Przetwornik, niskotonowy który użyję w tej konstrukcji to znany Monacor SPH-300KE i średniotonowy SPH-135KEP tej samej firmy.. Głośnik wysokotonowy nie został jeszcze wybrany, ale ten wybór zostawiam na później.. W pierwszej kolejności chciałem dobrać odpowiednie strojenie obudowy jak i jej rodzaj.Z racji tego, że o głośniku niskotonowym jest mało informacji w necie a tym bardziej konstrukcji, więc postanowiłem zacząć od obudowy testowej. Na początek wykonałem obudowę zamkniętą 110L strojoną na ok. 40Hz w programie WinIsd.. Po wykonaniu obudowy przystąpiłem do jej pomiarów w SW. Muszę przyznać, że WinIsd dość dobrze symuluje obudowy gdyż pomiar nearfield wykazał na-3dB ok. 38-40Hz.Wykonałem prowizoryczna zwrotnicę dla obu głośników i przeszedłem do odsłuchów. Przyznaje, że milo się zaskoczyłem dźwiękiem, ale opis tego pozostawię do czasu aż powstanie dobra zwrotnica.
Następne w planie mam dorobić basreflex i zmniejszyć trochę obudowę. Wydawałoby się, że strojenie 40Hz jest optymalne, ale po przesłuchaniu kilku Winyli z nisko nagranym basem stwierdzam, że najniższe partie nie są już tak efektywne i przydałoby się trochę niższe strojenie.
Jedyne, co mi się w tym nie podoba to nie za ciekawe charakterystyki zwłaszcza 135Kep, co prawda nie miałem przygotowanego pomieszczenia, ale pewnie już dużo się nie poprawią pomiary onaxis.
Zamieszczę kilka screenów :
OnAxis Monacor 300KE
Impedancja 135 KEP (z obudową i bez)
Impedancja 300KE (z obudową i bez)
Nearfield 135Kep
Nearfield 300Ke
OnAxis 135Kep
Co myślicie o tych pomiarach? Dlaczego ten 135KEP ma tak nierówna ch-ke? Może to być spowodowane zbyt małą obudową?