Monitory HDS180EXC + HDS810921

Subwoofery, Kolumny, Wzmacniacze, Inne

Moderator: ~ModTeam

Monitory HDS180EXC + HDS810921

Postprzez artmiko » 27 maja 2010, o 00:31

Przedstawiam monitorki na głośnikach Peerless HDS180EXC i wosokotonowym HDS 810921. Przeznaczone są do odsłuchu w domowym studiu podczas prób i nagrań. Maja stać na statywach więc nie robiłem do nich standów, na spodniej ściance są zamontowane gniazda statywowe. Aby mogły stać blisko ściany BR są zrobione z przodu. Docelowo będą grały w pokoju o powierzni 10-15m2. Wymiary to: 21cm szer./45cm wys./30cm gł. Obudowy wykonane są z MDF o grubości 25mm. Całość najpierw sklejona i skręcona na wkręty z płyty 19mm, a następnie oklejona jeszcze płytą 6mm. Krawędzie zewnętrznej płyty były wyrównywane frezem na łożysku, a przed klejeniem forniru jeszcze przeszlifowane papierem ściernym. Wewnątrz jest jedna wręga z otworami usztywniająca obudowę. Fornir to dąb fliz modyfikowany klejony na Pattex Moment. Na fornir jest położony kolor – bejca to Starwax Antiquaire dąb jasny. Położone są 4 warstwy. Do bejcowania używałem specjalnego pędzla - takiego do pudru (dostałem go od żony). Jest on bardzo gęsty i ma miękkie włosie więc bardzo ładnie rozprowadzał bejcę. Nic lepszego nie znalazłem, bardzo polecam. Dla lekkiego ocieplenia koloru jest jedna warstwa pokostu lnianego. Dzięki temu kolor nabrał lekko żółtego odcienia. Lakier z firmy Drewnochron - totalna porażka. Ani dobrze nie pokrywał, ani nie miał jednolitej powierzchni. Pomimo malowania wałkiem ciągle były nierówności i powierzchnia nie była jednolita. W sumie na całości są 4 warstwy, a front ma 5 warstw. Miał być półmatowy a wyszedł błyszczący. Gdyby mnie czas nie gonił to bym pomalował to innym lakierem, ale bałem się jak się zachowa inny lakier na w miarę świeżej powierzchni. Być może za jakiś czas jeszcze je poprawię. Wewnątrz jest wytłumienie z gąbki o grubości 2cm. Jak się głośniki dobrze wygrzeją ilość wytłumienia jeszcze może ulec zmianie.
Zwrotnica nie jest moim dziełem więc schematu nie podaję. Zastosowane są cewki powietrzne (drut 1,4mm i 0,7mm pozostałe), kondensatory Jantzen Audio Standard Z-Cap, rezystory Supres. Okablowanie: zwykłe OFC 2,5mm2, a do kopułki 1,5mm2.
Brzmienie zestawu bardzo detaliczne, szczegółowe. Instrumenty grają oddzielnie, ich dźwięki nie zlewają się ze sobą. Ma tu pewnie duży wpływ dość niski podział bo ok. 2,2kHz. Kopułka jest z ferrofluidem więc nie powinno jej to zaszkodzić. Początkowo po uszach trochę daje „plastikiem”, szczególnie po przejściu z innego zestawu, ale po dobrym wygrzaniu to minie. Jak na 18cm głośnik do bas jest dość mocny i szybki, nie przymula jednostajnością. Testowaliśmy je na wzmaku estradowym 1,8kW, oczywiście nie odkręconym nawet na 20% ale kopa miał niezłego jak na taki mały głośnik.

Kosztorys:
79,46 MDF
20,95 klej do drewna
4,37 wkręty
36,23 fornir
26,99 klej do forniru
28,99 bejca
29,99 lakier
1080 głośniki
322,24 zwrotnice, konektory i gniazda statywowe.
+ inne drobiazgi
Razem około 1700zł.

Fotki:
Z budowy kolumn:
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Odpowiem już na pytanie które na pewno padnie: dlaczego śruby są srebrne: Śruby w założeniu miały być srebrne, takie są i takie będą.
Pomiary:
Obrazek

Na jednym wykresie pomiar całej kolumny (czarna grubsza linia), poszczególnych głośników oraz dla sprawdzenia ReverseNull. Jak widać w punkcie podziału zwrotka jest dobrze dopracowana. Dla wyjaśnienia: pomiary były bez pliku kalibracyjnego dla mikrofonu stąd widać podbicie w zakresie 10-15kHz. W rzeczywistości jest tam dużo równiej. Pomiary zrobiłem tylko dla kontroli poprawności zestawu więc brak pliku kalibracyjnego nie miał dla mnie znaczenia. Poniżej całej kolumny jej impedancja oraz zsumowany pomiar NearField i PortRespone.
artmiko

Postprzez Piku » 27 maja 2010, o 11:13

Głośniki znane i cenione, wykonanie ładne jedynie ten b-r mi się nie podoba ja wole z tyłu go mieć.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez scythe1123 » 27 maja 2010, o 12:54

ale BR z tylu jest nie praktyczne, teraz jak będę robił kolumny to też z przodu wrzucę BR
scythe1123

Postprzez Rfck » 27 maja 2010, o 13:44

Hehe no ładne standy :D
DIY
Rfck

Postprzez Piku » 29 maja 2010, o 12:09

scythe1123 napisał(a):ale BR z tylu jest nie praktyczne, teraz jak będę robił kolumny to też z przodu wrzucę BR
To zależy gdzie chcemy je ustawić.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Re: Monitory HDS180EXC + HDS810921

Postprzez Keith » 7 lip 2010, o 14:56

artmiko napisał(a):Przeznaczone są do odsłuchu w domowym studiu podczas prób i nagrań.

Artmiko ładnie dopracowane monitorki - zresztą jak zawsze :wink: stolarka jest oki ale mi to jakoś kolor obudowy nie pasuje do tych głośników, ale to nie o tym chciałem.....

Głośniki już na pewno są wygrzane :mrgreen: czy twój znajomy bądź Ty mógłby się podzielić opinią czy głośniki przeznaczone do home audio nadają się na monitory studyjne? chodzi mi o to jak się na nich pracuje porównując do typowego monitora studyjnego?
czy podbarwiają, zakłamują dźwięki itd.

artmiko napisał(a):Pomimo malowania wałkiem ciągle były nierówności i powierzchnia nie była jednolita

osobiście z własnego doświadczenia stwierdzam że pędzel z dobrego włosia lepiej położy lakier niż wałek..wałkiem jest szybciej ale powierzchnia nigdy idealnie nie wyjdzie.
Keith

Postprzez pharoh » 8 lip 2010, o 19:42

Te podbicie wysokich tonow musi byc mordercze dla uszu :D ( nawet po uwzglednieniu pliku kalibracyjnego ) Wnioskujac po przebiegu impedancji HDS Tweeter ma 3 rzad oraz chyba za maly kondensator na wyjsciu filtru.....
Czy z tego BR'u nie slychac swistow powietrza ? Patrzac po wielkosci tam zapewne jest ten 42,7mm z polinka.
pharoh

Postprzez artmiko » 11 lip 2010, o 15:32

Keith napisał(a):Głośniki już na pewno są wygrzane :mrgreen: czy twój znajomy bądź Ty mógłby się podzielić opinią czy głośniki przeznaczone do home audio nadają się na monitory studyjne? chodzi mi o to jak się na nich pracuje porównując do typowego monitora studyjnego?
czy podbarwiają, zakłamują dźwięki itd.

No cóż, znajomy jest z nich bardzo zadowolony, szczególnie z dobrej szczegółowości. Ucząc się solówek Statrianiego, twierdzi że na tych kolumienkach wszystko dokładnie słyszy jak to zagrał Satriani. W tym temacie jesteśmy dopiero początkujący. Dlatego na pierwszy ogień poszedł zestawik już przez nas osłuchany i za w miarę nie dużą kasę. Później w miarę potrzeb będziemy jeszcze coś składać bo takie mamy plany. Do prawdziwych monitorów studyjnych je nie ma porównania, a z znajomym będę może się widział w przyszłym miesiącu to się zapytam. Ja osobiście bym szukał czegoś innego, dla mnie czegoś brakuje w ich brzmieniu, szczególnie na średnicy. Wyższa średnica wydaje mi się czasami nieco przerysowana. Każdy dźwięk jest podany praktycznie oddzielnie, ale brak mi u nich jakiejś melodyjności i może coś tam innego ale nie wiem dokładnie czego i jak to opisać. Co wybrać to nie mam pojęcia.

Keith napisał(a):osobiście z własnego doświadczenia stwierdzam że pędzel z dobrego włosia lepiej położy lakier niż wałek..wałkiem jest szybciej ale powierzchnia nigdy idealnie nie wyjdzie.

Tu nie było problemu z wałkiem, ale z kiepskim lakierem który nie dawał jednolitej powierzchni. Poprzednio tak samo malowałem Duluxem i wszystko było o.k. Ale dobry pędzel też może być, tylko żeby był gęsty z mięciutkiego włosia, ale za taki pędzel można mieć kilka wałków.

pharoh napisał(a):Te podbicie wysokich tonow musi byc mordercze dla uszu :D ( nawet po uwzglednieniu pliku kalibracyjnego ) Wnioskujac po przebiegu impedancji HDS Tweeter ma 3 rzad oraz chyba za maly kondensator na wyjsciu filtru......

nie jest aż tak źle. Ten wysokotonowy HDS ma pewne podbicie w paśmie 12-18kHz, widać je na charakterystykach producenta. Pomiary robiłem bez pliku kalibracyjnego, dodatkowo mój system pomiarowy nieco podbija zakres 15-20kHz. Jest tam górka 3-5dB na każdym pomiarze bez względu jaki głośnik mierzę: HDS, XT25, R2904 czy Tonsile. Więc trochę przestałem na to zwracać uwagę. Być może trafił mi się mikrofon o nieco innej charakterystyce. Tak, filtr jest 3 - rzędu: kondensator wyjściowy 2 razy większy od wejściowego. Symulowałem inne kombinacje ale to tylko psuło zgranie fazowe głośników.

pharoh napisał(a):Czy z tego BR'u nie slychac swistow powietrza ? Patrzac po wielkosci tam zapewne jest ten 42,7mm z polinka.

Średnica jest trochą mała, ale te głośniki nie grają głośno z dużymi wychyleniami więc świstów nie słychać i może tak być. Większa średnica to także większa długość tunelu i konieczność wykonania głębszej obudowy (a BR musiał być z przodu). Po prostu taki kompromis.
artmiko

Postprzez Kudłaty » 29 sie 2010, o 16:24

Świetne monitory :) jednak nie wiem jakie dla nich zastosowanie w studio nagrań. Jako odsłuch pomocniczy? Bo jako referencyjny odsłuch bliskiego/średniego pola to nie wiem czy to najlepsze rozwiązanie.
Pozdrawiam.
Hmm ten zestawik na vifie M18W0 i xt25... Baaardzo lubie to zestawienie.
Kudłaty

Postprzez Keith » 31 sie 2010, o 15:29

Kudłaty napisał(a):Świetne monitory :) jednak nie wiem jakie dla nich zastosowanie w studio nagrań. Jako odsłuch pomocniczy? Bo jako referencyjny odsłuch bliskiego/średniego pola to nie wiem czy to najlepsze rozwiązanie.

dlaczego uważasz że nie nadają się jako odsłuchy w studio nagrań? mógłbyś rozwinąć swoją myśl..
Keith

Postprzez Kudłaty » 1 wrz 2010, o 01:44

Nie powiedziałem, że się nie nadaje tylko się zapytałem jaką ma pełnić funkcję. Każdy zestaw się nadaje na odsłuch do studio. Ba! nawet im więcej tym lepiej bo mamy więcej punktów odniesienia. Kwestia "nauczenia" swoich monitorow. Jednak największy komfort pracy jest na dobrym transparentnym odsluchu referencyjnym. (Oczywiście który to odsłuch jest dla nas referencyjny to już indywidualne upodobanie, jednak sprawa jest prosta) Po zgraniu utworu na jednym dosłuchu na każdym innym ma brzmieć przynajmniej poprawnie. To jest normalne, że zgrywa się na jednym zestawie, a odsłuchuje w celu upewnienia się swoich ruchów na kilku innych dlatego zapytałem jaką funkcje mają pełnić te odsłuchy w studio.
Pozdrawiam:)
Kudłaty

Postprzez artmiko » 1 wrz 2010, o 10:34

Kudłaty napisał(a):Świetne monitory :) jednak nie wiem jakie dla nich zastosowanie w studio nagrań. Jako odsłuch pomocniczy? Bo jako referencyjny odsłuch bliskiego/średniego pola to nie wiem czy to najlepsze rozwiązanie.
Pozdrawiam.
Hmm ten zestawik na vifie M18W0 i xt25... Baaardzo lubie to zestawienie

Na razie służą do wszystkich celów - bo są tylko one, a z czasem, w miarę potrzeb i środków będzie coś bardziej profesjonalnego.

Słyszałem, że M18WO nie jest najlepsza na średnicy, a wysokotonowy HDS wypadł dużo lepiej od XT25 (porównywaliśmy oba z tym samym midwooferem).
artmiko

Postprzez Kudłaty » 1 wrz 2010, o 11:35

artmiko napisał(a):Słyszałem, że M18WO nie jest najlepsza na średnicy, a wysokotonowy HDS wypadł dużo lepiej od XT25 (porównywaliśmy oba z tym samym midwooferem).

Nie takie połączenie do studio nie jest dobre, to napewno:) Osobiście mie się poprostu podoba to jak grają :)
Kudłaty

Postprzez Keith » 1 wrz 2010, o 12:38

Kudłaty napisał(a):Nie takie połączenie do studio nie jest dobre, to napewno:)

więc jakie twoim zdaniem powinno się łączyć głośniki do monitorów studyjnych? Jakie widzisz różnice w głośnikach studyjnych a home audio ? zawsze mnie to interesowało.. :grin: Kiedyś SSS obiecał że jak znajdzie czas to pomierzy TS głośników Yamahy NS10 - ciekawi mnie co wyróżnia te głośniki.. :roll:
Keith

Postprzez Kudłaty » 1 wrz 2010, o 20:43

ns10 to strasznie stary odsłuch. i dosyć ciężko się na tym pracuje. W każdym studio one są, ale nikt już na tym nie pracuje, znaczy inaczej, odpalane są na 10 min źeby przesłuchać gotowy miks. Jak wrócę z wakacji mogę je pomierzyć nie ma problemu, ale rewelacji bym się nie spodziewał. Zero dołu, jedyne do czego są ok to ustawienie poziomów i sprawdzenia jak brzmi już zgrany miks w celach porównawczych. Ustawianie przestrzeni na nich jest bardzo trudne i próbując stworzyć miks od zera na ns10 nic dobrego nie uzyskasz :). Ogólnie rzecz biorąc jest to tak gówniany odsłuch, że jak na nim coś gra dobrze, to na każdym innym będzie grało tylko lepiej. Wiesz co, ciężko mi powiedzieć jakie parametry powinny mieć, nigdy się nad tym niezastanawiałem, jednak ns10 nie jest wymarzonym egzemplarzem do pomiarów. Magia białej membrany. Jak będzie chwila to sprawdze co siedzi w naszych Genelec'ach, jednak nie spodziewał bym się nic odkrywczego bo pewnie owiane tajemnicą i patent firmy. Pomiary przetworników będzie mi ciężko zrobić bo to nie moje kolumny, ale sie postaram sciągnąć TS jak nie będzie szefa :twisted:
Podsumowując:
Nigdy nie miałem na tyle zacięcia żeby zgłebić zagadnienia monitorów studyjnych. Jest to bardziej złożony problem szczególnie widze to po osobistych doświadczeniach. Efekty pracy na dorbym odsłuchu i na zwykłych kolumnach są kolosalne. (dużo zależy od doświadczenia realizatora, moje zaduże nie jest, ale dopiero się uczę) Wydawało by się, że wystarczy idelanie płaska ch-ka, jednak to chyba nie wszystko do osiągnięcia celu. Jeśli się nie pracowało przy produkcji muzyki może się to wydawać nieco dziwe, dla mnie takie było dopóki nie zderzyłem się z tym problemem na własne uszy :) Nie chce zaśmiecać wątku, jakbś miał jakieś pytanie to może na PW.
Kudłaty

Powrót do Gotowe konstrukcje DIY