Korektor RIAA

Moderator: ~ModTeam

Korektor RIAA

Postprzez artmiko » 30 wrz 2010, o 10:52

Pojawił się na forum wątek o sprzęcie dla audiofila, takim sprzętem na pewno jest gramofon. Ale do niego potrzebny jest jeszcze preamp - czyli korektor RIAA. Nie wszystkie wzmacniacze go mają, a jeżeli mają to często jest to bardzo proste rozwiązanie. Można więc go zbudować samemu i zamierzam taki wkrótce wykonać. Znalazłem taki schemacik: http://focus.ti.com/lit/an/slyt026/slyt026.pdf (strona 47, rys 16 i 17)
Co o tym układzie myślicie, aproksymacja krzywej RIAA wyglada prawie idealnie. Na jakich scalakach go zrobić? a może macie jakieś inne propozycje układu? Lampa na razie odpada. Prawdopodobnie umieszczę go bezpośrednio w obudowie gramofonu aby wyeliminować zbędne kable i połączenia.
artmiko

Postprzez Konrad » 30 wrz 2010, o 14:41

Ja na razie chyba będę robił klona grado: http://audiohobby.pl/db/topics/41cb62fbbf.gif Potem lampa.
artmiko napisał(a):Prawdopodobnie umieszczę go bezpośrednio w obudowie gramofonu aby wyeliminować zbędne kable i połączenia.
Oczywiście zasilanie na zewnątrz mam nadzieję?
Konrad

Postprzez artmiko » 30 wrz 2010, o 15:46

Konrad napisał(a):Ja na razie chyba będę robił klona grado: http://audiohobby.pl/db/topics/41cb62fbbf.gif

Będzie działał, ale masz ty tylko 2 stałe czasowe: C1-R3 i C2-R4. To jest tylko częściowa aproksymacja krzywej RIAA. Dlatego raczej pozostanę przy czymś lepszym. SW1 to przełącznik MM/MC, możesz go pominąć.

Zasilacz już teraz jest na zewnątrz. Jeszcze planuję kiedyś umieścić silnik przy spodzie obudowy, a cały wierzch z talerzem żeby leżał na jakichś antywibracyjnych podkładkach - żeby drgania silnika nie przenosiły się na talerz.

Przewody w ramieniu też wymienię, co byś zaproponował?
artmiko

Postprzez Konrad » 30 wrz 2010, o 16:25

artmiko napisał(a):Przewody w ramieniu też wymienię, co byś zaproponował?
Skręcone kilka (nie wiem,może z 4-5?) drucików z cewki przekaźnika i pomiń złącze przy headshellu (prosto z ramienia wystające przewody z "zaciskami" do wkładki) i tamte w środku też, prosto do kabli, które też wymień na coś grubszego z porządnymi wtykami. Te kupne przewody są drogie, szkoda kasy. Przynajmniej ja tak będę robił.
Konrad

Postprzez artmiko » 27 lis 2010, o 19:50

Korektor już wykonałem, wg. układu podanego w pierwszym poście. Charakterystyka przenoszenia jest praktycznie zgodna ze wzorcem RIAA. Tolerancja zastosowanych elementów też miała wpływ na jakość całości. Wszystkie elementy mierzyłem i wybierałem takie o najlepszych wartościach. Ostatecznie będzie można je później wymienić na lepsze, np. rezystory metalizowane 1% itp. Na pomiarach umieściłem jeszcze charakterystykę przenoszenia "fabrycznego" korektora (kolor czerwony), którego do tej pory używałem. Miejscami są odchyłki pomiędzy tymi dwoma układami nawet o 5dB. Czerwony pomiar dla niskich częstotliwości jest mało dokładny ze względu na duże wzmocnienie układu (ok. 40dB, nie zrobiłem dzielnika na wyjściu). Pozostało jeszcze ustawić wzmocnienie całości aby dopasować do napięcia wkładki i będzie można całość zabudować w gramofon i testować. Do zasilanie korektora jest oddzielny transformator.

Obrazek
artmiko

Powrót do Elektronika