Mikrofon pomiarowy

Budowa, Kalibracja, Obsługa

Moderator: ~ModTeam

Mikrofon pomiarowy

Postprzez scythe1123 » 2 gru 2009, o 20:28

W instrukcji budowy mikrofonu podano żeby rurka miała długość 30 cm. Czemu akurat taka długość, nie może być krótsza?
scythe1123

Postprzez Piku » 2 gru 2009, o 23:06

Może być krótsza, nie ma to zanczenia.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez Korwin » 26 cze 2010, o 13:17

Jestem tutaj po raz pierwszy i pozdrawiam Wszystkich.
Pragnę zbudować samodzielnie lub zlecić wykonanie mikrofonu pomiarowego specjaliście.
Zbyszek
Korwin

Postprzez dolphin123 » 26 cze 2010, o 17:00

Korwin niżej masz podane potrzebne do budowy instrukcje:
http://diyakustyk.com/sw.html
dolphin123

Postprzez Korwin » 26 cze 2010, o 19:55

Dziękuję serdecznie, po koleji zamówię wszystko włącznie z olejem do własnej głowy, a sobie pozostawię jedynie pomiary przed nagraniami, z forum skorzystam w sposób mądry traktując go jednocześnie jako źródło wiedzy i jako deskę ostatniego ratunku, czytaj serwis
Odpowiada mi u Was normalna ludzka ciepła atmosfera bez zarozumiałości i chamstwa. i szczera chęć udzielenia pomocy w potrzebie. Zajmę się tym co potrafię robić najlepiej bez tworzenia tak zwanych arcydzieł jednorazowego użytku "na pajączka" obwiązanych sznurkiem i obkręconych drutem.
Pozdrawiam
Zbyszek
Korwin

Postprzez Rfck » 27 cze 2010, o 11:39

Może być krótsza, nie ma to zanczenia.

Ja bym sie sprzeczał. rurka 5 cm będzie powodowała większe odbicia od statywu, lepiej jak mikrofon jest bardziej wysunięty.
DIY
Rfck

Postprzez Warg » 27 cze 2010, o 20:14

nie moge teraz tego znaleźć, ale gdzieś były wykresy z testem wpływu długości rurki mikrofony na ściąganą charakterystykę i wyszło że im dłuższa rurka tym lepiej, gdyż unika się odbić od statywu, jak pamięć mnie nie myli było chyba porównanie rurki 20-30 cm i coś koło metra :roll:
Warg

Postprzez Rfck » 27 cze 2010, o 20:20

Tak, masz racje, niektórzy to nawet robią dodatkowe wysięgniki tak aby odsunąć mikrofon od statywu.
DIY
Rfck

Postprzez Piku » 28 cze 2010, o 11:34

30 cm jest to optymalna długość, a jeśli ktoś da pare cm więcej lub mniej też się nic nie stanie, no ale jak już damy w 10cm to można się spodziewać sporych odbić.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez jamess8 » 8 lip 2010, o 13:13

Polecam metodę Irka. Mikrofon powiesić od strony sufitu żeby wisiał. Kolumna wtedy jest skierowana głośnikiem do góry. U mnie taki sposób pomiaru jest najlepszy i najmniejsze zakłócenia są.
jamess8

Postprzez Keith » 8 lip 2010, o 14:26

jamess8 napisał(a):Polecam metodę Irka. Mikrofon powiesić od strony sufitu żeby wisiał. Kolumna wtedy jest skierowana głośnikiem do góry. U mnie taki sposób pomiaru jest najlepszy i najmniejsze zakłócenia są.

a jest to sprawdzone na 100% że wiarygodne są pomiary robione w sposób jak opisujesz :?:

moim zdaniem nie do końca jest to dobre rozwiązanie bo pojawiają się dodatkowe odbicia od sufitu które może zbierać mikrofon..jak wiadomo z podłogą nie ma takiego problemu, jest dywan i dodatkowo można jeszcze wytłumić ją a sufit jak?

robiłem już w wielu miejscach pomiary i moim zdaniem najlepiej wychodzą takie gdzie jest wysoko do sufitu..w komorach bezechowych sufit też nie jest prosty jak w domu, są tam pochłaniacze/rozpraszacze dźwięku, zresztą na podłodze też..Wiec nie jestem pewien czy do końca jest to dobre rozwiązanie..jak wy uważacie :?:
Keith

Postprzez pharoh » 8 lip 2010, o 19:18

wystarczy ustawic krotszy czas zbierania sygnalu i problemy zwiazane z odbiciami od sufitu znikna :)
pharoh

Postprzez Konrad » 9 lip 2010, o 18:48

Ja postaram się w te wakacje wyjść na dwór z pomiarami.
Konrad

Postprzez Piku » 2 sie 2010, o 23:50

Keith napisał(a):robiłem już w wielu miejscach pomiary i moim zdaniem najlepiej wychodzą takie gdzie jest wysoko do sufitu..w komorach bezechowych sufit też nie jest prosty jak w domu, są tam pochłaniacze/rozpraszacze dźwięku, zresztą na podłodze też..Wiec nie jestem pewien czy do końca jest to dobre rozwiązanie..jak wy uważacie
Pierwsze odbicia są od podłogi, dlatego oto trzeba zadbać, żeby był jakiś koc, materiał eliminujący odbicia.

Co do wyeliminowania odbić napisał pharoh, dodam od siebie tylko, że przy pomiarze głośników niskotonowych i niskośredniotonowych, warto zadbać oto, żeby nas czas pomiaru trwał dłużej dzięki temu będzie bardziej wiarygodny na niższych częstotliwościach
Piku

Postprzez Keith » 4 sie 2010, o 08:31

Piku napisał(a):Pierwsze odbicia są od podłogi, dlatego oto trzeba zadbać, żeby był jakiś koc, materiał eliminujący odbicia.

zgadzam się, ale mowa tu o podwieszaniu mikrofonu co napisał jamess..

jamess8 napisał(a):Polecam metodę Irka. Mikrofon powiesić od strony sufitu żeby wisiał. Kolumna wtedy jest skierowana głośnikiem do góry. U mnie taki sposób pomiaru jest najlepszy i najmniejsze zakłócenia są.

nadal upieram się przy tym że sufit nie jest dobrym rozwiązaniem, mikrofon zbierze więcej odbić z sufitu niż z podłogi którą o wiele łatwiej się wytłumia - no chyba że ktoś ma z 6m do sufitu to wtedy można zrobić dłuższy pomiar
Keith

Postprzez Piku » 4 sie 2010, o 20:46

Ja również jestem za tradycyjnym ustawieniem kolumn-mikrofonu pomiarowego. Wystarczy odpowiednio wyeliminować odbicia od podłogi, a jak ktoś chce może również sciany boczne i sufit. Raczej nikt nie wytłumia syfitu, pnieważ przy pulse ustawiamy na 12ms, a jest to przed rezonansem.
Piku

Postprzez dabyl » 4 sie 2010, o 20:58

Keith napisał(a):mikrofon zbierze więcej odbić z sufitu niż z podłogi którą o wiele łatwiej się wytłumia

Ja tam mam na suficie przyklejoną płachtę ~2x2m z 4cm watoliny co pewnie w jakimś tam stopniu eliminuje te odbicia ;)

Myślę, że nie ma sensu zbytnie wytłumianie pomieszczenia pomiarowego i przez to idealizowanie wykresu. Przy czasie bramki do kilkunastu milisekund mamy zminimalizowane odbicia od sufitu, podłogę, tak jak napisałeś, łatwo wytłumić (choć jest najbliżej mikrofonu) a przy takim czasie bramki wykres mamy wiarygodny od ~1khz w górę a to przecież pasmo najbardziej nas interesujące przy projektowaniu zwrotnicy.

A przy okazji mam inne pytanie - jak skalujecie oś Y przy pomiarze pulse response? Bo mniejszy zakres na tej osi pokazuje nam jednak więcej odbić a nie wiem w którym momencie dane odbicie powinniśmy już traktować jako wystarczająco szkodliwe aby go odciąć. Chodzi tylko o to pierwsze "poważne" odbicie w granicach ~12ms czyli, jak piszesz Piku, sufitowe? U mnie, z tą watoliną na suficie jest takie odbicie widoczne, przy odpowiedniej skali osi Y ale kolejne, już mocniej zaznaczone jest momentami powyżej 30ms (w zależności jak ustawiam kolumnę i mikrofon). Wydaje mi się, że wystarczy odciąć to późniejsze, co? (tak a propos nie przesadzania z idealizowaniem pomiarów ;) )
dabyl

Powrót do Systemy pomiarowe