Dawno, temu znudziło mi się kupowanie firmowych konstrukcji ( Często na moje warunki za duże pieniądze, nie adekwatne do tego jak są zrobione, jakie głośniki w nich siedzą i najważniejsze jak grają). Postanowiłem zrobić coś sam, co prawda zanim powstały te kolumny upłynęło dużo czasu. Powód był taki, iż obawiałem się, że najzwyczajniej nie poradzę sobie z tym aby wizualnie to jakoś prezentowało się, i można było by to postawić w pokoju bez wstydu. Wyglądało to mniej więcej tak, że całymi dniami wertowałem fora i szukałem konstrukcji najbardziej mi odpowiadającej. Chciałem te pieniądze jak najlepiej spożytkować, po prostu dokonać dobrego wyboru. Myślałem o saesie ER18 RNX & 27TFBC/G. Lecz podsumowując mój budżet okazało się, że jest trochę przymały . Więc zdecydowałem się po czytaniu nie zliczonych tematów o Stx gdn 18-140-8-awx na właśnie ten midwoofer , bardzo przekonały mnie do tego jego porównania do tego seasa. Jako, że nie miałem jakoś przekonania do Gdwk z serii awx bo ich brzmienie średnio mnie urzekło (mx-140), znalazłem projekt na AH z seasem 27tbfc/g i uznałem, że będzie to lepszy wybór. Litraż kolumn jaki zastosowałem to ok 18,5 litra.
Głośniki:
Wszystkim dokładnie znany na forum Midwoofer Stx Gdn 18-140-8-awx
Oraz Wysokotonowy Seas 27tbfc/g
Obudowy:
Założeniem miały być podłogówki lecz zwyczajnie nie miałem ich gdzie postawić.
Jako, że małe monitorki nie zbyt mi się podobają, wole podłogówki poszedłem na kompromis i postanowiłem zrobić coś nieco większego (duże monitorki
Do obudowy użyłem płyty wiórowej 22mm gdyż niestety nie mogłem dostać u mnie grubszego mdf-u niż 6mm (innego nie mieli na stanie, dosłownie śmiech na sali.) Postanowiłem więc sobie odpuścić i użyć do budowy płyty wiórowej. W środku 2x poprzeczne wzmocnienie. Front to płyta wiórowa 22mm oraz 18, czyli łącznie 40mm . Strojenie na poziomie 41hz, rurką z polinka 68x220mm. Bass-reflex umieszczony z przodu ponieważ kolumny stoją od ściany w odległości około 20cm , i w każdych kolumnach z b-r z tyłu było nieprzyjemne podbicie, dzięki temu w tych przypadku ten efekt nie występuje. Kolumny stoją na standach które właśnie, wykańczam (szlifuje maluje) również mojego wykonania
Zwrotnice:
Co tu dużo pisać projekt zwrotnic według Krs 47 z audiohobby. A elementy zamówione z polinku.
Wykaz do wglądu poniżej.
CEWKI
INDEX *1843 CEWKA Cewka 0.47 mH 0.470 Ohm dr-0.80 2szt= 15
INDEX *1882 CEWKA Cewka 0.82 mH 0.370 Ohm dr-1.20 2szt.=49
INDEX *5418 CEWKA Cewka 2.20 mH 0.190 Ohm dr-1.20 2szt.=42zł
KONDENSATORY
INDEX: 400/ 8.20 2 szt
INDEX: 400/ 12.00 2 szt
REZYSTORY
MET-TY10/ 3.90 Resistor Ty-Ohm RSS 10Watt/ 3.90 Ohm J 2 szt
MET-TY10/ 6.80 Resistor Ty-Ohm RSS 10Watt/ 6.80 Ohm J 2 szt
MET-TY10/ 3.60 Resistor Ty-Ohm RSS 10Watt/ 3.60 Ohm J 2 szt
MET-TY10/ 4.70 Resistor Ty-Ohm RSS 10Watt/ 4.70 Ohm J 2 szt
Wykończenie
Obudowy okleiłem Okleiną modyfikowana heban na klej pattex universal ( Moment).
Lakier to snieżka akrylowa 5 warstw malowanych wałkiem.
Wrażenia
Po pierwszym odsłuchu byłem bardzo zniesmaczony, a to za sprawą seasa. Mówiąc szczerze (Byłem wściekły) . Więc do sedna, seas na początku był niesamowicie natarczywy, a jasny charakter mojego wzmacniacz Denona pma-1560 jeszcze to potęgował. Jednak z czasem ten efekt coraz bardziej zanikał. Aż w końcu całkowicie się tego pozbyłem. Teraz uważam, że głośnik jest na prawdę świetny i było warto.
Bas z tych kolumn byłem pod wielkim wrażeniem spodziewałem się , że będzie go mało jednak tak nie jest tak wcale, a w dodatku jest bardzo szybki i precyzyjny, po prostu jest wtedy kiedy potrzeba. Średnica jak dla mnie wyśmienita jeszcze takiej nie słyszałem. ( Może dlatego, ze nie słyszałem kolumn z bdb średnicą) No może poza jedną konstrukcją na visatonach ale były to 3 drogi, więc nie ma co porównywać. Także podsumowując z konstrukcji jestem zadowolony, bardzo się ciesze, że wybór padł właśnie na te głośniki.
Koszty
Płyty- 40zł
Głośniki, zwrotnice, terminale,b-r - 700zł
Okleina modyfikowana -80zł
Kleje, wkręty- 80zł
Papier ścierny - Miałem
Wytłumienie- miałem
Kable- miałem
Koszt kolumn to + - 900zł
Co do pod frezowań są już wykonane, lecz nie mam na razie aparatu aby zrobić fotki . Te które są poniżej są wcześniejsze dopiero po zrobieniu konstrukcji. Niestety nie posiadam frezarki i frezy robił później stolarz ze względu na wcześniejszy brak funduszy. Jak tylko wpadnie w moje ręce aparat obiecuje, że tu jak i na diyaudio dodam fotki już z pod frezowaniami i dużo lepszej jakości, te były robione komórką