Centralny 22taf/g plus 2x13/40/2 - potrzebna pomoc

Budowa, Kalibracja, Obsługa

Moderator: ~ModTeam

Postprzez Rfck » 29 cze 2010, o 17:32

Nic sie nie obniży, przecież to już pasmo wysokotonowego głośnika pozatym ma Lpada którego można zdjąć. Jak mi ktoś da pomiary to pokaże Ci o co mi chodzi.
DIY
Rfck

Postprzez Basqual » 30 cze 2010, o 14:25

Próbuję walczyć z pułapka na 3,5kilo. Walka trochę nierówna ale się nie poddaje. Do tej pory nie miałem pojęcia jak się do tego zabrać, dlatego trochę mi to czasu zabierze zanim dojdę co i jak. Z ta pułapka nie wiem do końca czy zrobiłem to dobrze, ale charakterystyka wydaje się wyglądać lepiej.

Na razie po uwzględnieniu uwag doszedłem do tego
Obrazek

i głośniki w przeciwnej fazie
Obrazek

Plik z moimi pomiarami w załączniku
Załączniki
cent3.rar
plik z pomiarami
(1.43 MiB) Pobrane 35 razy
Basqual

Postprzez Piku » 1 lip 2010, o 11:52

Teraz z pułapką jest zdecydowanie lepiej, ale czy się to opłaca taki filtr będzie bardzo drogi chyba że cewki dasz rdzeniowe.

Oglądałem charkę impedecji całego zestawu, i troche ucieka przy wysokotonowcu w doł musisz nad tym popracować, aby było w granicy 6ohm a u ciebie jest niżej jak 5ohm.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez Rfck » 1 lip 2010, o 14:53

Mówiłem że inny sposób filtracji wyrówna pasmo, przyjżyjcie się jak są filtrowane teraz głośniki niskotonowe, wszystko jest na tej samej lini w skali efektywności i pasmo od razy wygląda lepiej. Widać też bardzo dobre zgranie fazowe, wystarczyło się pobawić.

Piku nie przesadzajmy cewki nie są jakieś wybitne nie będą aż tak drogie tymbardziej ta szeregowa z głośnikiem.
DIY
Rfck

Postprzez pharoh » 2 lip 2010, o 17:55

Uwazam, ze zwrotnica nie jest poprawnie wykonana dla sekcji wysokotonowej. 22taf NIE pociaganie na tak niskim podziale. Przy wyzszych glosnosciach moze sie nawet spalic. Dodatkowo moga byc slyszalne znieksztalcenia.

Sugeruje 3 rzad na 2,5Khz albo 2 rzad na 3Khz
pharoh

Postprzez Piku » 2 lip 2010, o 18:39

Seasy, właśnie są stworzone do niskich podziałów. W zasadzie producent podaje żeby zaapalikować je 12db 2,5khz, ale ja uważam że przy 2khz również wytrzyma, zadbaj o odpowiednią imepadencje, tak aby nie dostarczał wzmacniacz za dużej mocy do głośników i nie powinno być problemu, ale dla świętego spokoju można również nieco podnieść podział, np 2,2khz - 2,3khz.
Piku

Postprzez pharoh » 10 sie 2010, o 22:05

Producent podaje aplikacje ( filtr ) dla podania odpowiedniej mocy RMS ktora glosnik wytrzyma. Dodatkowo podaje zakres czestotliwosci uzytecznej dla daneglo glosnika. Dla tego seasa jest to 2500-20000Hz. Uzytecznosc tutaj nie polega na tym, ze glosnik nie pociagnie nizej ( bo bez problemu sobie poradzi ) tylko chodzi o " poprawne " przetwarzanie danych czestotliwosci ale jezeli kogos interesuje sluchanie nawet 4% znieksztalcen ponizej 2Khz to moze sobie go tak nisko ciac. Patrzac po projekcie zwrotnicy srednie tony sa troche "wypchniete" do przodu. Rola kolumny centralnej jest odtwarzanie wokali. Jezeli to ma byc do filmow, to moze zostac jak jest. Niemniej, jezeli przyjdzie tutaj sluchac muzyki (wokali) to beda one strasznie draznic. Najlepiej sie jednak przekonac o tym samemu :)
pharoh

Postprzez Piku » 10 sie 2010, o 22:54

Wiele ludzi robiło na tych głosnikach taki podział, a nawet niższy i nie było problemów.

Jak się zadba o odpowiednia amplitudę impedancji, to nie będzie żadnych problemów, seasy są wytrzymałe.
Piku

Postprzez dolphin123 » 10 sie 2010, o 23:47

Jak zabierałem się do zabaw z 22taf/g to właśnie wiele projektów było z niskim podziałem, jednak nie zawsze prawidłowo to na wykresach to wyglądało i często ludzie pisali, że do głośniejszego słuchania zestaw się nie nadaje. Z kolei na wielu innych projektach dużo wyżej był seas cięty i opisane porównania z 27TBFC/G, którego można ciąć śmiało niżej niż 22taf/g
dolphin123

Postprzez pharoh » 11 sie 2010, o 01:18

Czytajcie ze zrozumieniem..... NIE chodzi mi o wytrzymalosc mocowa ( jak pisalem kilka postow wczesniej ) tylko o znieksztalcenia nieliniowe glosnika !

Na dzien dobry polecam ten artykuł : http://www.zaphaudio.com/nonlinear.html
pharoh

Postprzez Piku » 13 sie 2010, o 19:40

pharoh napisał(a):Czytajcie ze zrozumieniem..... NIE chodzi mi o wytrzymalosc mocowa ( jak pisalem kilka postow wczesniej ) tylko o znieksztalcenia nieliniowe glosnika !
Prawie zawsze one występują, a więc czym tutaj się przejmować? One występują i zawsze będą. Jeśli głośnik wytrzyma i "brzmienie" jego odpowiada słuchaczowi/konstruktorowi, to co należy jeszcze zmieniać? oprócz podstawowych i ściśle ważnych parametrów, nie będę wypisywał jakich bo każdy kto odrobinę się interesuje w temacie wie o czym mówię.

Basqual, Może, ty się wypowiesz i powiesz nam jaki projekt wybrałeś i jak to wszystko ma się w rzeczywistości, nie tylko na wykresach.
Piku

Poprzednia strona

Powrót do Systemy pomiarowe