Lampowiec na PCL86

Subwoofery, Kolumny, Wzmacniacze, Inne

Moderator: ~ModTeam

Lampowiec na PCL86

Postprzez dolphin123 » 15 mar 2010, o 01:50

Zainspirowany ostatnio lampkami zacząłem z nimi zabawę.
Słuchałem u znajomego kilku lampek i stwierdziłem że do nauki pcl86 będzie bardzo dobrym rozwiązaniem.
Chciałem wszystko robić w pająku, ale na allegro były płyteczki projektu traxmana z triody, wiec też się na nie skusiłem. Z rracji że jest to projekt autorski schematu nie udostępnię, ale wystarczy w google wpisać i mnoży się od projektów :wink:

Obrazek
PCL86
http://www.docet-lector.com/VM200/PCL86.pdf

Początkowo miało być wszystko w jednej niewielkiej skrzynce. Jednak z moim niestety nie malym TS`em nie wygladaloby to za zgrabnie, dlatego zdecydowałem się na budowę modułową: w większej częsci TS i filtr sieciowy, w drugiej cała reszta (zasilacz na pcb). Aby przykryć skrętki zasilające zastosowałem między obudowami oplot.
TS i TG nawijałem na zamówienie.
Obudowa z nierdzewki 1,5mm lustro. Boczki ze sklejki ofornirowane hebanem.
Miałem inny piękny naturalny fornir, ale popękał do takiego stopnia że musiałem go zdzierać :sad:
Koszt całości zamknął się w 300zł.

Niestety okazało się, że jedno TG nawala i będę musiał zastosować inne. Całość miała być jak najmniejsza, ale jestem zmuszony do zmiany przez co wymiary minimalnie wzrosną. Plusem wymiany TG będzie większe pasmo i nieco większa moc zestawu.
Nie opisuję parametrów technicznych lampki, zrobię to jak wymienię transformatory głośnikowe i wtedy też będą dokładne pomiary :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
dolphin123

Postprzez Piku » 15 mar 2010, o 04:24

Jak, dla mnie wizualnie bomba. :mrgreen: Osobiście to dałbym do tyłu te RCA, u Ciebie jak widać nie ma już miejsca.
Piku

Postprzez Rfck » 15 mar 2010, o 06:18

WOW no robi wrażenie! Od początku mi się widziała ta obudowa !
Szkoda ze chinche z przodu pozatym naprawde nieźle!

CIekawe jak to gra...
DIY
Rfck

Postprzez dolphin123 » 15 mar 2010, o 11:19

Chciałem z tyłu umieścić gniazda ale musiałbym z tego powodu powiększyć obudowę a chodziło głównie o niewielkie wymiary :wink:

Zapomniałem napisać wymiary.
Z lotu ptaka 155x130 i wysokość części zasilającej i sygnałowej odpowiednio 66 i 36 (z TG 76)

Rfck napisał(a):CIekawe jak to gra...
Jak zmienię trafka głośnikowe i ją pomierzę trzeba będzie w końcu się spotkać. Ciekaw jestem Twoich TB zasilanych tą lampką :smile:
dolphin123

Postprzez Paweł G » 15 mar 2010, o 12:28

Bardzo ładnie, starannie, lampy mają w sobie coś magicznego :)
Paweł G

Postprzez Piku » 15 mar 2010, o 18:17

Rfck napisał/a:
CIekawe jak to gra...
Jak zmienię trafka głośnikowe i ją pomierzę trzeba będzie w końcu się spotkać. Ciekaw jestem Twoich TB zasilanych tą lampką
To może być bardzo ciekawe połączenie.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez scythe1123 » 15 mar 2010, o 20:09

Cholera wygląd to ma zabójczy! <zakochany>
Jeszcze ta gałka w stylu retro ahhh

tylko te rca z przodu i te trafka mi się trochę nie podobają, by się przydały puszki do tych traf

do lampki mi bardziej SPH z trąbką pasuje :)

dolphin gdzie dorwałeś taka blachę, w ogóle gdzie mam szukać takich rzeczy bo mi do głowy nie przychodzi a przymierzam się do mojego pierwszego wzmaka i blacha z pewnością się przyda ;]
scythe1123

Postprzez LukaszN » 15 mar 2010, o 22:17

dolphin123, te transformatory głośnikowe które masz teraz to TG 2,5 ??

Fajny wzmacniaczyk, u mnie już od dawna leżakują lampy i trafa głośnikowe, brakuje mi tylko sieciowego, ale jakoś do składania tego sprzętu nie pale się ;P
„Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi” Albert Einstein
LukaszN

Postprzez scythe1123 » 15 mar 2010, o 22:25

LukaszN, by ładny zestawik był z twoimi monacorami ;D
scythe1123

Postprzez dolphin123 » 15 mar 2010, o 22:39

scythe1123 napisał(a):dolphin gdzie dorwałeś taka blachę, w ogóle gdzie mam szukać takich rzeczy bo mi do głowy nie przychodzi a przymierzam się do mojego pierwszego wzmaka i blacha z pewnością się przyda ;]
musisz pytac po firmach, ja przypadkowo na jednego forumowicza trafilem, ktory mial zakupiony caly arkusz tej blachy i odplatnie mi wycial. Poaczatkowo chcialem inna blache ale ciezko bylo mi w przystepnej cenie cos znalezc :???: Niestety wiecej juz sobie tego nie wytne... Chyba ze kupie caly arkusz...
LukaszN napisał(a):dolphin123, te transformatory głośnikowe które masz teraz to TG 2,5 ??
TG 2,5 sa trzy albo cztery razy wieksze od tych :wink: Moge wstawic TG2,5 ale zwiekszy to wymiary lampki, a glownym celem byly male gabaryty.
scythe1123 napisał(a):LukaszN, by ładny zestawik był z twoimi monacorami ;D
Tez je mam :wink: Ale z czasem gorzej :razz: Dlatego tez po wymianie trafek porobie dokladne pomiary i pojdzie raczej na aukcje. Zabieram sie za cos nieco wiekszego ECC83 i EL84 w SE
dolphin123

Postprzez Rfck » 15 mar 2010, o 23:01

No niestety ale Moje TB zostały tylko pomierzone i to tylko T-Sy narazie nic sie z nimi nie wydarza.. więc szkoda że nie posłuchamy póki co na TB.

Boki wzmaka masz fazowane ? czy to zdjecia kłamią ;P są zaokrąglone w miejscu łączenie z blachą ?
DIY
Rfck

Postprzez dolphin123 » 15 mar 2010, o 23:36

boczki frezowane pod grubość blachy i dodatkowo okrągłym frezem zaokrąglone :wink: Z tym frezowaniem było najwięcej zabawy
dolphin123

Postprzez Konrad » 16 mar 2010, o 13:36

Ogólnie jest bardzo ładnie- powinien pójść drogo na alledrogo. To jest blacha kwasówka czy nierdzewka, czy może nie ma różnicy między nimi? Cięte laserem?
Konrad

Postprzez LukaszN » 16 mar 2010, o 14:23

dolphin123 napisał(a):TG 2,5 sa trzy albo cztery razy wieksze od tych
Może i tak ;P

Ogólnie to przed budową odstrasza mnie trochę wąskie pasmo jakie dają TG2,5. Kiedyś widziałem gdzieś ch-tyke i z basem było kiepsko, chociaz dla takiego Monacorka od biedy by starczyło, co najwyżej miał by dodatkową filtracje od dołu :P TG5 to już inna bajka, ale też inna kasa, ja jak na razie wszystko wytargałem ze starych telewizorów za free :P

W sumie to za tą kwotę którą dolphin wydał an ten sprzęt, to myślę ze to średnio opłacalna zabawa, ciekaw jestem jednak czy w tej kwocie dało by się coś złożyć na tranzystorach ale w klasie A, trzeba zainteresować sie tym tematem bo u nas mało kto podejmuje się A class'y ;)
„Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi” Albert Einstein
LukaszN

Postprzez Konrad » 16 mar 2010, o 16:37

LukaszN napisał(a):ciekaw jestem jednak czy w tej kwocie dało by się coś złożyć na tranzystorach ale w klasie A

Zdecydowanie nie, nawet na jakiegoś małego zen'a od passa nie wiem czy wystarczyłoby na trafa i radiatory.
Konrad

Postprzez dolphin123 » 16 mar 2010, o 17:22

LukaszN też jak patrzyłem na harki pasma TG 2,5 to trochę rozczarowany byłem, że basu z tego nie ma. Jednak jak mi znajomy pożyczył lampkę na odsłuch na tych trafach to mi nie pasowało że to ma niby takie wąskie pasmo. Grało wystarczająco nisko :wink:
LukaszN napisał(a):W sumie to za tą kwotę którą dolphin wydał an ten sprzęt, to myślę ze to średnio opłacalna zabawa,
tu się troszkę mylisz :wink: A jeszcze mogę dodać że nie wszystko wrzuciłem w koszta bo wiele elementów miałem :wink: 300zł niby dużo, ale zapominamy o wielu drobnych szczegółach przy kosztorysie i czasem wydaje się że za 150-200zł zrobimy bardzo fajnego wzmaka :lol:
dolphin123

Postprzez Piku » 17 mar 2010, o 00:05

dolphin123, Trafa głośnikowe się grzeją czy nie?
Piku

Postprzez dolphin123 » 17 mar 2010, o 00:31

Nie, czemu by sie miały grzać ? Sieciowe trochę, ale całkowicie w akceptowalnym poziomie :wink:
dolphin123

Postprzez Piku » 17 mar 2010, o 00:35

Tak, pytam bo jak by się grzały to trzeba byłoby uważać różnie bywa małe dzieci... itp,itd.
Piku

Postprzez dolphin123 » 17 mar 2010, o 00:44

Nie ma obawy jeśli chodzi o bezpieczeństwo przy tym projekcie :wink:
dolphin123

Następna strona

Powrót do Gotowe konstrukcje DIY