Kolumny 3 drożne - Monacor

Moderator: ~ModTeam

Postprzez Piku » 11 lis 2010, o 21:16

Zdecydowanie lepsze, nie wygładzałeś?

Wyłacz faze lepiej się bez nie ogląda.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez Keith » 12 lis 2010, o 13:09

ch-ka jest bez wygładzania ale pomiar robiony z ok 60cm. Z 1m sie nie da bo przeszkadza szafa :mad: musiałbym się przenieść do innego pomieszczenia aby wyszło z metra..
Keith

Postprzez Piku » 12 lis 2010, o 14:18

Mówilem, że pomiar z bliska będzie lepszy przy takich warunkach, zrób nawet bliżej 50cm.

Zrób reszte pomiarów i można myśleć o projekcie zwrotnicy.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez artmiko » 13 lis 2010, o 10:22

Keith napisał(a):Wymiary przedniej ścianki to 34 x 105cm, żaden z głośników nie jest podfrezowany. głośnik średniotonowy umieszczony jest symetrycznie i oddalony od górnej krawędzi o 27cm a bocznej o 10,5cm

Brak frezów na pewno widać na wysokotonowym. Do pomiarów do wykonania zwrotnicy zrobił bym przynajmniej te frezy. Z położenia głośnika średniotonowego na przedniej ściance wynika, że można się spodziewać ok. 1-2dB podbicia w zakresie 400-1kHz i dołek koło 1,5kHz, na aktualnych pomiarach wychodzi prawie idealnie. Zastanawiają mnie jeszcze te dołki na 4, 8 i 12kHz, czy to wpływ obudowy czy braku frezów.
Do tak niskiego podziały mimo wszystko sugerował bym pomiary z 1m. Im mniejsza odległość przy pomiarze tym mniej widoczny wpływ przedniej ścianki obudowy – czyli zbliżamy się do pomiaru w polu bliskim. A kolumn słuchamy przecież z pewnej odległości. Sprawa druga, jeżeli już pomiary z 0,5m to w osiach głośników a nie z jednego punktu. Zestaw jest duży i są duże odległości w pionie pomiędzy osiami głośników. Robiąc pomiary z jednego punktu w osi wysokotonowego, pozostałe głośniki mierzysz pod dużym kątem oraz znacznie wzrasta odległość między mikrofonem a tymi głośnikami. Czyli w projekt zwrotnicy wkradną się błędy związane z fazą. Z punktu odsłuchu do wszystkich głośników odległości są raczej porównywalne.
Mimo wszystkich trudności, jednak sugeruję pomiary z większej odległości (chyba w innym pomieszczeniu, albo wyrzuć szafę).
artmiko

Postprzez dabyl » 15 lis 2010, o 01:17

artmiko, a co sądzisz o pomiarze z jednego metra ale z mikrofonem na wysokości głośnika średniotonowego? Wydaje się, że zdecydowanie polepszyło by to warunki pomiarów, odległości centra/mikrofon nie były by już tak mocno rozbieżne. Wydaje mi się, że taki pomiar z przestawianiem mikrofonu może nieść ze sobą kolejne problemy - np przy standardowych dwóch drogach "mocno zalecane" jest jednak nie przestawianie mikrofonu tylko pomiar z jednego ustawienia.

A co do samych wykresów z pomiarów - no faktycznie jest już dużo lepiej niż na początku - ale przecież da się lepiej. Myślę, że te poszarpania i górki na charce mogą być jednak za duże jak na wpływ samego braku podfrezowania i tutaj problemem może być jednak bliskość obiektów odbijających typu szafa. A może Keith, spróbuj jakoś tą szafę "wytłumić" - rzuć na nią, tak dla spróbowania koc czy coś w tym stylu (ale to też taki trochę półśrodek i może faktycznie lepsze będzie większe pomieszczenie do pomiarów). Z tego co ja tam "pomiaruję" to da się osiągnąć gładki wykres od ~poniżej 1kHz w górę w całkiem standardowym pokoju - ~2,50m do ścian bocznych i wysokość pomieszczenia 2,60m (sufit i ściany też mam wytłumione ale ja akurat działam w warsztacie, no w pokoju to faktycznie może być z tym problem).

Obawiam się, że ten najniższy filtr będzie trzeba jednak stroić trochę "na ucho" :???:
dabyl

Postprzez artmiko » 15 lis 2010, o 21:49

dabyl napisał(a):artmiko, a co sądzisz o pomiarze z jednego metra ale z mikrofonem na wysokości głośnika średniotonowego? Wydaje się, że zdecydowanie polepszyło by to warunki pomiarów, odległości centra/mikrofon nie były by już tak mocno rozbieżne. Wydaje mi się, że taki pomiar z przestawianiem mikrofonu może nieść ze sobą kolejne problemy - np przy standardowych dwóch drogach "mocno zalecane" jest jednak nie przestawianie mikrofonu tylko pomiar z jednego ustawienia.

W pełni się zgadzam. Do osi wysokotonowego kąt nie będzie duży, więc kierunkowość powiedzmy do 15kHz kopułki powinna być dobra, a i dla niskiego sytuacja się poprawi bo zmniejszymy kąt.
artmiko

Re: Kolumny 3 drożne - Monacor

Postprzez avw » 2 sty 2012, o 21:13

Czy projekt został ukończony? Sa juz jakies wyniki ?
avw

Poprzednia strona

Powrót do Akustyka