Rfck

Postprzez rezzyr » 17 wrz 2009, o 18:19

no o chociarz cos mi sie udało- zrobiłem nowe pomiary
pomiar mikrofou itp

[ Dodano: 17-09-2009, 18:22 ]
Piku napisał(a):Proszę o to pomiar.
[url=http://img22.imageshack.us/img22/4609/pomiar.png]Obrazek[/URL]

Twoje pomiary są oki jedynie teraz miałeś pierwszy marker troche za daleko następnym razem daj dalej od zasadniczego impulsu.

A Tu dla porówniania charka producenta
[url=http://img183.imageshack.us/img183/1508/pomiar2.png]Obrazek[/URL]

Rezzyr- Bardzo ważny kominukat mam umieszczaj fotki z innego serwera np www.imageshack.us albo fotosika bo jak będziesz nam umieszczal fotki w zalącznikach nasz serwer tak długo nie pociągnie.

Teraz zrób pomiar na zwrotce killera.

Kolejny twój pomiar był oki tylko trzeba z pluse i sample powalczyć
[url=http://img146.imageshack.us/img146/402/scanvifa.png]Obrazek[/URL]

Widać dziure na 1,8khz najprawodobniej przeciwfaza.

to jest pomiar moich drugich kolumn za zwrotnicach killera
zreszta tam masz wszystkie pomiary moich kolmn

[ Dodano: 17-09-2009, 18:43 ]
nie moge tych wykresow z pomiarow onaxis jakos zmiescic na dobrym wykresie napiszcie mi jakie wartosci wpisc w XAxis
Załączniki
pulse.JPG
kali.mikrof.JPG
rezzyr

Postprzez Rfck » 17 wrz 2009, o 18:45

Rezzyr, dostałem od piku Twoje pomiary.

Przejrzałem je, robisz je dobrze ale przestałeś czytać co my do Ciebie piszemy.
Narobiło się za dużo chaosu i zacząłeś już mierzyć wszystko włącznie z innymi kolumnami.

Musisz usystematyzować pomiary i robić tak jak piszemy bo inaczej dalsza zabawa nie ma sensu!

Odpisuj a przedewszystkim CZYTAJ co do Ciebie piszemy! bo mi sie już nie chce powtarzać po kilka razy.

Mój plan na to wszystko jest taki:

1. Pomiar Onaxis ze zwrotnicą kilera
2. Pomiar Onaxis ze zwrotnicą kilera , każego głośnika osobno ( davis, scan, wstęga)
3. Zapisać i wysłać do mnie/do Piku wykonane pomiary.

Najważniejsze:
Pomiary rób przy 1 ustawieniu wzmacniacza i mikrofonu - ustaw mikrofon na wprost kolumny, zrob pulse ustaw i NIE RUSZAJ. mierz całą kolumnę potem kolejno głośniki nie ruszając mikrofonu i wzmacniacza!

Mierzenie każego głośnika polega na tym żę odłączasz od zwrotnicy 2 glosniki i mierzysz tylko 1 np basowy, później odlaczasz bas podlaczasz sredniotonowy i mierzysz, następnie podlaczas wstęgowy odlaczasz sredni i mierzysz.
Ostatnio edytowano 17 wrz 2009, o 18:48 przez Rfck, łącznie edytowano 1 raz
DIY
Rfck

Postprzez Piku » 17 wrz 2009, o 18:48

Rezzyr- Twoje Sample ma wygladać TAK!!!
Obrazek
Masz tak ustawione?

Twoje Markery mają być ustawione TAK!!!
Obrazek
Masz tak ustawione?

I po raz kolejny proszę wrzucać fotki z imageshock, albo fotosika nie dodawaj załącznikow bo nam to obciąża serwer, jak tak dalej będzie będe zmuszony zamknąc ten temat
Ostatnio edytowano 17 wrz 2009, o 18:52 przez Piku, łącznie edytowano 1 raz
Piku

Postprzez rezzyr » 17 wrz 2009, o 18:51

Rfck napisał(a):Rezzyr, dostałem od piku Twoje pomiary.

Przejrzałem je, robisz je dobrze ale przestałeś czytać co my do Ciebie piszemy.
Narobiło się za dużo chaosu i zacząłeś już mierzyć wszystko włącznie z innymi kolumnami.

Musisz usystematyzować pomiary i robić tak jak piszemy bo inaczej dalsza zabawa nie ma sensu!

Odpisuj a przedewszystkim CZYTAJ co do Ciebie piszemy! bo mi sie już nie chce powtarzać po kilka razy.

Mój plan na to wszystko jest taki:

1. Pomiar Onaxis ze zwrotnicą kilera
2. Pomiar Onaxis ze zwrotnicą kilera , każego głośnika osobno ( davis, scan, wstęga)
3. Zapisać i wysłać do mnie/do Piku wykonane pomiary.

Najważniejsze:
Pomiary rób przy 1 ustawieniu wzmacniacza i mikrofonu - ustaw mikrofon na wprost kolumny, zrob pulse ustaw i NIE RUSZAJ. mierz całą kolumnę potem kolejno głośniki nie ruszając mikrofonu i wzmacniacza!

to co wysłałem do Pilu to było wszystko w co sie bawiłem -łacznie z pierwszym dniem
teraz wszystko dzis pomiwrzyłem jeszcze raz -mowie wciaz o tych jednych kolumnach 3 droznych. tyle ze mirzyłem bez zwrotnic by uzyskac pomiary głosnikow -nikt mi nie mowił wczesniej -o pomoiarach głosnikow przez zwrotnice pojedynczo kazdy

te nowe pomiary sa juz z plikiem do kalibracji mikrofonu
przesle je zaraz i zobaczcie cz to moze byc. te pomiary ze zwrtonica kilera to pewnie maja słuzyc do sprawdzenia co on tam wymyslił?
rezzyr

Postprzez Rfck » 17 wrz 2009, o 18:53

Tak, chcemy sprawdzić co namodził.
Dzięki takim pomiarom zobaczymy jak działa ta zwrotnica
DIY
Rfck

Postprzez rezzyr » 17 wrz 2009, o 18:58

Rfck napisał(a):Tak, chcemy sprawdzić co namodził.
Dzięki takim pomiarom zobaczymy jak działa ta zwrotnica

ok - wezme sie za to

wysłałem do Piku moje ostatnie pomiary -z plikiem kalibracyjnym mikrofonu
ciekawe jak to wyszło teraz
rezzyr

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Systemy pomiarowe