Kolumny dwudrożne Tonsil GTC 16/40/1 + Visaton sc10n

Subwoofery, Kolumny, Wzmacniacze, Inne

Moderator: ~ModTeam

Kolumny dwudrożne Tonsil GTC 16/40/1 + Visaton sc10n

Postprzez tomq88 » 7 wrz 2009, o 12:16

Witam. Jestem nowy na forum i myslę, że powitanie należałoby zacząć od zaprezentowania własnej konstrukcji.

Są to kolumny dwudrożne, oparte na tonsilu GDN 16/50/6 (oznaczenie eksportowe GTC 16/40/1) i visatonie sc10n. Zostały wykonane w marcu tego roku. Moim celem było stworzenie zestawu który pokaże mi jak naprawdę wygląda muzyka. Wcześniej miałem do czynienia tylko z miniwieżami, ew. komputerowymi "głośniczkami". Słucham głównie pop i rocka.

Tonsil gra dtalicznie, lekko, instrumenty brzmia wyraznie i realistycznie. Do visatona też nie mam żadnych zastrzeżeń, nie "krzyczy", nie "szeleści", gra bardzo przyjemnie. MOgólnie jestem bardzo zadowolony z obu głośników. Ze względu na wysoki qts GDnów konstrukcja opartta jest o obudowy typu "closed" (zamkniete) - bas jest więc szybki (impuls poniżej 5ms), żywy, przyjemny. Słucham beż żadnej korekcji na amplitunerze (onkyo TX20, 2 x 55 W), bez podbicia basu.
Oczywiście nie odczujemy go na klacie, ale ja należe do tych osób które uważają, że bas to tylko części muzyki i nie powinien dominować nad resztą.

Gitara elektryczna brzmi po prostu super, perkusja również. Kawałki w rodzaju "Nie odnajdzie nas ta sama chwila", "Ironic" czy "La Voglia Che Non Vorrei" brzmią po prostu świetnie. Również z popem zaprawionym elektroniką (np tatu, Miley Cyrus "See You Again") radzą sobie świetnie.

Kolumny sa zrobione z plyty wiorowej (18 zl/m2), doceitej w OBI. Nie bylo sensu przeplacac 2x tyle za MDF, borobiem frezow.
Otwory wycinalem wiertarka (dookola okręgu) i szlifowalem pilnikiem. Plyta ma 18mm grubosci, wzmacniana jest przegroda na ok 30-40 cm od gory i listwa wzmacniajaca na 1/3 wysokosci liczac od dolu. Wszystke scianki oprocz przedniej sa klejone i uszczelniane klejem, kazda jest przytwierdzona wkretami.
Komora jest dobrze wytlumiona (gąbka + coś w rodzaju staregio koca), ma objetosc ok 17 litrow.

Zdecydowanym sie na wykończyć je okleiną, (kolor wiśnia). Poczatkowo planowałem okleić kazda scianke osobnym platem, jednak kupiłem rolke o szer. 90 cm i wystarczylo bez kilku cm na 4 ścianki.

Niedawno wymieniałem elementyw zwrtonicy na takie wyższej klsy i muszę powiedzieć, że wzorsłą nieco szczegółowosć odtwarzanej muzyki. Palnuję jescze wymienić cewke w sekcji niskotonowej na powietrzną. Obecnie jest
-Janzten silver w sekcjiw ysokotonowej
-Miflex w niskotonowej (jako korektor fazy)
-rezystory superior 1%
-cewka 0,8 mm ferrytowa (docelowo pojawi się tu 1,0 powietrzna)

Zdjęcia:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oczywisćie kolumny są rozstawione inaczej, w większej odległości i pod odpowiednim kątem.
Koszty:
-visatony - 130 zl
-tonsile - 169 zl
-elementy do zwrotnicy - 70 zl
-plyta wiorowa - 37 zl
-okleina - 40 zl
-terminale, kable, etc - 15 zl
--------------------suma - 451
tomq88

Postprzez Piku » 7 wrz 2009, o 12:36

Witaj :wink:

Jak na pierwszą konstrukcje bardzo ładnie i schludnie, widać że się przyłożyłeś.

Głośniki są mi znane tego tonila w ręku nie miałem ale sc10 tak, i mnie nie zadowolił, ale na na początek nie jest złym głośnikiem.

Ten fornir to czereśnia jakaś modyfikowana?
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Re: Kolumny dwudrożne Tonsil GTC 16/40/1 + Visaton sc10n

Postprzez Keith » 7 wrz 2009, o 13:33

Choć jest to standardowa obudowa to dla mnie bomba – podoba mi się :wink:
Pierwsze co mi przyszło mi do głowy to chciałem zapytać jaki fornir użyłeś no ale doczytałem później że to okleina.. ciekawe jak wygląda to z bliska bo na zdjęciu efekt daje ładny
Robiłeś pomiary tych kolumn :?: jak możesz to wrzuć screeny ch-k

tomq88 napisał(a):Janzten silver w sekcji wysokotonowej

czy ty zastosowałeś te drogie jantzeny :shock: :?:
porównywałeś je z innymi kondami :?: napisz coś o nich bo nie miałem ich okazji przetestować - ceny mnie odstraszyły :sad:
Keith

Postprzez tomq88 » 7 wrz 2009, o 15:13

Sorki, to są Janztzeny Standard ;) Sam jestem ciekaw czy była by jescze większa różnica przy zastosowaniu Silverów, ale chyba lepiej dołożyć do głośników z wyższej półki niz ładować tyle kasy w zwrtonice. Co do pomairów, zabieram sie za zrobienie JIGa od dłuższego czasu, ale natłok zajęci skutecznie mi w tym przeszkadza. Jak zrobie pomiary to wrzuce wykresy.

Co do okleiny - z bliska widać łaczenia na górze, na bokach wszystko eleganko wyszło. Kolor to chyba faktycznie wiśnia.

Jesli toś porównywał tego GDna z np 150/40/1 lub Stx 15-100-8 scx to proszę opisać wrażenia.
tomq88

Postprzez Piku » 7 wrz 2009, o 15:24

A skąd masz zwrotkę? masz schemat.

Tak sie składa że mam JIG-a na sprzedaż jak chcesż pisz na P-W.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez Rfck » 7 wrz 2009, o 21:59

Nice, Klasyczny klocek ;-)
Sam świrowalem ze ścięciami itp. ale jednak najbardziej mi się widzi klasyczny klocek , ewentualnie pochylona przednia ściana, co wpływa na + akustycznie.

Gdzie fornir :!:!:!:! =). :?:

Fotki wiele rzeczy maskują ;-) robilem wiele obudów na okleinie i wiem że po czasie niestety jest lipa, a trudniej się ją kładzie niż fornir ;)

Widzę że TY masz jakąś chyba lepszą wersję ( grubszą niż standard ) ??

No i kwestia SC10 ;-) jak dla mnie najgorszy głośnik jaki miałem do tej pory, strasznie mnei drażnił ;-) jakbym miał 2 sztuki to bym powalczył jeszcze z jakimś tanim zestawem ale mam tylko 1 ;-) więc nie warto.

Paweł, tak wszyscy zachwalają że MDF jest akustycznie lepszy a według badań wibro akustyków mdf jest jednym z najgorszych materiałów na obudowy ;-)
Gorszym chyba jest tylko naturalne drewno z racji struktury słojów.
Większość ludzi używa MDFu z racji łatwej obróbki.

Najlepszym materiałem na obudowy są sandwiche, wolę zbudować całość z wiórówki, zastosować odpowiednie wzmocnienia tak aby drgania przenoszone były na jak największą powierzchnię. MDfu można użyć na front żeby się łatwiej obrabiało, można go nawet skleić/skręcić z wiórówką/sklejką, osobiście polecam takie rozwiązanie.
DIY
Rfck

Postprzez tomq88 » 7 wrz 2009, o 23:22

Co do okleiny - to fakt, tylko się wydaje ze to tak prosto nałożyć. A najgorszą rzeczą jest to że pod okleiną widać KAŻDY paproch, nierówność, etc. Teraz nałożyłbym fornir (by wyglądały "dostojniej"), choć tragedii nie ma - mimo tych kilku miesięcy nie widać jakiś zmian na gorsze w porównaniu ze świeżo nałożoną okleiną. Co do jej gatunku - to nie wiem, czy jakaś grubsza czy coś, kupywałem w sklepie z tapetami, okeinami, itp, a nei w supermarkecie budowalnym.

[ Dodano: 07-09-2009, 23:48 ]
Rck - co do wyglądu, to teraz zastanawiam się czy nie lepiej było jednak zrobić te ściencia przy wysokotonówce - podobno poprawia to wyrazistość sceny, a nieco jej brakuje...
Może to wina akustyki pokoj, może naprawdę ppolipropylenowa membrana "rozmywa" kontury instruentów (opinia z forum audiostereo), a może to właśnie ze względu an szerokość frontu scena nie jest najlepsza.

Najważniejsze, że osiągnąłem swój cel - planowałem zrobic kolumny, które będą grały "czysto" i "wyraziście". Nie wiedziałem, że każdy instrument będzie wyraźnie słychać, że odkryje tyle szczegółów w utworach które słuchałem do tej pory i że słuchanie muzyki może być takei przyjemne. osobiscie przedkładam sam na sam z dobrą muzyką nad bezmyślne gapienie się w tv czy oglądanie bzdurnych filmików w internecie.

[ Dodano: 07-09-2009, 23:58 ]
Co do visatona - ten głośnik jets bardzo konstroweryjny. Początkowo myslałemm, że to takei coś pomiędzy stx PJ a vifa dx 25, ale im wiecej czytam opinii tym większej skrajności w nich widzę. Mnie osobiście zadowala, a porównując z 10/80/20 (?) z Maestro II 180 wydaje mi się wręcz bardzo dobrą wysokotonwówką. Co prawda nie słyszałem w/w vify (nie mogę się do nikogo na odsłuch wprosić mimo usilnych starań ;p ) i lepszych kopułek, więc może faktycnzie am on wiel wad których nie zauważam.

Natomiast jeśli chodzi o bas w gdn 16/50/6 - tu było jeszcze więcej skrajnych opinii - to nie mogę się zgodzić z opiniami , że to głośnik bez basu (x-max bodajże 2 mm...). Najdokładniej bs moża określić tak: nie wybija się na pierwszy plan, stanowi po prostu idealnie dopasowaną część pasma akustycznego, nie jest jakimś sztucznym basem, tylko wyrażnie czć, że to np gra gitara basowa, czy też słyszymy teraz stope perkusji lub jakieś bębny- bas jest więc zróżnicowany. W rocku sprawdza się to świetnie. Obudowa zamknięta wytłumiona sprawia że ten bas jest szybki i -uwaga- schodzi nisko. Oczywiście ten niski bas jest nieco w tle, ale jest obeny i go słychać.
100 x bardziej odpowiada i taki niż z BR gdzie może i było go więcej, ale nie miał tego charakterystycznego dla obudów "closed" brzeminia. Testowałem oba rozwiązania, nad dostrojeniem obudowy spędziłem wiele długich godzin (początkowo wpsierałem się winisd, potem już tylko na słuch).

[ Dodano: 08-09-2009, 00:03 ]
Jescze o basie - oglądając Rambo (najnowsze z seri) przy włączonym loudnesie pokój niemal się trząsł. Wybuchy brzmiały tak realistycznie jakby w pokoju (ok 18m2) był sporysubwoofer. świsty kul czy odgłos miotacza ognia brzmi po prostu świenie, w porównaniu tego stereo z tanim KD... W ogóle nie ma porównania. Przy "normalnych", mniej efekciarskich filmach nie jakiegoś szału (bo niby skąd), ale muzyka filmowa jest odtwarzana po prostu pieknie. Aha - i zeby nie bylo, to oczywiście słucham bez żadnych podbić na wzmacniaczu, bo należe do gatunku ludzi który uznajee, że te potencjometry "nie są do kręcenia". :mrgreen:

Na koniec wspomne jeszcze co mnie zachwyciło - cranberries "dreams", bajm "nie odnjadze nas ta sama chwila", alanis morsiette - "ironic" - brzmia tutaj po prostu świetnie.

[ Dodano: 08-09-2009, 00:04 ]
Rozważam jescze zamontowanie kolcy, ale jeśli chodzi o wygląd IMHO nie są aż tak konieczne. Npaiszcie mi czy ma to wpływ na dźwięk (tzn bas), jeżeli tylko coś poprawią, to chyab się w nie zaopatrze.
Once I thought I was wrong but I was mistaken.
tomq88

Postprzez Keith » 9 wrz 2009, o 20:02

Rfck napisał(a):
Paweł, tak wszyscy zachwalają że MDF jest akustycznie lepszy a według badań wibro akustyków mdf jest jednym z najgorszych materiałów na obudowy ;-)
Gorszym chyba jest tylko naturalne drewno z racji struktury słojów.

pokaż mi te badania!
nie twierdze że mdf jest najlepszy ale na pewno ma lepsze tłumienie niż płyta wiórowa i jest o wiele sztywniejszy... wycinałem kiedyś duży otwór w mdf 16mm i w wiórówce 40mm, płyty były wielkości ok 60 x 70 a otwory ok 50 x 60 i zgadnij która płyta była sztywniejsza?! nie sądziłem że taka gruba płyta może się tak wyginać ...wiórówka nie jest tak silnie prasowana jak mdf - poczytaj sobie o produkcji tego materiału a lite drewno nie nadaje się z powodu nieregularnej gęstości(trudności ze zbadaniem i powtarzalnością charakterystyki tłumienia drgań akustycznych)

Rfck napisał(a):Najlepszym materiałem na obudowy są sandwiche, wolę zbudować całość z wiórówki,

a jest taki materiał jak sandwich? sandwich polega na klejeniu wiórówki/mdf (bądź innych materiałów) na przemian i nie dlatego że jedno jest lepsze od drugiego tylko dlatego że jeden materiał jak i drugi tłumi inne częstotliwości i w ten sposób jest lepiej wytłumiona obudowa i to by było na tyle :wink:

tomq88 napisał(a):Rozważam jescze zamontowanie kolcy, ale jeśli chodzi o wygląd IMHO nie są aż tak konieczne. Npaiszcie mi czy ma to wpływ na dźwięk (tzn bas), jeżeli tylko coś poprawią, to chyab się w nie zaopatrze.

kolce jak najbardziej opłaca się stosować - stosowałem je w monitorach jak i subach.w obu przypadkach poprawiło to dzwięk/bas

przy subie wiadomo są większe drgania i miałem takiego jednego z cienką ścianką.. więc eksperymentowałem.. próby z samymi kolcami następnie z podłożoną gumą i później do tego korek (korek jest rewelacja - można go również używać do sandwich) i to w efekcie "odseparowało" drgania które przenosi sub na meble, szyby itd.. różnica była słyszalna na plus dla kolców.. gdy postawiłem suba na bocznej ściance na ziemi - drgania powróciły a dźwięk stał się gorszy i przez to nawet przy odcięciu zwrotnicą na ok 60-70hz można było łatwiej zlokalizować źródło dźwięku co nie powinno mieć miejsca.. wiec na moje gra warta świeczki nie wiem jak będzie w przypadku twojej kolumny - przy wolnostojących nigdy tego nie robiłem bo nie miałem okazji ale warto by spróbować - koszty są naprawdę małe a korzyści mogą być duże :wink:
pamiętaj o podkładkach pod kolce bo bardzo łatwo uszkodzić podłogę a zwłaszcza panele..
Keith

Postprzez Rfck » 9 wrz 2009, o 23:12

pokaż mi te badania!
nie twierdze że mdf jest najlepszy ale na pewno ma lepsze tłumienie niż płyta wiórowa i jest o wiele sztywniejszy... wycinałem kiedyś duży otwór w mdf 16mm i w wiórówce 40mm, płyty były wielkości ok 60 x 70 a otwory ok 50 x 60 i zgadnij która płyta była sztywniejsza?! nie sądziłem że taka gruba płyta może się tak wyginać ...wiórówka nie jest tak silnie prasowana jak mdf - poczytaj sobie o produkcji tego materiału a lite drewno nie nadaje się z powodu nieregularnej gęstości(trudności ze zbadaniem i powtarzalnością charakterystyki tłumienia drgań akustycznych)

Sztywność a tłumienie to różnica, z chęcią bym wkleil na forum te wyniki badań które widziałem jednak nie potrafię ich odszukać czego bardzo żałuję

Wiem co nienieco o produkcji tych materiałów.

a jest taki materiał jak sandwich? sandwich polega na klejeniu wiórówki/mdf (bądź innych materiałów) na przemian i nie dlatego że jedno jest lepsze od drugiego tylko dlatego że jeden materiał jak i drugi tłumi inne częstotliwości i w ten sposób jest lepiej wytłumiona obudowa i to by było na tyle :wink:

Poważnie ;P? Przeciez nie napisałem że jest materiał budowlany o nazwie kanapka ;P
Jak sam słusznie stwierdziłeś tłumienie obudowy wykonanej poprzez sklejanie ze soba różnych materiałów jest wyraźnie lepsza, czyli inaczej mówiąc scianka zbudowana z 2ch różnych materiałów ma różną strukturę i tłumi większą częśc pasma akustycznego.
Tutaj widać sens stosowania kombinacji różnych materiałów tłumiących.
Im mniejsza gęstość materiału tym niższe częstotliwości potrafi wytłumić.

Płyta MDF ma bardzo jednorodną strukturę w porównaniu do płyty wiórowej ( w teście była płyta obustronnie laminowana).

W książce bodajże Krajewskiego albo visatonowskiej była tabela tłumienności płyt i fakt mdf był wyżej od płyty wiórowej, z tym że surowej.

Umówmy się że mdf nie jest jakimś super materiałem na kolumny jest tylko trochę lepszy "akustycznie" od płyty wiórowej SUROWEJ, obróbka natomiast nie ma porównania ale jak ktoś stwierdzi ze MDF jest świetny akustycznie to niestety nie przyznam mu racji.

Co do drewna to tłumienność jego jest słaba o czym oboje napisaliśmy, jednak ze względu na to iż drgania zamiast być tłumione rozchodzą się wzdłuż słoja i powodują rezonowanie płyty.
Ostatnio edytowano 9 wrz 2009, o 23:39 przez Rfck, łącznie edytowano 2 razy
DIY
Rfck

Postprzez Rfck » 9 wrz 2009, o 23:33

Pozwole sobie zacytować fragment książki Krajewskiego:

" ... Można by więc dojść do wniosku, że najlepiej byłoby zastosować materiał o wysokiej gęstości, np. ołów. Pod względem masy byłoby to rozwiązanie korzystne jednakże metal ma bardzo niskie tłumienie wewnętrzne w przeciwieństwie np do drewna."

Przykład ten pokazuje że nie liczy się tylko sztywność i gęstość materiau ale jego TŁUMIENNOŚĆ o czym już wspomniałem.
Ty natomiast napisałeś że płyta MDF ma większą gęstość niż wiórowa, masz racje ale co to ma do tłumienności ?

Odniosę się jeszcze do ścianek typu sandwich, również zacytuję Krajewskiego:
"Inny sposób na tłumienie rezonansów bocznych ścian obudowy to płyty typu sandwicz.
Jest to proces kosztowny, ale bardzo skuteczny. Na rysunku 6.1 pokazana budowę takiej płyty..."
"...osiąga się dzięki temu gęstość ok 1.5 kg/dm3"

W prosty sposób wyjaśnione zostało że aby uzyskać dobre tłumienie rezonansów
należy zastosować kombinację dużej gęstości materiału, jego wagi oraz tłumienności.

Żaden jednorodny materiał nie zadziała tak jak ścianka typu sandwicz.
W kwesti wzmocnień nie będę się wypowiadał bo dla wielu jest to oczywiste, wspomnieć warto że wzmocnienia powinny być przemyślane w taki sposób aby łączyły ze sobą jak najwięcej ścianek; chodzi o to aby przenieść rezonans na jak największą powierzchnię tak aby skuteczniej go wytłumić.

Obrazek
DIY
Rfck

Postprzez Keith » 10 wrz 2009, o 00:26

Rfck napisał(a):
Sztywność a tłumienie to różnica

nie napisałem tego ze to jest to samo, ale sam mi przyznałeś że mdf ma lepsze tłumienie jak również że mdf jest sztywniejszy do czego dążyłem.Drugie. Sztywność a tłumienie to jedynie dwa różne wyrazy ale jednak są ze sobą powiązane..wykonaj obudowę np o ściance 1cm - wiadomo jak to zagra, obudowa również zacznie grać a dodaj do tego mnóstwo wzmocnień np. takigo "matrix'a" stosowanego w B&W i co wtedy? jaki z tego morał? przecież dąży się do tego aby wyeliminować rezonanse prawda? które co robią?

a to że jest płyta wiórowa laminowana to co to za różnica - przecież kolumny też obklejasz fornirem więc w pewnym sensie mdf też jast laminowany co daje znowu przewagę mdf'u nad wiórówką

po za tym z doświadczenia wiem że obudowa wykonana z mdf'u lepiej tłumi rezonase i to słychać...ty słuchasz spokojnej muzyki w porównaniu do mojej więc może tobie to nie przeszkadza..przy mojej muzyce obudowy są bardziej podatne na takie niepożądane drgania i mnie denerwują obudowy z wiórówki no chyba że byłaby bardzo gruba i tu znowu jest przewaga mdf'u bo nie trzeba stosować tak grubych ścianek a to wielka jest zaleta z wiadomych przyczyn

nikt tu nie twierdzi że mdf jest świetny akustycznie, gdyby tak było firmy nie prowadziły by badań w tym kierunku, w końcu mamy i marmury i żywice i jadnak nadal szukają tego złotego środka

Rfck napisał(a):P
Ty natomiast napisałeś że płyta MDF ma większą gęstość niż wiórowa, masz racje ale co to ma do tłumienności ?

to że te dwa materiały różnią się pod tym względem co zresztą już napisałeś "W książce bodajże Krajewskiego albo visatonowskiej była tabela tłumienności płyt i fakt mdf był wyżej od płyty wiórowej, z tym że surowej."

więc chyba już sobie odpowiedziałeś :wink:
Keith

Postprzez Rfck » 10 wrz 2009, o 21:26

"W książce bodajże Krajewskiego albo visatonowskiej była tabela tłumienności płyt i fakt mdf był wyżej od płyty wiórowej, z tym że surowej."

Mój błąd, tam jest tabela gęstości , za niedopatrzenie przepraszam.

po za tym z doświadczenia wiem że obudowa wykonana z mdf'u lepiej tłumi rezonase i to słychać...ty słuchasz spokojnej muzyki w porównaniu do mojej więc może tobie to nie przeszkadza..przy mojej muzyce obudowy są bardziej podatne na takie niepożądane drgania i mnie denerwują obudowy z wiórówki no chyba że byłaby bardzo gruba i tu znowu jest przewaga mdf'u bo nie trzeba stosować tak grubych ścianek a to wielka jest zaleta z wiadomych przyczyn

Mdf z racji wyższej gęstości mniej popada w rezonanse a nie je tłumi to jest to o czym ciągle piszę, moje obudowy wykonuję najczęściej z wiórówki jednak wiele wzmocnien, podwójny front redukuje popadanie obudowy w rezonans.

Mnie również denerwują niepożądane drgania i staram się je możliwie wyeliminować i wytłumiać. Uwierz mi że żadna z moich obudów "nie gra" i jest odpowiednio sztywna.

Reszta jak widać wyjaśniona i oboje mieliśmy to samo na myśli i chcieliśmy sobie przekazać ;-) myślę że wyszedł z tego całkiem fajny topic.
Piku, rusz dupke i możę wydziel tą dyskusję do innego tematu bo tutaj jest to offtop;p
DIY
Rfck

Postprzez tomq88 » 10 wrz 2009, o 22:35

Ja przeciw offtopom nic nie mam;) A co do wytłumienia, to nie można powiedzieć, że np MDF tłumi lepiej lub gorzej, bo przecież nie ma materiału który równomiernie tłumiłby fale w całym zakresie pasma.
tomq88

Postprzez Rfck » 10 wrz 2009, o 23:34

Mieliśmy na myśli ( przynajmniej ja) że lepiej pochłania drgania czyli lepiej je tłumi, nie chodziło mi o to który tłumi większy zakres częstotliwości.

To który jakie częstotliwosci tłumi i w jakim stopniu jest dla mnie nie do końca znane.
Wiem natomiast że każdy materiał ma swoją częstotliwosc rezonansową , gdzieś miałem zapis na ten temat. Ale to dużo by pisać
DIY
Rfck

Postprzez Keith » 10 wrz 2009, o 23:40

Rfck napisał(a): Ale to dużo by pisać

jeszcze będziemy mieli dużo okazji by coś wartościowego napisać :wink: dzięki za konwersację :wink:
Keith

Postprzez tomq88 » 11 wrz 2009, o 12:30

Wymieniłem cewki (1,5mH) ferrytowe 0,8 mm na powietrzne 1mm. Co do wrażeń:
*na minus :
-nie przybyło basu, jak widać więc dawanie cewek z cieńszego drutu, żeby zaoszczędzić na kosztach nie musi sie odbić na jakości dźwięku. Teraz wziąłbym 0,8 mm, bo były niemal połowe tańsze, ale już po fakcie.
-spodziewałem się wieszych różnic w brzminiu, po wymianie kondensatorów i rezystorów dźwięk stał się nieco "czystszy", a wysokie tony bardziej wyraziste.
*na plus:
-wreszcie dźwięk oderwał się od kolumny. Słuchając muzyki i patrząc na głośniki ma się wrażenie, że po prostu niegrają, a muzyka wydobywa się gdzieś z przestrzeni między nimi. Rozejrze się jescze za kolcami i mam nadzieje ze strerofonia jescze bardziej się poprawi.
tomq88

Postprzez tomq88 » 12 wrz 2009, o 07:44

Czyli cewka w zwrotnicy wpływa na qts głośnika, czy na qtc całej kolumny? Cczy qtc ma znaczenie jeśli chodzi o "wierność odtwarzania muzyki", czy tylko dla charakteru basu?

I jeszcze tak przy okazji, czyatłem gdzieś, że opornik wstawiony szeregowo przed filtrem w zwrtonicy zmniejsza jego dobroc, a za filtrem zwieksza. To prawda? Czyli filtr działa słabiej jeżeli przed nim jest rezystor?
tomq88

Postprzez Rfck » 12 wrz 2009, o 14:29

Pozatym cewki ferrytowe mają skłonność do nasycania się i zmieniają przez to z biegiem czasu swoją wartość.
DIY
Rfck

Postprzez tomq88 » 13 wrz 2009, o 21:46

A mógłbyś mi jescze yjaśnić różnice między szeregowo wstawionym opornikiem, a dzilnikiem napięcia? Gdzies czytalem ze L-pad nie zmniejsza oporności głośniak widzianej przez wzacniacz..
tomq88

Postprzez Piku » 29 wrz 2009, o 19:40

Tak L-pad rezystancji nie zmienia głośnika ale calości zestawu impedencje zmienia, a to jest ważne dla wzmacniaczy.

Możesz schemat i charke całości i osobno głośników pokazać, i jak masz imepdacne calego zestawu też chętnie zobacze.
Piku

Następna strona

Powrót do Gotowe konstrukcje DIY