crossover

Moderator: ~ModTeam

crossover

Postprzez Michel » 23 sie 2009, o 16:24

Chciałbym się dowiedzieć czy ktos ma jakiś fajny projekt a może schematy crossovera na estradę stereofonicznego oczywiście na mid-hi i na low?
Michel

Postprzez Keith » 23 sie 2009, o 21:31

tu masz linki
http://www.kk-pcb.com/2-way.html
ten jest 3 way ale można go przerobić
http://www.siliconchip.com.au/cms/A_30278/article.html
albo można iść na łatwiznę i zakupić gotowy
http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?in ... d=7208fe13

możesz również zrobić to z 2 filtrów..jeden low od subwofera i hi tak jak jest w linku poniżej
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1236102.html
Keith

Postprzez Michel » 23 sie 2009, o 22:17

Dzięki , napewno coś wymyślę;]
Michel

Postprzez Keith » 25 sie 2009, o 11:09

jak coś wymyślisz to daj znać - myślę że ciekawe było by to urządzenie - przed projektowaniem zwrotnicy można by użyć takiego crossovera co pomogłoby na szybką ocenę brzmienia w zadanym przez nas podziale co ułatwiłoby dalsze projektowanie zwrotnicy..myślałem aby zrobić takie ustawiane urządzenie ale na układach RLC ale ten crossover byłby dobra alternatywą dla pasywnego urządzenia :wink:
Keith

Postprzez Michel » 25 sie 2009, o 14:35

Jeżeli zrobię to napewno sie podziele projektem. W razie czego będę się pytał;)
Michel

Postprzez Keith » 1 wrz 2009, o 10:46

Michel napisał(a):Jeżeli zrobię to napewno sie podziele projektem. W razie czego będę się pytał;)

jestem chętny na budowę crossovera, jak chcesz możemy wspólnie coś pokombinować z pcb do tego urządzenia. no chyba że kupujesz gotowca?
Keith

Postprzez Michel » 1 wrz 2009, o 11:50

Nie nie chce kupowac tylko zrobić;] tylko zastanawiam się czy nie zrobic z limiterem tego crossa ale raczej nie bo tylko ja uzywam swojego sprzętu i nie potrzebne to jest.
Michel

Postprzez Piku » 1 wrz 2009, o 16:25

Jaka cena byłaby takiego crossover?
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez Michel » 3 wrz 2009, o 09:13

Jeszcze nie wiadomo do nie trzeba się zastanowić jakich układów się użyje i jak bardzo będzie rozbudowany ale napewno nie będzie droższy niż ze sklepu;p
Michel

Postprzez Keith » 3 wrz 2009, o 10:31

jestem za zbudowaniem tego 3 way co podesłałem link, nie jest trudny do zrobienia i koszty też nie będą wielkie, najdroższy będzie w tym wszystkim toroid i obudowa.. nawet pcb jest gotowe do wydruku więc nawet nie trzeba się wysilać.. :wink:
co o tym myślisz :?:

____________________________________________________________________________________
jestem ciekaw jaka będzie różnica jak zastosuje aktywną zwrotnice zamiast pasywnej w moich kolumnach :roll:
Keith

Postprzez Piku » 3 wrz 2009, o 11:58

Keith mówisz o tym? http://www.siliconchip.com.au/cms/A_30278/article.html jest ciekawy i dość prosty i myśle ze drogo nie wyjdzie, ale troche ten troid mnie zastanawia 15v+15V jak mam to rozumieć moge kupic 1x30V? czy kupować 2x15v? ale z tego co widze na obrazku jego wychodzi ze to trafo jest 20VA 2x15V.

Keith napisał(a):jestem ciekaw jaka będzie różnica jak zastosuje aktywną zwrotnice zamiast pasywnej w moich kolumnach
Lepiej to raczej nie bo różnicy tu nie będzie za wiele tylko że tu będziesz miał płyniejszą regulacje tylko zastanawia mnie gdzie w tym crossover jest regulacja jak nie ma zadnych potencjometrów, chybą że wykonuje ja zanas jakiś układ aktywny według swoich jakis tam obliczeń :?: nie wiem jestem w kropce.

Według mnie najdroższym elementem tutaj będzie ubudowa znalazłem fajną za 289zł.
Piku

Postprzez Keith » 3 wrz 2009, o 13:22

tak chodzi właśnie o to :wink:

ten toroid na pewno jest z wyjsciem symetrycznym czyli 2x15V

no regulacji nie ma - lepiej gdyby była ale jeśli ma to służyć np tylko do jednego zestawu to można to pominąć..

Piku napisał(a):Lepiej to raczej nie bo różnicy tu nie będzie za wiele

teoretycznie powinna być poprawa bo jednak pasywne zwrotnice też mają swoje wady a gdyby aktywne to była lipa to nie montowali by tego do monitorów studyjnych a w większości są to właśnie aktywne zestawy..więc zostało tylko zamawiać, składać i sprawdzić :wink:
Keith

Postprzez Piku » 3 wrz 2009, o 13:26

Właśnie tak myślałem że będzie to 2x15V.

Zaraz postaram się popatrzeć ile mniej więcej wyjdzie budowa takiego crossover.

Keith napisał(a):Piku napisał/a:
Lepiej to raczej nie bo różnicy tu nie będzie za wiele

teoretycznie powinna być poprawa bo jednak pasywne zwrotnice też mają swoje wady a gdyby aktywne to była lipa to nie montowali by tego do monitorów studyjnych a w większości są to właśnie aktywne zestawy..więc zostało tylko zamawiać, składać i sprawdzić
Teoretycznie tak w praktyce różnie bya.

Najdroższa będzie obudowa pózniej cały układ budowa jego nastepnie trafo, a na końcu Gniazda rca zasilania itp,itd.

Obudowe znalazłem za 289zł cały układ z płytka+części tak ok 100zl trafo znalazłem tylko 50VA 2x15V za 40zł taki też może być, no i reszta max 50zł.

Czyli razem mniej więcej będzie nas kosztować budowa jego około 450-500zł.
Piku

Postprzez Michel » 5 wrz 2009, o 10:36

O kurde chłpaki za taka cenę to ja wole kupić dosyć dobry oryginalny i nowy!!!
Obudowę samemu możan wykonać jezeli ma ktos dojście do odpowiednich materiałów, Z tego co myślę to trafo 2x12 powinno starczyć i takie można za grosze dostać. Myślę że można w 100zł się zmieścić nie licząc obudowy i trafa. Tylko to jest dziwne że nie ma potencjometrów, bo nie można rządanej częstotliwości otrzymać... hmm... :?:
Michel

Postprzez Piku » 5 wrz 2009, o 12:19

Cene można zbic robiąc samemu, albo znaleść taniej obudowe ja znanazłem bardzo podobną a nawet taką samą jak zastosowana jest w tym projekcie.

Na dobry to raczej trzeba wydać tyle http://midi.pl/p2248-BEHRINGER-DCX-2496-crossover.html
Piku

Postprzez Michel » 5 wrz 2009, o 14:10

Tak tylko, że ten jest juz taki dosyć wypasiony a my szukamy czegos taniego cos na podobę hmm... tego http://allegro.pl/item726913772_crossov ... _fakt.html
Michel

Postprzez Piku » 5 wrz 2009, o 15:02

Nie bierzcie takich wynalazków jak brać to firmowe żadne inne, a ten co pokazałeś jest 2way a ten co Keith do zrobienia jest 3way.
Piku

Postprzez Keith » 5 wrz 2009, o 18:04

Piku napisał(a):Nie bierzcie takich wynalazków jak brać to firmowe żadne inne, a ten co pokazałeś jest 2way a ten co Keith do zrobienia jest 3way.

ten BEHRINGER to żadna firma - może lepsza niż ten alphard ale to i tak lipa.. jedyne co proponuje ten crossover to dużo możliwości ale po co dużo bajerów jak i tak pewnie ma tyle szumu że szkoda tej kasy... miałem kiedyś mikser tej firmy - po 2 miesiącach padło wyjście pod które można było podłączyć np nagrywarkę, po za tym crosfadery nie działały prawidłowo nie wspominając o dźwięku który wcale nie był na poziomie :neutral: znajomy też ma kilka urządzeń tej firmy w studiu domowym - szkoda gadać :neutral:

może tak Artmiko rzuciłby okiem na tego crossa i podpowiedziałby jak mu dorobić regulację - no chyba że zbudujemy go 2 lub 3 fitrów

Michel - lepiej zrobić 3 way, pomyśl o tym jak rozbudujesz system to czym będziesz regulował subwoofery :wink:
Keith

Postprzez Piku » 5 wrz 2009, o 20:25

Ja slyszalem o tej firmie dobre opinie osobiscie nie mialem w rękum a więc wiecej powiedzieć nie mogę.

Ja uważam że ten crossover pokazał keith jest ciekawy a brak regulacji to może i zaleta a nie wada tego urządzenia moim zdaniem im mniej bajerów tym lepiej, a podział odbywa się samoistnie po przez wbudowany procesor.
Piku

Postprzez Michel » 6 wrz 2009, o 14:23

Wbudowany procesor?? Czyli co sam będzie dostrajac częstotliwość :?:
Michel

Następna strona

Powrót do Elektronika