GDWK-10-200-8-PJ + WM.STX.6,5.1.80.8.F.S.MC

Moderator: ~ModTeam

GDWK-10-200-8-PJ + WM.STX.6,5.1.80.8.F.S.MC

Postprzez kaline » 10 paź 2011, o 16:00

Chcę zbudować pierwszą własną konstrukcję zamiast kopiować i nie nauczyć się nic poza stolarką. Najprościej byłoby zacząć pewnie od czegoś na szerokopasmówce, ale wolę 2-way. Dlaczego PJ ? Bo tani, znany więc będzie prościej go zaaplikować. Dlaczego WM.STX.6,5.1.80.8.F.S.MC ? Bo tani i gra w OZ co najbardziej lubię, dźwięk z OZ jest dla mnie najlepszy do muzyki typu Dance 90`s. Zanim będę miał JIG'a postanowiłem pokminić nad zwrotnicą "tymczasową" i zastanawiałem się czy tylko zabezpieczyć kondensatorem PJ czy zrobić coś bardziej złożonego i może w miarę działającego:

Obrazek

Myślałem nad wsadzeniem tego do 17L mocno wytłumionego wełną owczą.
kaline

Re: GDWK-10-200-8-PJ + WM.STX.6,5.1.80.8.F.S.MC

Postprzez Piku » 11 paź 2011, o 12:22

1. Bez pomiarów nie ma co zaczynać projektować zwrotnicy bo nic z tego dobrego nie wyjdzie.
2. Twoja zwrotnica jest źle zaprojektowana pod kątem (działania).
3. Jeśli już chcesz sobie symulować zwrotnice to weź od kogoś kto ma pomiary głośników zrobione w S/W i symuluj ale pamiętaj te pomiary są tylko poglądowe żeby zaprojektować dobrą zwrotnicę trzeba zrobić pomiary w obudowie najlepiej już docelowej w tej której mają grać głośniki, albo w podobnej ale najważniejsze żeby przednia ścianka obudowy była bardzo podobna do tej w której umieścisz głośniki.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Powrót do Akustyka