Moje Pierwsze Diy na gdn 18-140-8-awx + Seas 27tbfc/g

Subwoofery, Kolumny, Wzmacniacze, Inne

Moderator: ~ModTeam

Moje Pierwsze Diy na gdn 18-140-8-awx + Seas 27tbfc/g

Postprzez globus1987 » 4 wrz 2010, o 13:58

Wstęp:

Dawno, temu znudziło mi się kupowanie firmowych konstrukcji ( Często na moje warunki za duże pieniądze, nie adekwatne do tego jak są zrobione, jakie głośniki w nich siedzą i najważniejsze jak grają). Postanowiłem zrobić coś sam, co prawda zanim powstały te kolumny upłynęło dużo czasu. Powód był taki, iż obawiałem się, że najzwyczajniej nie poradzę sobie z tym aby wizualnie to jakoś prezentowało się, i można było by to postawić w pokoju bez wstydu. Wyglądało to mniej więcej tak, że całymi dniami wertowałem fora i szukałem konstrukcji najbardziej mi odpowiadającej. Chciałem te pieniądze jak najlepiej spożytkować, po prostu dokonać dobrego wyboru. Myślałem o saesie ER18 RNX & 27TFBC/G. Lecz podsumowując mój budżet okazało się, że jest trochę przymały . Więc zdecydowałem się po czytaniu nie zliczonych tematów o Stx gdn 18-140-8-awx na właśnie ten midwoofer , bardzo przekonały mnie do tego jego porównania do tego seasa. Jako, że nie miałem jakoś przekonania do Gdwk z serii awx bo ich brzmienie średnio mnie urzekło (mx-140), znalazłem projekt na AH z seasem 27tbfc/g i uznałem, że będzie to lepszy wybór. Litraż kolumn jaki zastosowałem to ok 18,5 litra.

Głośniki:

Wszystkim dokładnie znany na forum Midwoofer Stx Gdn 18-140-8-awx
Oraz Wysokotonowy Seas 27tbfc/g

Obudowy:
Założeniem miały być podłogówki lecz zwyczajnie nie miałem ich gdzie postawić.
Jako, że małe monitorki nie zbyt mi się podobają, wole podłogówki poszedłem na kompromis i postanowiłem zrobić coś nieco większego (duże monitorki :) ) .
Do obudowy użyłem płyty wiórowej 22mm gdyż niestety nie mogłem dostać u mnie grubszego mdf-u niż 6mm (innego nie mieli na stanie, dosłownie śmiech na sali.) Postanowiłem więc sobie odpuścić i użyć do budowy płyty wiórowej. W środku 2x poprzeczne wzmocnienie. Front to płyta wiórowa 22mm oraz 18, czyli łącznie 40mm . Strojenie na poziomie 41hz, rurką z polinka 68x220mm. Bass-reflex umieszczony z przodu ponieważ kolumny stoją od ściany w odległości około 20cm , i w każdych kolumnach z b-r z tyłu było nieprzyjemne podbicie, dzięki temu w tych przypadku ten efekt nie występuje. Kolumny stoją na standach które właśnie, wykańczam (szlifuje maluje) również mojego wykonania :) .

Zwrotnice:

Co tu dużo pisać projekt zwrotnic według Krs 47 z audiohobby. A elementy zamówione z polinku.
Wykaz do wglądu poniżej.

CEWKI
INDEX *1843 CEWKA Cewka 0.47 mH 0.470 Ohm dr-0.80 2szt= 15
INDEX *1882 CEWKA Cewka 0.82 mH 0.370 Ohm dr-1.20 2szt.=49
INDEX *5418 CEWKA Cewka 2.20 mH 0.190 Ohm dr-1.20 2szt.=42zł

KONDENSATORY
INDEX: 400/ 8.20 2 szt
INDEX: 400/ 12.00 2 szt

REZYSTORY
MET-TY10/ 3.90 Resistor Ty-Ohm RSS 10Watt/ 3.90 Ohm J 2 szt
MET-TY10/ 6.80 Resistor Ty-Ohm RSS 10Watt/ 6.80 Ohm J 2 szt

MET-TY10/ 3.60 Resistor Ty-Ohm RSS 10Watt/ 3.60 Ohm J 2 szt
MET-TY10/ 4.70 Resistor Ty-Ohm RSS 10Watt/ 4.70 Ohm J 2 szt

Wykończenie
Obudowy okleiłem Okleiną modyfikowana heban na klej pattex universal ( Moment).
Lakier to snieżka akrylowa 5 warstw malowanych wałkiem.

Wrażenia
Po pierwszym odsłuchu byłem bardzo zniesmaczony, a to za sprawą seasa. Mówiąc szczerze (Byłem wściekły) . Więc do sedna, seas na początku był niesamowicie natarczywy, a jasny charakter mojego wzmacniacz Denona pma-1560 jeszcze to potęgował. Jednak z czasem ten efekt coraz bardziej zanikał. Aż w końcu całkowicie się tego pozbyłem. Teraz uważam, że głośnik jest na prawdę świetny i było warto.
Bas z tych kolumn byłem pod wielkim wrażeniem spodziewałem się , że będzie go mało jednak tak nie jest tak wcale, a w dodatku jest bardzo szybki i precyzyjny, po prostu jest wtedy kiedy potrzeba. Średnica jak dla mnie wyśmienita jeszcze takiej nie słyszałem. ( Może dlatego, ze nie słyszałem kolumn z bdb średnicą) No może poza jedną konstrukcją na visatonach ale były to 3 drogi, więc nie ma co porównywać. Także podsumowując z konstrukcji jestem zadowolony, bardzo się ciesze, że wybór padł właśnie na te głośniki.

Koszty
Płyty- 40zł
Głośniki, zwrotnice, terminale,b-r - 700zł
Okleina modyfikowana -80zł
Kleje, wkręty- 80zł
Papier ścierny - Miałem
Wytłumienie- miałem
Kable- miałem

Koszt kolumn to + - 900zł

Co do pod frezowań są już wykonane, lecz nie mam na razie aparatu aby zrobić fotki . Te które są poniżej są wcześniejsze dopiero po zrobieniu konstrukcji. Niestety nie posiadam frezarki i frezy robił później stolarz ze względu na wcześniejszy brak funduszy. Jak tylko wpadnie w moje ręce aparat obiecuje, że tu jak i na diyaudio dodam fotki już z pod frezowaniami i dużo lepszej jakości, te były robione komórką :( .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Stx Gdn 18-140-8-awx + Seas 27 tbfc/g
Denon pma-1560
globus1987

Postprzez Piku » 4 wrz 2010, o 14:06

Wykończenie mi się bardzo podoba, to jest mój gust.

Z podfrezowaniem za pewne wyglada jeszcze lepiej.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez globus1987 » 4 wrz 2010, o 14:13

Dziękuje Piku za opinię. No rzeczywiście z pod frezowaniem wygląda jeszcze lepiej. Choć różnica, moim zdaniem na wysokich tonach nie do usłyszenia. Obecnie napędzam to marantzem pm-78. I powiem tylko tak miód dla uszu. Denon to był trochę taki osiłek, miał niesamowity wykop oraz bas. Ale był niekiedy przy jasny, suchy. Teraz jest bardzo naturalnie a zarazem trochę cieplej. Niestety nie mogę się na razie od nikogo doprosić aparatu, (siostra zabrała nad morze.) Jak tylko wróci , będzie aparat będą fotki.
Denon pma-1560
globus1987

Postprzez scythe1123 » 4 wrz 2010, o 16:32

Zacząłeś już od porządnego sprzętu. Szybko pewnie nie zmienisz. Ja Totem po roku zmieniłem teraz kolejne męczę ale mam nadzieję, że już będę miał spokój przynajmniej na dwa lata :)

Mam pytanko, w jakiej cenie dorwałeś tego Denona?
scythe1123

Postprzez globus1987 » 4 wrz 2010, o 17:42

Wiesz co ja za denona dałem 600zł bo był podobno uszkodzony . Zaryzykowałem i okazało się, że to tylko, bezpieczniki i przekaźnik omrona który kosztował mnie 50zł. Widziałem robisz monitorki na tonsilu i vifce powinieneś być bardzo zadowolony. Ja miałem okazję słuchać tych midwooferów w siestach z znacznie gorszą kopułką a i tak mi się podobały. Mają potencjał. A jeśli szukasz ciepłego , naturalnego brzmienia denona sobie odpuść. No chyba, ze chcesz czegoś dobrego na basie i z bardzo dobrym wykopem.
Denon pma-1560
globus1987

Postprzez scythe1123 » 4 wrz 2010, o 19:33

ja już mam PMA-860, spoko udało ci się bo one na allegro w cenach 1400zł chodzą
1560 to najwyższy model i już super wzmacniacz

tak w Sisestach super się sprawuje (szczególnie wokale były super ale to po części sprawa kopułki), ale tu jakoś dziwnie, może jak zareklamuje to to się poprawi

a może to po prostu moje wymagania są zbyt duże albo przyczyną jest pomieszczenie bo jest małe
ale reklamować będę bo parametrów głośnik nie trzyma ;(

monitory będzie napędzał i w zasadzie już napędza UniAmp (jest jeszcze nie skończony ale gra złożony tak na szybko)
scythe1123

Postprzez globus1987 » 4 wrz 2010, o 23:50

Pma-1560 znacznie różni się od pma-860 dzieli je przepaść, dźwiękowa jak i konstrukcyjna. Pma-860 ma problemy z generowaniem sceny, jest bardzo suchy. Pma-1560 gra podobnie, lecz te wady są dużo mniej słyszalne i nie ma problemów ze sceną. Mam nadzieje, że nie będziesz miał problemów z reklamacją . A tak w ogóle to co ci w gdn-ie 15/40/5 którym masz nie odpowiada, oczywiście w brzmieniu?.
Denon pma-1560
globus1987

Postprzez scythe1123 » 5 wrz 2010, o 10:48

Może to jest po prostu jego brzmienie ale rozciąga trochę wyższy bas i rozciąga pianino, wszystko jest ok tylko to się tak wyróżnia na tle i denerwuje,a może po prostu to ja jestem przewrażliwiony.
Poza tym jak pisałem w innym wątku ma FS 75Hz a producent podaje 48.
Jest to trochę dziwne bo głośnik gra niżej niż te 75Hz a się mówi że poniżej FS głośnik nie gra. Basu nie ma za dużo ale nie można powiedzieć, ze go nie ma, co dziwne momentami potrafi troszkę zejść, no ale basu by się trochę jeszcze przydało, pewnie to za sprawą tego że BR jest z przodu, bo moje Totemy mają z tyłu i przez to jest podbicie i więcej basu mimo że to mniejszy głośnik.
A to że kolumna stoi na biurku to jeszcze potęguje. Bo jak stoi na standzie to jest ok, chociaż jest to rozciągnięcie to nie rzuca się tak na uszy.

Ale tak czy siak przydało by się zareklamować bo 48 a 75 to różnica :|
scythe1123

Postprzez Rfck » 5 wrz 2010, o 22:24

Napisz/zadzwoń do Tonsila , przedstaw sprawę ciekaw jestem co powiedzą.
Dopiero co reaktywacja tonsila taka bieda..
DIY
Rfck

Postprzez scythe1123 » 5 wrz 2010, o 22:44

ja je po prostu zaniosę na gwarancje ;)
wątpię żebym tam w ogóle się dodzwonił

z resztą z Tonsilem chyba nie będzie lepiej bo inwestor, który się znalazł spodziewa się szybkich zysków...
jakiś idiota co myśli, że zrobi szybki biznes na głośnikach
Tonsil idzie w masówkę a nic nowego raczej nie powstanie

szkoda bo ta firma miała potencjał no i by mogła być czymś z czego polacy by mogli być dumni
scythe1123

Powrót do Gotowe konstrukcje DIY