JIG

Budowa, Kalibracja, Obsługa

Moderator: ~ModTeam

JIG

Postprzez Marian » 21 sty 2010, o 15:21

No panowie,czas abym to cudo złożył. Gdzie kupić elementy i jakie? a może ktoś by mi na szybko złożył?

Zły dział przenosze. Piku
Ostatnio edytowano 21 sty 2010, o 15:28 przez Marian, łącznie edytowano 1 raz
Marian

Postprzez Piku » 21 sty 2010, o 15:31

Tutaj kupisz wszystkie potrzebne rezystory http://www.rezystory.net/ a resztę kupisz w każdym sklepie elektronicznym czyli; obudowa, przewód,gniazda chninch i złącza bananowe.

A gotowca możesz kupic u mnie.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez Marian » 21 sty 2010, o 15:43

Za ile? :) to by było razem z mikrofonem?

Na P/W, dostaniesz link do aukcji.Piku

[ Dodano: 23-01-2010, 13:22 ]
Przeczytałem artykuł o JIG-u i zauważyłem błąd w "metody pomiarowe". Tam gdzie jest opisany pik który powoduje ciężarek jest ten błąd,zamiast 1kHz i 1,1kHz jest 10Hz i 11Hz.

No i mam pytanie odnośnie tego ciężarka: nie próbowałem niczego przyklejać do membrany czy kopułki,ale czy ta plastelina nie brudzi głośnika? bo jak bym robił dla siebie to spoko,wiedział bym że może się pobrudzić ale jeśli robił bym dla klienta i oddał bym mu głośnik z plamą na środku to już nie było by tak przyjemnie. Da rade zrobić to jakoś inaczej?

No i nie (karb) tylko (garb) :) (chodzi o górne zawieszenie) I nie "mikforon" tylko "mikrofon" :grin: no chłopaki,starajcie się pisać poprawnie :grin:
Ostatnio edytowano 21 sty 2010, o 15:46 przez Marian, łącznie edytowano 2 razy
Marian

Postprzez SoundStarStudio » 23 sty 2010, o 15:22

Marian napisał(a):Da rade zrobić to jakoś inaczej?
w zamkniętej obudowie....poczytaj.....
Tyskie ponad wszystkie
SoundStarStudio

Postprzez Marian » 23 sty 2010, o 15:24

Czytałem. A bez obudowy?
Obrazek
Marian

Postprzez SoundStarStudio » 23 sty 2010, o 16:10

...a bez obudowy tylko dodanie masy,można przyklejać taśmą malarską... czym kolwiek co niezostawia śladu,byle nie pojawiły sie dwa piki na impendancji.....
Tyskie ponad wszystkie
SoundStarStudio

Postprzez Piku » 23 sty 2010, o 16:16

Marian napisał(a):[ Dodano: 23-01-2010, 13:22 ]
Przeczytałem artykuł o JIG-u i zauważyłem błąd w "metody pomiarowe". Tam gdzie jest opisany pik który powoduje ciężarek jest ten błąd,zamiast 1kHz i 1,1kHz jest 10Hz i 11Hz.
Marian, jest dobrze rezonans ma się przesunąc w granicy 10hz, nie rozumiem jaki masz problem.

Co do reszej części wypowiedzi, racja literówka poprawimy.

Marian napisał(a):Czytałem. A bez obudowy?
To co czytałeś można zastosować w obudowie i bez obudowy, inaczej wykonujemy w obudowie closed.
Piku

Postprzez Marian » 23 sty 2010, o 16:28

Piku napisał(a):Marian, jest dobrze rezonans ma się przesunąc w granicy 10hz, nie rozumiem jaki masz problem.
.

A możesz zrobić screna i zaznaczyć miejsce w którym jest ten rezonans?
Marian

Postprzez Piku » 23 sty 2010, o 16:32

Marian, Sorki, pomyliło mi się chodzi o pik, a nie rozonans (pisze teraz artykuł o pomiarach i mi się już miesza) masz to pokazane na pomiarach impedencji w jaki sposób przesuwa się pik po umocowaniu odważnika 6.7 podpunkt.
Piku

Postprzez artmiko » 24 sty 2010, o 00:23

Marian napisał(a):A możesz zrobić screna i zaznaczyć miejsce w którym jest ten rezonans?

Rezonans jest to ta najwyższa górka na wykresie impedancji głośnika w okolicach kilkudziesięciu Hz.
Ogólnie są dwie metody wyznaczania parametrów TS głośnika:
1) Pomiar impedancji "free air" i pomiar w obudowie o znanej dokładnie objętości - w obudowie rezonans mechaniczny głośnika wystąpi przy wyższej częstotliwości.
2) Pomiar impedancji "free air" i impedancji z dołożoną masą - jeżeli zwiększymy masę membrany to przy tym samym zawieszeniu rezonans wystąpi przy niższej częstotliwości.
Na podstawie wielkości przesunięcia pików rezonansu mechanicznego na wykresach impedancji "free air" i tej drugiej (w zależności od tego jaka metodę wybierzesz) program wylicza parametry TS głośnika.
Jako ciężarków możesz też użyć monet. Na stronie nbp.pl jest tabelka z dokładnymi ciężarami. Można je też przykleić od spodu membrany taśmą malarską, taśma klejącą albo czym tylko zechcesz aby tylko masa tego nie była zbyt duża. Ostatnio przyklejałem szarą taśma pakową - jest cienka, dobrze trzyma i ślad po niej nie pozostał. Zwróć uwagę, na pik impedancji przy pomiarze z dodaną masą - musi być pojedynczy, jeżeli będzie szeroki lub będą dwa to oznacza że ciężarki nie są dobrze przyklejone i drgają sobie.
artmiko

Powrót do Systemy pomiarowe