Są to kolumny dwudrożne, oparte na tonsilu GDN 16/50/6 (oznaczenie eksportowe GTC 16/40/1) i visatonie sc10n. Zostały wykonane w marcu tego roku. Moim celem było stworzenie zestawu który pokaże mi jak naprawdę wygląda muzyka. Wcześniej miałem do czynienia tylko z miniwieżami, ew. komputerowymi "głośniczkami". Słucham głównie pop i rocka.
Tonsil gra dtalicznie, lekko, instrumenty brzmia wyraznie i realistycznie. Do visatona też nie mam żadnych zastrzeżeń, nie "krzyczy", nie "szeleści", gra bardzo przyjemnie. MOgólnie jestem bardzo zadowolony z obu głośników. Ze względu na wysoki qts GDnów konstrukcja opartta jest o obudowy typu "closed" (zamkniete) - bas jest więc szybki (impuls poniżej 5ms), żywy, przyjemny. Słucham beż żadnej korekcji na amplitunerze (onkyo TX20, 2 x 55 W), bez podbicia basu.
Oczywiście nie odczujemy go na klacie, ale ja należe do tych osób które uważają, że bas to tylko części muzyki i nie powinien dominować nad resztą.
Gitara elektryczna brzmi po prostu super, perkusja również. Kawałki w rodzaju "Nie odnajdzie nas ta sama chwila", "Ironic" czy "La Voglia Che Non Vorrei" brzmią po prostu świetnie. Również z popem zaprawionym elektroniką (np tatu, Miley Cyrus "See You Again") radzą sobie świetnie.
Kolumny sa zrobione z plyty wiorowej (18 zl/m2), doceitej w OBI. Nie bylo sensu przeplacac 2x tyle za MDF, borobiem frezow.
Otwory wycinalem wiertarka (dookola okręgu) i szlifowalem pilnikiem. Plyta ma 18mm grubosci, wzmacniana jest przegroda na ok 30-40 cm od gory i listwa wzmacniajaca na 1/3 wysokosci liczac od dolu. Wszystke scianki oprocz przedniej sa klejone i uszczelniane klejem, kazda jest przytwierdzona wkretami.
Komora jest dobrze wytlumiona (gąbka + coś w rodzaju staregio koca), ma objetosc ok 17 litrow.
Zdecydowanym sie na wykończyć je okleiną, (kolor wiśnia). Poczatkowo planowałem okleić kazda scianke osobnym platem, jednak kupiłem rolke o szer. 90 cm i wystarczylo bez kilku cm na 4 ścianki.
Niedawno wymieniałem elementyw zwrtonicy na takie wyższej klsy i muszę powiedzieć, że wzorsłą nieco szczegółowosć odtwarzanej muzyki. Palnuję jescze wymienić cewke w sekcji niskotonowej na powietrzną. Obecnie jest
-Janzten silver w sekcjiw ysokotonowej
-Miflex w niskotonowej (jako korektor fazy)
-rezystory superior 1%
-cewka 0,8 mm ferrytowa (docelowo pojawi się tu 1,0 powietrzna)
Zdjęcia:
Oczywisćie kolumny są rozstawione inaczej, w większej odległości i pod odpowiednim kątem.
Koszty:
-visatony - 130 zl
-tonsile - 169 zl
-elementy do zwrotnicy - 70 zl
-plyta wiorowa - 37 zl
-okleina - 40 zl
-terminale, kable, etc - 15 zl
--------------------suma - 451