Ocena Zwrotnicy projektowanej w SW

Budowa, Kalibracja, Obsługa

Moderator: ~ModTeam

Ocena Zwrotnicy projektowanej w SW

Postprzez Rfck » 4 lis 2007, o 13:17

Proszę o ocenę oraz krytykę ktorej napewno nie zabraknie :-) pozdrawiam

Schemat elektryczny

Charakterystyki razem
Rfck

Postprzez Paweł G » 5 lis 2007, o 10:50

Gdybyś mógł pokazać na jednym wykresie zmierzone przez Ciebie ch-ki tych dwóch głośników, bez zwrotnic :)

Na pierwszy rzut widać, że trochę przekombinowałeś te zwrotki - nim mniej elementów biernych tym lepiej ale jak wrzucisz ten chart to zobaczymy czy można uprościć topologie.

Jeśli użyje się zwrotnic drugiego rzędu (12 dB/Okt.) to ch-ki cząstkowe głośników ze zwrotnicami powinny się przeciąć na -6 dB względem ch-ki sumarycznej. Na Twoim projekcie wygląda to tak jak gdyby ch-ka sumaryczna przebiegała niemal tam gdzie przecinają się ch-ki cząstkowe a tak nie powinno być. Jakie były Twoje intencje? Jak wygląda goal dla tych zwrotnic?
Paweł G

Postprzez Rfck » 5 lis 2007, o 22:06

Fakt przekombinowane, poprawilem zwrotki ale i tak jest za niski podzial - wysoki tego nie wytrzyma(okolo 2200 hz)

Poprawka zwrotka

Niestety oba glosniki do siebie nie pasują oba są kiepskie to raz a dwa to oba nadają sie do 3way tylko.

scheamt ktory robie jest w celach edukacyjnych ( ucze sie programu) i zbieram poprostu krytykę - wiem wtedy co poprawiać.
Rfck

Postprzez keith » 6 lis 2007, o 09:54

Zdecydowanie odpada..
2,2 Khz to już blisko rezonansu kopułki GDWK. Tak niska częstotliwość podziału może doprowadzić do uszkodzenia głośnika i na pewno nie zabrzmi to dobrze.. :neutral: podział powinno ustalać się na częstotliwości ok trzy krotnie większej od częstotliwości rezonansu głośnika.
Poprzednia symulacja którą robiłeś jest lepsza (3,5Khz) i tej powinieneś się trzymać… :wink:

Spróbuj zrobić 18dB /18dB Linkwitz-Riley z podziałem na ok. 3,5Khz, możesz też spróbować z drugim rzędem..

Utwórz Goal dla obu głośników z podziałem wyżej wymienionym i te ch-ki które miałeś wrzucić a tego nie zrobiłeś…
oczywiście możesz spróbować zasymulować taką zwrotkę i wrzucić ja również..
keith

Postprzez Paweł G » 6 lis 2007, o 11:32

Dawaj wykresy bez filtrowania :)
Te głośniki są całkiem przeciętne i tak czy siak prawdopodobnie nie będziesz zadowolony z brzmienia tych kolumn ale w obliczu napotkanych problemów wiele się nauczysz a i my będziemy mieli pole do popisu :)
Podział przy 2,2 KHz zniesie chyba tylko kilka b. dobrych wysokotonowych (revelator, esotec). Tonsil czy ARV musi być cięty przy 3 KHz i wyżej a 2,7 KHz to z filtrowaniem 18 dB/Okt i do kompletu z niezbyt dużym nisko-średniotonowym.
Paweł G

Postprzez Rfck » 9 lis 2007, o 20:25

Problem jest z filtrowaniem glosnika ARN ponieważ ma dosc silny brake-up w okolicach 3khz i dlatego jest problem z jego filtorwaniem i obnizylem podzial na ok 2200hz co jest niestety bledem tak jak slusznie zauwazyliscie, rezonans GDWK jest w okolicach 1600-1800 Hz także za dlugo to on by nie pograł....

Oba glosniki nadają się do 3way niestety, inna rzeczą że glosniki sa kiepskie...

Charakterystyki glosnikow juz dawalem na forum, zamieszcze liinki ponownie
Z jakim filtrowaniem mam wkleic charki glosnikow ?

Charakterystyka przenoszenia ARN6688

Charakterystyka przenoszenia GDWK 8-12/120

Pozatym jak zauwazyliscie na charakterystyce połączonych glosnikow wystepuja problemy z fazą na glosniku wysokotonowym - jest to wplyw wlasnie tej górki ARNa w okolicy 3khz.
Myslalem aby zastosowac pulapke rezonansową albo uklad RC .. co sądzicie ?

W ogole chcialbym uprościć zwrotnicę do przynajmniej 2giego rzędu dla niskotonowca.
Rfck

Postprzez Paweł G » 12 lis 2007, o 12:34

Spróbuj zrobić dla ARN wyłącznie szerokopasmową pułapkę rezonansową na przedział 4 - 6 KHz a GDWK potraktuj filtrem 12 dB\Okt. tak, żeby ch-ki głośników zsumowały się się na ok. 2,7 - 3 KHz.
Wrzuć chart z ch-kami cząstkowymi tak filtowanych głośników wraz z symulacją ch-ki sumarycznej (wykres wyskaluj na osi Y co 3 dB) - czyli trzy ch-ki w jednym oknie - oraz schemat takiej zwrotnicy.
Paweł G

Postprzez Rfck » 6 gru 2007, o 19:19

Witam

Jest problem z tą półapką rezonansową ponieważ gdy nie ma żadnego innego elementu oprocz LC pułapki to zmiana wartosci tych elementow nic nie zmienia na charakterystyce .... dopiero jak wstawię zwrotnice 1 lub 2giego rzedu i dodatkowo pulapke to jest mozliwosc obnizenia tego rezonansu 4-6khz - co myslicie?
Rfck

Postprzez Paweł G » 7 gru 2007, o 11:14

W weekend posymuluję taką pułapkę (w pracy nie moge mieć S.W.) .. aż mi się nie chce wierzyć, że dołożenie samej pułapki nic nie zmienia :)
Paweł G

Postprzez Rfck » 7 gru 2007, o 21:13

Chętnię udostępnie plik z Sw z pomiarami tych glosników jeśli byś chciał i podał adres ;-)
Rfck

Postprzez Paweł G » 8 gru 2007, o 13:25

Rfck - spakuj to, wrzuć to np na rapid share i daj nam link :)
Paweł G

Postprzez Rfck » 9 gru 2007, o 20:05

Rfck

Postprzez Paweł G » 12 gru 2007, o 20:11

Rfck - pułapka faktycznie nic nie wnosi bez podstawowego filtru .. w takim razie należy ją użyć łącznie z filtrem 6 dB/Okt. lub 12 dB/Okt. :)
Czy nie zrobiłeś pomiarów parametrów T/S głośników? Większość z tych które są w pliku (u mnie) wyglądają na domyślne dla S.W.?
Paweł G

Postprzez Rfck » 20 gru 2007, o 18:09

No wlasnie ten glosnik jest jakis dziwny, bawilem sie z pułapkami + filtry nie wychodzi nic dobrego nie wiem czy jakos sensownie da się ten glosnik zrobic w 2 way.

Co do pomiaru TS to robilem ale te co są tam w pliku jak zauwazyles sa domyslne SW.
Rfck

Postprzez Paweł G » 21 gru 2007, o 10:36

Jest cała masa głośników, które nie pozwalają się sensownie filtrować i nic się na to nie poradzi. Rekomendowany sposób projektowania: mierzymy mikrometrem, zaznaczamy kredą a tniemy siekierą :) i otrzymujemy właśnie takie siermiężne efekty :)
Paweł G

Postprzez keith » 21 gru 2007, o 11:26

Próbowałem z tymi pułapkami i nawet z podstawowym filtrem nie zmieniają ch-k :???:
Dlaczego tak jest :?:
keith

Postprzez keith » 24 gru 2007, o 09:14

Pułapka działa :smile: – miałem jakąś dziwną wersje programu SW na którym to nie działało
W załączniku zamieściłem ch-ki głośników bez zwrotnic i goal Linkwitz-Riley z podziałem na 3Khz.
Proponuje połączyć właśnie w taki sposób głośniki – nie próbowałem, ale myślę, że powinno wyjść dobrze :smile:
Załączniki
ch-ka GDWK & ARN.jpg
(77.98 KiB) Pobrane 83 razy
keith

Postprzez Rfck » 28 gru 2007, o 18:17

Czy to jest goal 12db/okt ?
a co z pułapką ? warto stosować ? moim zdaniem nie ;-)
Rfck

Postprzez keith » 31 gru 2007, o 10:01

Tak jest to 12dB/okt.
Na końcu ch-ki ARN’a jest duże podbicie które należałoby tak obniżyć aby nie odznaczało się na ch-ce sumarycznej.. :wink:
Możesz spróbować bez pułapki ale na pewno nie będzie łatwo i może się okazać że nachylenie 12dB/okt to za mało i będziesz miał podbicie na 5Khz..

Paweł: jak ty byś to zrobił :?:
keith

Postprzez Rfck » 31 gru 2007, o 14:20

Już próbowałem 12 db oraz 18db ale zawsze podbicie arna na koncu pasma krzaczy na ogolnej ch-ce mieszając coś z fazą, tego podbicia należy bezwzględnie sie pozbyć
Rfck

Następna strona

Powrót do Systemy pomiarowe