Zwrotnica nie jest moim dziełem więc schematu nie podaję. Zastosowane są cewki powietrzne (drut 1,4mm i 0,7mm pozostałe), kondensatory Jantzen Audio Standard Z-Cap, rezystory Supres. Okablowanie: zwykłe OFC 2,5mm2, a do kopułki 1,5mm2.
Brzmienie zestawu bardzo detaliczne, szczegółowe. Instrumenty grają oddzielnie, ich dźwięki nie zlewają się ze sobą. Ma tu pewnie duży wpływ dość niski podział bo ok. 2,2kHz. Kopułka jest z ferrofluidem więc nie powinno jej to zaszkodzić. Początkowo po uszach trochę daje „plastikiem”, szczególnie po przejściu z innego zestawu, ale po dobrym wygrzaniu to minie. Jak na 18cm głośnik do bas jest dość mocny i szybki, nie przymula jednostajnością. Testowaliśmy je na wzmaku estradowym 1,8kW, oczywiście nie odkręconym nawet na 20% ale kopa miał niezłego jak na taki mały głośnik.
Kosztorys:
79,46 MDF
20,95 klej do drewna
4,37 wkręty
36,23 fornir
26,99 klej do forniru
28,99 bejca
29,99 lakier
1080 głośniki
322,24 zwrotnice, konektory i gniazda statywowe.
+ inne drobiazgi
Razem około 1700zł.
Fotki:
Z budowy kolumn:
Odpowiem już na pytanie które na pewno padnie: dlaczego śruby są srebrne: Śruby w założeniu miały być srebrne, takie są i takie będą.
Pomiary:
Na jednym wykresie pomiar całej kolumny (czarna grubsza linia), poszczególnych głośników oraz dla sprawdzenia ReverseNull. Jak widać w punkcie podziału zwrotka jest dobrze dopracowana. Dla wyjaśnienia: pomiary były bez pliku kalibracyjnego dla mikrofonu stąd widać podbicie w zakresie 10-15kHz. W rzeczywistości jest tam dużo równiej. Pomiary zrobiłem tylko dla kontroli poprawności zestawu więc brak pliku kalibracyjnego nie miał dla mnie znaczenia. Poniżej całej kolumny jej impedancja oraz zsumowany pomiar NearField i PortRespone.