3-way na Dynaudio i Morel'u

Moderator: ~ModTeam

3-way na Dynaudio i Morel'u

Postprzez joosee » 3 lis 2010, o 02:57

Głośniczki, które podam poniżej grają u mnie już jakiś czas w budzie testowej bassreflex 63l ze zwrotką robioną na słuch. Chciałbym w końcu upakować to w konkretne budy no i oczywiście w miarę możliwości zaprojektować jak najlepszą zwrotnicę. Ze zwrotką niestety prawdopodobnie nie poradzę sobie sam więc zwracam się z tym problemem do tych,którzy mogą pomóc zaprojektować zwrotkę na podstawie dokumentacji fabrycznej. Moje przetworniki to :

- Dynaudio 22W75 (niskotonowy)

- Dynaudio MD140 (średniotonowy)

- Morel CAT298 (wysokotonowy)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z góry dzięki za pomoc :)
joosee

Postprzez artmiko » 3 lis 2010, o 12:05

joosee napisał(a):Ze zwrotką niestety prawdopodobnie nie poradzę sobie sam więc zwracam się z tym problemem do tych,którzy mogą pomóc zaprojektować zwrotkę na podstawie dokumentacji fabrycznej.

Zwrotka na podstawie dokumentacji fabrycznej? Obawiam się, że ta robina na słuch zagra o wiele lepiej. Bez pomiarów się nie obędzie.
artmiko

Postprzez joosee » 3 lis 2010, o 12:52

Dodatkowe dane średniaka.

Obrazek

Przetworniki są o podobnej efektywności więc w miarę równo odgrywają pasmo. Zależy mi głównie na tym by nie mieć dziur w paśmie. Jakie wartości elementów zaproponowalibyście dla poszczególnych przetworników?
joosee

Postprzez Keith » 3 lis 2010, o 14:02

joosee napisał(a):Przetworniki są o podobnej efektywności więc w miarę równo odgrywają pasmo. Zależy mi głównie na tym by nie mieć dziur w paśmie. Jakie wartości elementów zaproponowalibyście dla poszczególnych przetworników?

różnica między wysokim tonem a niskim to aż 3dB, co prawda to akurat da się zrobić na słuch aby to wyrównać ale nie idzie przewidzieć zmian charakterystyk głośników..więc trudno zaproponować jakiekolwiek elementy - tym bardziej do kolumny 3 drożnej gdzie nawet z systemem pomiarowym nie jest to takie proste.. Dodam że jest to nawet niebezpieczne dla głośnika średnio-tonowego (wysokie fs 480hz) jak i wysoko-tonowego, bo jeśli podział zrobisz poniżej fs moższ spalić głośniki - tak wiec szkoda by było tak fajne drivery uszkodzić :wink:

Lepiej by było gdybyś poszukał jakąś gotową zwrotkę (pewniejsze niż podziały po omacku) lub złożył system pomiarowy i wykonał to tak jak należy :wink:
Keith

Postprzez joosee » 3 lis 2010, o 22:43

System pomiarowy mam z tym, że wychodziły mi małe problemy związane z kompem. Muszę kupić nowy dysk i postawić system. Nasunęło mi się małe pytanko. Czy ktoś, kto dysponuje systemem pomiarowym i mógłby mi pomóc mieszka w okolicach trójmiasta? Jeśli tak to chętnie bym z takiej pomocy skorzystał.
joosee

Postprzez artmiko » 4 lis 2010, o 11:25

joosee Masz dwie możliwości:
1. wykonać pomiary i zaprojektować zwrotkę,
2. znaleźć w internecie poprawną zwrotkę do tego zestawu i następnie również wykonać pomiary żeby sprawdzić czy wszystko jest dobrze.
Tak więc bez pomiarów raczej się nie obejdzie. Nawet zwrotkę z internetu warto pomierzyć (chyba że masz 100% pewności że jest poprawna). Czasami niektórzy "fachowcy" publikują swoje twory np. liczone kalkulatorem do filtrów, a to nie ma szans zagrać. W przeciwnym razie możesz nawet uszkodzić głośniki. A jakie mogą być problemy z takimi zwrotkami to podsyłam kilka linków z tematami na tym forum. Warto przeczytać.

natepny-badziew-killera-w-moich-kolumnach-audax-vifa-vt648.htm

pomiar-zwrotnic-na-zamowienie-ile-sa-warte-vt631.htm

pomiar-zwrotnic-na-zamowienie-cz2-scan-18w8546-d2904-9400se-vt640.htm
artmiko

Postprzez Piku » 5 lis 2010, o 22:12

joosee, Ten zestaw może zagrać bardzo fajnie, w szczególności z tym morelem, który jest naprawde ciekawym głośnikiem. Tylko nie rób tego na "oko" wykonaj pomiary i wtedy zaczniesz projektować zwrotnice, a my Ci na pewno pomożemy.
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez joosee » 6 lis 2010, o 00:09

Będę robił pomiary, nie mam jak widzę innego wyjścia. Ten zestaw już "gra" (na zwrotce słuchowej), co zresztą bardzo mnie ucieszyło no ale chciałbym wyciągnąć z nich jak najwięcej. Kupuję dysk i biorę się do roboty. Mam nadzieję, że obejdzie się bez jakichś większych schodów :)
joosee

Postprzez Piku » 7 lis 2010, o 11:11

joosee napisał(a):Będę robił pomiary, nie mam jak widzę innego wyjścia. Ten zestaw już "gra" (na zwrotce słuchowej),
Możesz pokazać jaką zwrotnice "słuchową" zmontowałeś? oby nie jakieś kosmiczne wartości, bo szkoda głośników.
Piku

Postprzez dolphin123 » 9 lis 2010, o 01:23

joosee napisz do Rfck. Jest z Gdańska i zajmuje się pomiarami :wink:
Swoją drogą CAT 298 to morel MDT-29 z większym fronetm.
dolphin123

Postprzez joosee » 9 lis 2010, o 02:31

Jeśli chodzi o zwrotkę to wygląda to m/w tak:

Basowy - jakaś duża cewka rdzeniowa zapięta w szereg na plusie, nie mam pojęcia jakiej wartości ale skutecznie wycina średnicę :)

Średniotonowy - 38u foliowiec w szeregu na plusie

Wysokotonowy - cewka ok 100mh (tak sądzę) w szergu z 3,3u foliowcem na plusie
joosee

Postprzez artmiko » 9 lis 2010, o 11:23

Basowy - jakaś duża cewka rdzeniowa zapięta w szereg na plusie, nie mam pojęcia jakiej wartości ale skutecznie wycina średnicę :)

Średniotonowy - 38u foliowiec w szeregu na plusie

Wysokotonowy - cewka ok 100mh (tak sądzę) w szergu z 3,3u foliowcem na plusie

Ojej, czyli zwrotka bardziej na "chybił-trafił" niż na słuch. Raczej to nie gra dobrze. Rób pomiary i prawdziwą zwrotkę, a wtedy zobaczysz jak ładnie będzie grało.
artmiko

Postprzez joosee » 9 lis 2010, o 17:13

Czy "chybił-trafił" ? Raczej określiłbym to powiedzeniem "tak krawiec kraje jak mu materiału staje". Tak , jak pisałem cewka skutecznie wycina średnicę z 22W-75, a kondensatory obcinają niskie częstotliwości. Wstawiałem je na słuch ponieważ nie wiem jakie faktycznie powinny być użyte wartości. Nie wiem ponieważ nie robiłem pomiarów :) ale muszę przyznać, że jak na tak robioną zwrotnicę to gra to bardzo dobrze. Mam również świadomość tego, że z porządną zwrotką i w porządnej, ciężkiej budzie zagra to znacznie lepiej. Muszę zwrocić się o pomoc do Rfck. Mam nadzieję, że nie odmówi :)
joosee

Postprzez Piku » 11 lis 2010, o 13:42

joosee, Masz pomysł na design obudowy?
Piku

Postprzez joosee » 11 lis 2010, o 21:42

Pomysłów mam wiele...niestety. Sam nie wiem, na który się zdecdować. Jedno czego jestem pewien to to, że będą lakierowane i baaardzo ciężkie. Planuję wagę na około 80-100kg każda. Napewno obudowy będą wykonane dwuwarstwowo z masą wzmocnień poprzecznych ponieważ będzie to obudowa zamknięta. Warstwa płyty wiórowej 22mm i warstwa mdf 22mm. Napewno chcę umieścić zwrotnicę w specjalnym "pomieszczeniu" na tyle obudowy po to by dojście do niej nie było połączone z przymusem wykręcenia głośników. Oczywiście chcąc uzyskać taką wagę zamierzam znaleźć miejsce na dwie komory balastowe, które wypełnię prawdopodobnie piachem mieszanym ze śrutem, chyba że wpadnę na lepszy pomysł odnośnie ich wypełnienia. Kolor prawdopodobnie czarny połysk. Wysokość około 110-115cm, szerokość w okolicach 23-24cm, głębokość 35-40cm.
joosee

Postprzez Piku » 12 lis 2010, o 14:17

joosee, Nie polecam kolumn dociążać waga ok 30-40kg wystarczy już znikną wszystkie anty rezonanse a powyżej jest już bardzo nie wygodnie. Ja również dociążyłem ostatnio swoje kolumny do ok 60kg i później z przenoszeniem ich są problemy.
Piku

Postprzez joosee » 12 lis 2010, o 17:33

30-40kg napewno wystarczy? Muszę pzyznać, że te 22cm Dynaudi potrafi nieźle zatrząść tak budą jak i wnętrznościami. W kwestii przenoszenia z pewnością masz rację. No ale zbaczymy jak to wyjdzie. zrobię najwyżej dodatkwą komorę balastową, zasypywaną od zewnątrz. W razie potrzeby dociążę lub odciążę budy. Będę miał spor miejsca na balasto gdyż basowiec ma grać w 25l :) ale muszę jeszcze porobić testy.
joosee

Postprzez Piku » 13 lis 2010, o 12:57

joosee, Na pewno wystarczy, dasz dużo wzmocnień i nie będziesz miał żadnych problemów.
Piku

Postprzez dabyl » 15 lis 2010, o 01:26

Tutaj nie należy się skupiać na wadze takiej kolumny ale bardziej na sztywności ścianek. Czyli tak jak pisze Piku, dużo wzmocnień usztywniających ścianki (oczywiście też nie z przesadą - bo po co) i obudowa sama w sobie będzie ciężka. A sztuczne dociążanie przy ściankach o marnej sztywności mija się z celem. Przecież jaki by ten głośnik nie był to raczej nie spowoduje, że standardowa obudowa (która przecież trochę tam waży) będzie Ci skakać po podłodze. Jak zrobisz obudowę warstwową i do tego dodasz kilka wzmocnień w środku to w zupełności powinno wystarczyć. No i jeszcze druga sprawa, którą Piku zauważył - ciężka kolumna to jednak problemy z późniejszą "logistyką". Tak więc dociążać - niekoniecznie; usztywniać - jak najbardziej ;)
dabyl

Postprzez joosee » 15 lis 2010, o 18:30

policzyłem m/w wagę materiału i wychodzi, że kolumna wraz ze wzmocnieniami bedzie waźyła ok 50kg. Tak więc dorobię tylko rewizję z tyłu do ewentualnego zasypu. Muszę tak zrobić ponieważ przetwornik ma pracować w 25l, a obudowa będzie miała dość sporą objęość wynikającą z rozmiarów. Objętość netto to 51l tak więc szkoda byloby nie wykorzystać tej przegrody. Wzmocnień musi być sporo poniewaź kolumna idzie częściowo pod lakier, a częściowo pod farbę młotkową.
joosee

Następna strona

Powrót do Akustyka