Delay, Sw jak to w koncu jest ?

Budowa, Kalibracja, Obsługa

Moderator: ~ModTeam

Delay, Sw jak to w koncu jest ?

Postprzez Rfck » 11 kwi 2008, o 17:58

Witam

aktualnie dokształcam się w 2ch zagadnieniach których nie mogę do końca zrozumieć bądź mam jakieś ale.

Odnośnie Fazy w SW
oto cytat Michała Lewandowskiego

"Co do ch-k fazowych to nie da się nic więcej powiedziećc ponad to co jest w temacie "CO TO JEST FAZA". Ostatenie wnioski Fieduta potwierdzają tezę, że ch-ki fazowe mierzone i wykorzystane w projekcie zwrotnicy są parwidłowo przez SW interpretowane i w efekcie dają wynik w postaci poprawnie skonstruowanej zwrotnicy"

Czytałem ten wątek i nie do końca rozumiem ten cytat. Czy to oznacz że nie ma sensu ustawiać Delaya ? Czy pomiar bez ustawiania Delaya daje wiarygodny wykres fazy ?
Konkretnie pytanie moje jest jednoznaczne:
Czy ustawianie Delaya można pominąć bez utraty danych potrzebnych do projekotwania zwrotki?
Rfck

Postprzez Paweł G » 14 kwi 2008, o 10:27

Moim zdaniem delay nie jest potrzebny do poprawnego zaprojektowania zwrotnic i kolumny a jego użyteczność może się sprawdzić do symulowania innych (wyimaginowanych) niż w naturze (w domniemanej kolumnie) położeń centrów akustycznych głośników.

Uważam, że pomiar bez użycia opcji delay daje wiarygodny przebieg fazy akustycznej, jednak bez zmian położenia mikrofonu.

Jeśli idzie o zgodność fazy akustycznej to najbardziej wiarygodnym potwierdzeniem zgodność lub braku zgodności fazy powinien być kształt przebiegu ch-k aplitudowej w kolumnie ze zwrotnicami w zakładanych ,,punktach" podziału. Ch-ki powinny się ładnie sumować ponad zboczami ch-k głośników z podłączonymi zwrotnicami w docelowej obudowie.

Kiedyś wyczytałem na tym albo głównym\zagranicznym forum o SW, że pomiary dokonywane za pomocą prostego systemu opartego na SW są niezbyt stabilne by obdarzyć zaufaniem przebiegi fazy akustycznej.

Co o tym sądzicie?
Paweł G

Postprzez Rfck » 15 kwi 2008, o 00:36

Też o tym slyszalem jednak zdania sa podzielone jedni twierdzą że SW przedstawia fazę poprawnie inni że niepoprawnie...
Większość jednak uważa tak jak napisałeś że zgodność fazy można określić po odpowiednim polaczeniu charakterystyk w miejscu łączenia się ich.
Rfck

Postprzez Yoshi_80 » 22 sty 2010, o 22:09

Delay jest zbędny. Probowałem z delayem i wpadłem na mine bo wszystko pięknie powychodziło do pomiaru zmontowanej zwrotnicy która w jednym miejscu jednak miała pokaszanioną faze.
Machnąłem pomair drugi raz i bez delayowania symulacja pokazywała, że faktycznie ta zwrotnica sie tam skaszani.

Myśle, że jako ostateczny pomiar konstrukcji taki delayowany z fazą może byc bo ładniej wygląda. Ale do symulacji nie widze większego sensu.
Ja i tak wiem lepiej ;)
Yoshi_80

Postprzez Piku » 22 sty 2010, o 22:16

Po obserwacji pomiarów z delay i bez, również doszedłem do wniosku, że jest zbędne i już sobie tym głowy nie zawracam.
Piku

Postprzez SoundStarStudio » 23 sty 2010, o 16:08

Delay zmienia przebieg graficzny fazy akustycznej,można podglądnąć sobie "gdzie" przetworniki do siebie "pasują" :) Sprawdżcie :)
Tyskie ponad wszystkie
SoundStarStudio

Postprzez artmiko » 23 sty 2010, o 23:54

SoundStarStudio napisał(a):Delay zmienia przebieg graficzny fazy akustycznej,można podglądnąć sobie "gdzie" przetworniki do siebie "pasują"

można zobaczyć, ale do projektowania zwrotki trzeba zrobić "undo" inaczej zwrotnica nie wyjdzie poprawnie. Zwrotkę należy projektować tylko na oryginalnych pomiarach bez żadnych modyfikacji ani wygładzania.
artmiko

Postprzez SoundStarStudio » 25 sty 2010, o 08:57

artmiko napisał(a):Zwrotkę należy projektować tylko na oryginalnych pomiarach bez żadnych modyfikacji ani wygładzania.

artmiko, to przecież oczywiste..... :)
Tyskie ponad wszystkie
SoundStarStudio

Powrót do Systemy pomiarowe