Linia transmisyjna Krok po Kroku

Moderator: ~ModTeam

Linia transmisyjna Krok po Kroku

Postprzez Rfck » 17 mar 2010, o 02:01

Witam ;-)

Planowałem zrobić projekt linii aby uzupełnić swój artykuł o Obudowie labiryntowej.

Aktualnie posiadam głośniczek TangBand W657SC

Obrazek

Oczywiście chciałem go zaaplikować do TLki ;-) Ci co już zbudowali wiedzą dlaczego :)

W tym temacie będe starał się na bierząco pokazywać jak przebiega budowa TLki, udostępnie też gotowy projekt który będzie jako przykład w artykule, napewno pomoże to wielu osobom zbudować swoją Linię.

1. Wstępny zarys obudowy:

Obrazek

2. Obudowa o długości 115 cm czyli wyliczona dla 75 Hz rezonansu głośnika. Katalogowo głośnik ma 65 Hz a według moich pomiarów ciut ponad 80 Hz. Pytanie dlaczego policzyłem dla 75 Hz ? Już odpowiadam, wydłużenie linii spowoduje lepsze zejście, jeśli labirynt wychodzi krótki bo głośnik ma wysokie fs można się o to pokusić i ja właśnie to zrobiłem.
Dodatkowo jak widać na projekcie jest niewielki offset, jak duży będzie tego nie wiem jeszcze jak będą płyty wszystko będzie jasne. Dodam jeszcze że linia zaczyna się od powierzchni 3xSD głosnika a kończy na 1 SD.

Wymiary skrzynki to: 85cm x 16 cm x 21 cm, mogą ulec zmianie gdyż nie wiem jeszcze z jakiej płyty będę budował 18 czy 20 a może 22 mm.

C.D.N
DIY
Rfck

Postprzez Rfck » 18 mar 2010, o 15:18

No to dzis udało mi się kupić płyty ;-) oczywiście miałem wymiary policzone dla 18 i 20 mm , dzwonię iii mają MDF owszem ale 19 mm ;-)

Takie jest założenie, Zostawiłem niewielką pustą komorę ale nie jestem pewien czy z niej skorzystam gdyż Komora sprzęgająca niestety działa jak rezonator, czyli po części układ basrefleksowy i kosztem wygladzenia charki , tracimy na zejściu. Warto więc zastanowić się nad offsetem.

Obrazek

A oto taka prowizoryczna przymiarka:

Obrazek

Przy okazji wpadlem na banalny pomysł, że wcześniej nikt na to nie wpadł to sie dziwie ;-) sam w sumie byłem nie lepszy ;-)
Myśleliście pewnie nie raz jak wykończyć otwór wylotu labiryntu? Tak ja też ;-) Poprostu można zastosować szyjke basrleksu wylot zrobić z 2ch mniejszych lub 1 wiekszej rury przyciętej tak aby tylko zakryć otwór. Całość będzie wyglądała jak normalne wyloty basrefleksu a działanie pozostanie takie same jak normalnego wylotu TL ;-)

Obraz pokazuje o co chodzi :)

Obrazek
Obrazek

Potrzebuję wylot 1SD=57cm2, protokątny otwór wylotowy będzie miał 5 x 11,5 cm = 57.5, natomiast ze wzoru na pole kola czyli S = Πr² wynika że aby uzyskać powierzchnię wylotu muszę mieć refleks o promieniu 4,3 cm wtedy uzyskam ≈ 58,05 cm²
DIY
Rfck

Postprzez Marian » 18 mar 2010, o 16:43

Z tym br nie kumam,chcesz przekształcić wylot prostokątny w okrągły?
Obrazek
Marian

Postprzez dolphin123 » 18 mar 2010, o 18:09

Na to Marian wychodzi :smile:
dolphin123

Postprzez Marian » 18 mar 2010, o 19:44

Jak w takim razie to zrobi żeby nie było "zafalowań"? Jeśli uda mu się to zrobić to super ale to jest sporo pracy i moim zdaniem si nie opłaca.
Obrazek
Marian

Postprzez Rfck » 19 mar 2010, o 17:01

Jakich zafalowań ? a jakie ma znaczenie kształt otworu wylotowego ? nawet jeśli pomijając rurkę bas refleks, zrobisz wylot w kształcie koła , poprostu wytniesz otwór o przekroju odpowiadającym w moim przypadku 57cm2 to to jest przeciez to samo, liczy się powierzchnia wylotowa ,a szyjke dotne tak zeby miala grubości tyle co płyta.

No to płyty docięte, jak widać podwójny front będzie z dwóch powodów:
1. Będą skosy na przodzie
2. Przednia ścianka z racji zainstalowania na niej głośnika najbardziej drga, podwójny front bardzo to redukuje.

Obrazek
DIY
Rfck

Postprzez Rfck » 25 mar 2010, o 17:16

Obrazek

Obudowy po części sklejone i skręcone. Front i bok narazie nie sklejone, skleję oczywiście tylko front z jednej strony i zostawię ruchomy jeden z boków i będę go otwierał pewnie kilkanaście razy ;-), ogólny zarys jak widać ;-)

Skosy zrobię dopiero po zakończeniu walki z wytłumieniem zracji tego że wszystko jest ruchome, jak skleję, skręcę i wyszlifuję wszystko będą skosy ;-)
DIY
Rfck

Postprzez Rfck » 10 cze 2010, o 22:44

No to coś ruszyło ;-) Pierwszy odsłuch... kiepsko ;-) ale czego sie spodziewać ;-)

Bas slychac jak się wytęży słuch i wiem że da się z tego conieco wyciągnąć, głośnik gra dziwnie ;-) z zamkniętymi oczami powiedziałbym że to aluminiak, jest dokładny ale wszystko jest w nim jakieś niepoukładane no i... brak góry niestety będzie trzeba się pobawić dość dużo jakimś filtrem albo i nawet dodać kopółkę.

Oto jak to wygląda w tej chwili, no i zastosowałem wylot po basrefleksie, wywaliłem rure i użyłem kołnieża, tak to wygląda:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

DIY
Rfck

Postprzez Piku » 10 cze 2010, o 23:05

Może jeszcze potrzebuje ten głośniczek czasu, aby pokazać "pazur"
Piku

Postprzez Rfck » 10 cze 2010, o 23:12

Potrzebuje:

1. Uszczelnienia obudowy, odpowiedniego wytłumienia i szeregu pomiarów bliskiego pola
2. Zwrotnicy

;D
DIY
Rfck

Postprzez Rfck » 19 cze 2010, o 16:41

W koncu znalazłem chwile na pomiary... ale co z tego .. padł mi preamp i nie moge zrobić pomiaru nearfield, udalo mi sie tylko zrobic moduł impedancji:

Obrazek

Może ma ktoś, dobry sprawdzony DZIAŁAJĄCY preamp to chętnie odkupie ;-)

Obrazek

Tak wygląda wytłumiony wykres impedancji lini

Obrazek

a tak pomair nearfield, tylko niech mnie ktoś poratuje jak mam sie pozbyć piku rezonansowego na 50 Hz :/ ehh.
DIY
Rfck

Postprzez Rfck » 25 cze 2010, o 19:45

Obrazek

Oto pomiary:

Onaxis na wprost i pod kątami, jak widać szerokopasmowce sa niestety bardzo kierunkowe a to za sprawą średnicy głośnika ;-)

Przy okazji mogę powiedzieć że świetnie wychodza pomiary na karcie AUDIOTRAK PRODIGY HD - 2.
DIY
Rfck

Postprzez LukaszN » 29 cze 2010, o 11:27

Rfck napisał(a):Bas slychac jak się wytęży słuch
hehe dobre, tak samo pewnie z wysokimi jest ;)

Pokaż jakieś dokładniejsze pomiary nearfield i port response, no i spróbuj z mniejsza ilością wytłumienia. Co z tego ze będziesz miał gładką ch-tyke jak "Bas slychac jak się wytęży słuch" ;)

Bawiłeś sie może z pułapką rezonansową wewnątrz obudowy??
„Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi” Albert Einstein
LukaszN

Postprzez Rfck » 29 cze 2010, o 17:39

hehe dobre, tak samo pewnie z wysokimi jest ;)

Tzn mam za duże odniesienie do Tlki na visatonie może dlatego, basu jest całkiem sporo jak na taki mały głośniczek, a wysokie są ok jak sie siedzi na wprost głośnika, jak wiadomo przy takiej średnicy głośnika wysokie będą bardzo kierunkowe co potwierdza mój pomiar pod kątami, ogólnie zrobiłem pierwszą wstępną zwrotnicę która niweluje to co mnie wkurzało czyli pasmo pow. 1 khz, zniknał efekt "grania przez tubę". Jest znacznie lepiej.

Pokaż jakieś dokładniejsze pomiary nearfield i port response, no i spróbuj z mniejsza ilością wytłumienia. Co z tego ze będziesz miał gładką ch-tyke jak "Bas slychac jak się wytęży słuch" ;)

Bawiłeś sie może z pułapką rezonansową wewnątrz obudowy??

Pomiary wyglądają kiepsko z racji tego piku na 50 hz z sieci :/ ale widać że już dopracowałem prawie wytłumienei w obudowie, w tej lini wytłumienie musiałem umieścić inaczej niż w poprzedniej ;-) dosłownie wkładanie watoliny w jednym miejscu mocno niwelowało podbicie na ok 200 hz ;-)

Nie bawiłem się, stwierdziłem że jest to bezcelowe i komplikuje zadanie, komora rezonansowa ma jednak swoje wady ( zejście basu) na co nie mogłem sobie pozwolić przy głośniku który i tak na basie nie szaleje ;-) Dzięki wywaleniu pasma pow. 1 khz basu slychac więcej, co jest logiczne ( kłania się zjawisko maskowania dźwięku , pisałem nawet o tym w artykule o loudnesie) ;-)
DIY
Rfck

Postprzez Rfck » 29 cze 2010, o 22:13

Oto pomiary o które prosiłeś:

Nearfield:
Obrazek

Port:

Obrazek

Merged: ( połączony Nearfield i Port ):

Obrazek

Pierwsza wstępna zwrota, nie jest to ani finalna ani taka jaką chciałem na teraz ale zbliżona do docelowej z racji tego że miałem takie elementy ;-)

Obrazek
DIY
Rfck

Postprzez Rfck » 5 sie 2010, o 16:46

Obrazek

Tak sobie projektuję i takie coś wygląda obiecująco, niestety nie mam elementów aby to poskładać.

Powiem tylko że złożyłem drugą kolumienkę i skręciłem boczne ścianki i musze powiedzieć że bas jest i to całkiem niezły! nawet nieźle nagłaśnia pokój 26m2 !
DIY
Rfck

Postprzez Piku » 7 sie 2010, o 11:58

Rfck, Myślisz, że do filmów, słuchania muzyki z komputera będą odpowiednie?
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez Rfck » 7 sie 2010, o 15:33

Grają bardzo ciekawie, świetne tony średnie i wokal, dzięki zwrotce i wysokich nie brakuje, jeszcze ją musze dopracować, odsłuchać, dzięki Tlce jest i bas, wiadomo nie najniższy ale jakies 50 Hz dają radę.
DIY
Rfck

Postprzez dabyl » 7 sie 2010, o 18:25

Rfck napisał(a):jest i bas, wiadomo nie najniższy ale jakies 50 Hz dają radę.

50 Hz z takiego malucha - czego chcieć więcej - nic, tylko się cieszyć ;)
dabyl

Postprzez Rfck » 7 sie 2010, o 23:21

Nie ma to jak TL, widzę że jak tylko zacząłem propagować ten rodzaj obudowy wielu poszło w moje ślady i póki co nikt się nie zawiódł, oby tak dalej!
DIY
Rfck

Następna strona

Powrót do Akustyka