Diagnoza PA 001

Moderator: ~ModTeam

Diagnoza PA 001

Postprzez dolphin123 » 3 mar 2010, o 21:30

Jako, że byłem ciekawy jak gra PA001 którego sprzedaję, postanowiłem go odpalić. No i całe szczęście bo okazuje się że jest wadliwy.

Podłączyłem zasilanie, lewy kanał wydaję się ok a w drugim na starcie pali się rezystor R38 100R który łączy się z kolektorem A1941 (zaznaczony na zdjęciu). No to zabrałem się do sprawdzania tranzystorów i się okazuję że tylko A1941 jest felerny. Jednak po jego wylutowaniu i ponownym włączeniu zasilania okazuje się że w lewym niby sprawnym kanale stałe na wyjściu rzędu 28,5V(przed przekaźnikiem na jego 4nóżce)..
Diody D2 D4 zapalą się na niecałe pół sekundy przy włączeniu zasilania. (w prawym kanale to samo) i układ pracuje jak na zdjęciu.

Obrazek

No i pytanie co dalej zrobić ? :wink:
Patrząc ogólnie na układ, wiele elementów jest nie dokłądnie tych samych wartości co na schemacie, czarna magia co tu się dzieje :razz: I zastanawiam się czy bawić się z nim dalej czy po prostu go wrzucić w kosz i po sprawie.. :wink: Jeśli jest szansa żeby to odpalić to proszę o pomoc. Wydaje mi się że to jakiś pierdół, a mógłbym układ wykorzystać do czegoś :wink:

Schemat: http://futuretrek.elektroda.eu/PA-001/PA-001-3.pdf
dolphin123

Postprzez artmiko » 4 mar 2010, o 16:41

Jedyną drogą jaką może się palić R38 jet: otwarty Q19, prąd płynie przez R42, R42, R38, przez otwarty Q15 i dalej przez złącza B-E Q20 i Q21. Q19 i Q15 nie powinny być razem otwarte - jeden się otwiera drugi się zatykają. Albo one same padły albo coś jest z ich sterowaniem. Możesz zmierzyć rezystancję między emiterami Q13 i Q16 powinno być ok. 40ohm. W stopniu mocy przez źródła prądowe Q12 i Q17 powinien płynąc identyczny prąd - napięcia na rezystorach R29 i R31 powinny być jednakowe. Sprawdziłeś wszystkie tranzystory? mierzyłeś ich wzmocnienie czy tylko omomierzem przejście między B-E i B-C? Jak tą drugą metodą to nie koniecznie tranzystor musi być sprawny. Tranzystory Q19 i Q16 przewodzą gdy przewodzi Q14 - a ten przewodzi gdy jest zatkany Q13. Prąd do bazy Q 14 wpływa ze źródła prądowego Q12. Q13 zatyka się gdy napięcie na jego emiterze wzrośnie (napięcie w punkcie między rezystorami R25 i R26 - jest ono sterowane przez stopień napięciowy - wszystko co na schemacie jest po lewej stronie od R25 i R26). Dolna połówka kanału działa symetrycznie. Asymetrii na wyjściu trzeba też szukać w stopniu różnicowym (Q1 i Q2) gdy nie równoważy się. Zmierz napięcie między R25 i R26. Jeżeli będzie będzie równe zeru o dobrze. Stopień wejściowy możesz sprawdzić w ten sposób: wylutuj R25 i R26, sprawdź napięcie między R21 i R22 powinno być 0 (ew. kilka mV), jeżeli nie to napięciówka też jest padnięta.
Ciężko coś więcej napisać bo przyczyn może być mnóstwo, a na elektronice nie znam się aż tak dobrze.
artmiko

Postprzez dolphin123 » 4 mar 2010, o 18:18

artmiko żebym tylko się znał tak jak Ty byłoby super... :razz:
dolphin123

Powrót do Elektronika