Ocena Zwrotnicy projektowanej w SW

Budowa, Kalibracja, Obsługa

Moderator: ~ModTeam

Postprzez keith » 31 gru 2007, o 15:03

a gdyby tak to zrobić :?:
Załączniki
3Khz Linkwitz 12dB 12dB.JPG
(46.48 KiB) Pobrane 99 razy
keith

Postprzez Paweł G » 1 sty 2008, o 15:50

Keith, odnośnie tego ostatniego załącznika, ciekawe jak będzie wyglądać sumaryczna charakterystyka tak filtrowanych głośników? Wrzucisz wykres?
Paweł G

Postprzez keith » 3 sty 2008, o 15:19

oto wykres.. Myśle że nie tak zle - ale oceń...
Załączniki
CH-ka.JPG
(85.55 KiB) Pobrane 103 razy
keith

Postprzez Paweł G » 4 sty 2008, o 10:46

Całkiem ładnie się posumowało na podziale :)
Gdyby się okazało, że to gra zbyt jazgotliwie to zawsze jeszcze można trochę ściszyć wysokotonowego.
Paweł G

Postprzez Rfck » 11 sty 2008, o 00:21

Czy te charakterystyki nie łączą sie troche za nisko? jak będzie wyglądała faza takiej zwrotnicy nie będzie problemów ?

BTW keith jaki jest filtr na wysokotonowym ? i jak policzyles pułapke dla Arnów?
Rfck

Postprzez keith » 15 sty 2008, o 12:33

Myślę, że ch-ki nie są za nisko.. Od ok. 900hz do 1,9 Khz jest podbicie, na ch-ce a puzniej do ok. 9 Khz jest w miarę liniowo i moim zdaniem jest to prawdopodobnie najlepsze rozwiązanie. Te głośniki do siebie nie pasują i uważam, że to jest jedyne rozwiązanie, jakie możesz rozważyć.
Chyba że ma ktoś inny pomysł :?:

Nie jest to ostateczna wersja zwrotnicy tylko propozycja,więc kilka poprawek musisz wnieść sam.. Możesz troszkę pokombinować, aby poprawić fazę przy podziale, ale i tak dużo już z tym nie zrobisz… :neutral:
Co do pułapki zmieniając poszczególne wartości elementów zwrotnicy widać jak na symulatorze się zmienia ch-ka i wiadomo, które trzeba zmienić wartości aby uzyskać zamierzony cel. Metodą prób i błędów nauczysz się jak liczyć takie pułapki… :wink:
Załączniki
GP.JPG
(10.26 KiB) Pobrane 65 razy
keith

Postprzez Marian » 26 sty 2010, o 13:32

Temat jest stary i nie działają żadne linki. Postanowiłem napisać bo mam pytanie:

Jeśli już "ściągniemy" charakterystyki JIG-iem to co dalej? gdzie wpisujemy wartości elementów zwrotnicy? Może ktoś zrobić screena jak to wygląda? I czy ktoś robił testy (odsłuchy) swoich zwrotnic robionych za pomocą kalkulatora i dopracowywanych na ucho?

Ja mam zamiar zrobić taki test: zrobić zwrotnicę na kalkulatorze,potem dopracować ją na słuch i zrobić wersję finalną. Potem zrobić zwrotnicę za pomocą pomiarów i skonfrontować dwie zwrotnice ze sobą w odsłuchach. Przesłuchać obie zwrotki,ocenić ich dźwięk i wyciągnąć wnioski. Na końcu zmierzyć tą zwrotnicę którą robiłem na słuch i porównać charakterystyki.
Obrazek
Marian

Postprzez Piku » 26 sty 2010, o 13:44

Zapraszam tutaj http://diyakustyk.com/sw.html Instruktażowe Filmy Video

Zobacz od 12 do 15.

Tam masz ładnie pokazane jak tworzymy filtry.

Marian napisał(a):Ja mam zamiar zrobić taki test: zrobić zwrotnicę na kalkulatorze,potem dopracować ją na słuch i zrobić wersję finalną. Potem zrobić zwrotnicę za pomocą pomiarów i skonfrontować dwie zwrotnice ze sobą w odsłuchach. Przesłuchać obie zwrotki,ocenić ich dźwięk i wyciągnąć wnioski. Na końcu zmierzyć tą zwrotnicę którą robiłem na słuch i porównać charakterystyki.
To jest dobry pomysł myśle, że różnica będzie słyszalna, ale musisz się przekonać na własne uszy, ja nigdy nie porywałem się na złożenie zwrotnicy z kalulatora, bo szkoda pln.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez Keith » 26 sty 2010, o 15:50

Marian napisał(a):Ja mam zamiar zrobić taki test: zrobić zwrotnicę na kalkulatorze,potem dopracować ją na słuch i zrobić wersję finalną. Potem zrobić zwrotnicę za pomocą pomiarów i skonfrontować dwie zwrotnice ze sobą w odsłuchach. Przesłuchać obie zwrotki,ocenić ich dźwięk i wyciągnąć wnioski. Na końcu zmierzyć tą zwrotnicę którą robiłem na słuch i porównać charakterystyki.

moim zdaniem strata czasu i kasy na kalkulator.. nie dasz rady przeskoczyć programu SW z przystawką..no chyba ze masz nadmiar części RLC to możesz kombinować :wink:
Keith

Postprzez Marian » 26 sty 2010, o 17:36

Ale to jest dla własnej przyjemności i udowodnienia innym że nie zawsze płaska charakterystyka musi być taka oh i ah.

[ Dodano: 26-01-2010, 16:40 ]
Pan Irek zaprojektował zwrotnicę do stx-ów 3way,wszystko ładnie pięknie,co drugi kopiował zwrotkę i składał wychwalane 3way. Akurat Ja słyszałem tą konstrukcje na tej zwrocie i powiem tylko tyle że jest do bani.
Obrazek
Marian

Postprzez Piku » 26 sty 2010, o 17:46

Marian napisał(a):Ale to jest dla własnej przyjemności i udowodnienia innym że nie zawsze płaska charakterystyka musi być taka oh i ah.
Racja, ale pamiętaj, o najważniejszym kalukator nie ma pojecia o przebiegu impedencji i fazowym zestawu-głośników, a S/W to uwzględnia jest to bardzo ważne.

Marian napisał(a): Dodano: 26-01-2010, 16:40 ]
Pan Irek zaprojektował zwrotnicę do stx-ów 3way,wszystko ładnie pięknie,co drugi kopiował zwrotkę i składał wychwalane 3way. Akurat Ja słyszałem tą konstrukcje na tej zwrocie i powiem tylko tyle że jest do bani.
Ja zawsze twierdziłem i twierdze, że lepiej jest robic samemu. Irek robił to pod swój gust, i nie można mu nic zarzucić ponieważ zwrotnica technicznie jest wykonana prawidłowo, a to że brzmienie jest takie a nie inne, to już trzeba krygować samemu, pod swoje upodobania.
Piku

Postprzez Marian » 26 sty 2010, o 18:20

Piku napisał(a):Irek robił to pod swój gust, i nie można mu nic zarzucić ponieważ zwrotnica technicznie jest wykonana prawidłowo

Piku napisał(a):...kalukator nie ma pojecia o przebiegu impedencji i fazowym zestawu-głośników, a S/W to uwzględnia jest to bardzo ważne.

Najwidoczniej S/W się pomylił bo od razu zauważyłem że polaryzacja w średniotonówce jest odwrotnie.
Marian

Postprzez Piku » 26 sty 2010, o 18:38

Irek nie robi swoich zwrotnic w s/w.

Marian napisał(a):Najwidoczniej S/W się pomylił bo od razu zauważyłem że polaryzacja w średniotonówce jest odwrotnie.
Najwidoczniej się pomylił.
Piku

Postprzez Marian » 26 sty 2010, o 18:59

Dlatego Ja jestem zdania żeby słuchać swoich wytworów a nie tylko ślepo patrzeć na wykresy.
Obrazek
Marian

Postprzez Piku » 26 sty 2010, o 19:04

Racja odsłuch jest najważniejszy, ale dobrze zaprojektowana zwrotnica to sukces do dobrego brzmienia.
Piku

Poprzednia strona

Powrót do Systemy pomiarowe