Moderator: ~ModTeam
To jest dobry pomysł myśle, że różnica będzie słyszalna, ale musisz się przekonać na własne uszy, ja nigdy nie porywałem się na złożenie zwrotnicy z kalulatora, bo szkoda pln.Marian napisał(a):Ja mam zamiar zrobić taki test: zrobić zwrotnicę na kalkulatorze,potem dopracować ją na słuch i zrobić wersję finalną. Potem zrobić zwrotnicę za pomocą pomiarów i skonfrontować dwie zwrotnice ze sobą w odsłuchach. Przesłuchać obie zwrotki,ocenić ich dźwięk i wyciągnąć wnioski. Na końcu zmierzyć tą zwrotnicę którą robiłem na słuch i porównać charakterystyki.
Marian napisał(a):Ja mam zamiar zrobić taki test: zrobić zwrotnicę na kalkulatorze,potem dopracować ją na słuch i zrobić wersję finalną. Potem zrobić zwrotnicę za pomocą pomiarów i skonfrontować dwie zwrotnice ze sobą w odsłuchach. Przesłuchać obie zwrotki,ocenić ich dźwięk i wyciągnąć wnioski. Na końcu zmierzyć tą zwrotnicę którą robiłem na słuch i porównać charakterystyki.
Racja, ale pamiętaj, o najważniejszym kalukator nie ma pojecia o przebiegu impedencji i fazowym zestawu-głośników, a S/W to uwzględnia jest to bardzo ważne.Marian napisał(a):Ale to jest dla własnej przyjemności i udowodnienia innym że nie zawsze płaska charakterystyka musi być taka oh i ah.
Ja zawsze twierdziłem i twierdze, że lepiej jest robic samemu. Irek robił to pod swój gust, i nie można mu nic zarzucić ponieważ zwrotnica technicznie jest wykonana prawidłowo, a to że brzmienie jest takie a nie inne, to już trzeba krygować samemu, pod swoje upodobania.Marian napisał(a): Dodano: 26-01-2010, 16:40 ]
Pan Irek zaprojektował zwrotnicę do stx-ów 3way,wszystko ładnie pięknie,co drugi kopiował zwrotkę i składał wychwalane 3way. Akurat Ja słyszałem tą konstrukcje na tej zwrocie i powiem tylko tyle że jest do bani.
Piku napisał(a):Irek robił to pod swój gust, i nie można mu nic zarzucić ponieważ zwrotnica technicznie jest wykonana prawidłowo
Piku napisał(a):...kalukator nie ma pojecia o przebiegu impedencji i fazowym zestawu-głośników, a S/W to uwzględnia jest to bardzo ważne.
Najwidoczniej się pomylił.Marian napisał(a):Najwidoczniej S/W się pomylił bo od razu zauważyłem że polaryzacja w średniotonówce jest odwrotnie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości