3-way na Dynaudio i Morel'u

Moderator: ~ModTeam

Postprzez Piku » 15 lis 2010, o 20:37

joosee, Jeśli Ci tak pasuje to nie ma problemu mogą ważyć więcej.
Ostatnio edytowano 16 lis 2010, o 17:34 przez Piku, łącznie edytowano 1 raz
DIY- RazZacznieszNigdyNieSkończysz....
Piku

Postprzez joosee » 16 lis 2010, o 01:31

Zapakowałem basowca w obudowę closed 25l. Bassreflex nie ma podjazdu :) Bas to poprostu megaenergetyczna i niezwykle punktualna maszyna... Jestem pod wrażeniem, tym bardziej że trzęsie wszystkim co jest w mieszkaniu. Nie sądziłem, że te Dynaudio 22w75 potrafią aż takie rzeczy:)
joosee

Postprzez Piku » 16 lis 2010, o 17:35

joosee, To że trzęsnie to nie jest wcale fajnie, lepiej jest nie słyszeć tego "trzęsnienia się" a tylko i wyłącznie muzykę.

Jak mozesz opisz bardziej szczegółowo ten głośnik i na jakim rodzaju muzyki go słuchasz.
Piku

Postprzez joosee » 17 lis 2010, o 03:33

Mówiąc "trzęsie" miałem na myśli to, że bębny w tym stopę, bas nie tylko słychać ale i czuć. Co dla mnie najistotniejsze zniknęło buczenie, które było nieodłącznym efektem obudowy BR. Teraz pomieszczenie wypełnione jest dobrze brzmiącą gitarą basową, a nie buczącym instrumentem. Można nawet zidentyfikować instrument, który gra najniższe partie. Sam głośnik jest bardzo dynamiczny i punktualny ale potrafi również przeciągnąć po plecach ciężkim, mięsistym basem co bardzo mi się podoba. Potrafi zaskoczyć. Membrana to MSP (Magnesium Silicate Polymer) zawieszona na butylu, kosz oczywiście odlewany. Opis tego głośnika znajduje się na stronie pierwszej tematu. Co do gatunków muzycznych...hmmm... jest ich sporo z racji tego, że jestem muzykiem :) Poezja śpiewana, hip-hop, soul, pop, rock, jazz, blues... Przekaz niskich partii krótko mówiąc jest bardzo energetyczny. Co dziwniejsze cały zestaw gra na prowizorycznej zwrotce, a i tak zadziwia.
joosee

Postprzez joosee » 17 lis 2010, o 04:12

Piku pytałeś o design obudowy. To jeden z moich pomysłów i prawdopodobnie to właśnie on będzie realizowany.

Obrazek

Obrazek
joosee

Postprzez Piku » 17 lis 2010, o 17:59

Bardzo ciekawy ten głośnik, ciekaw jestem opisu po zwrotnicy docelowej i obudowie.

Obudowy mają bardzo ciekawy wygląd, jak zamierzasz zrobic te "wcięcia" w bocznych ścinakach? masz maszyny cnc?
Piku

Postprzez joosee » 18 lis 2010, o 07:26

Te "wcięcia" to nic innego jak dokręcone i doklejone elementy mdf'u do bryły prostopadłościanu :)
joosee

Postprzez Piku » 18 lis 2010, o 18:14

joosee, Tak, ale zrobic takie elemnty to zwyłą wyrzynarką się nie da, ale może frezarką będziesz robił?

Ciekaw jestem efektu na żywo.
Piku

Postprzez joosee » 18 lis 2010, o 18:25

Piku. będę je robił najzwyklejszą wyrzynarką. To tylko łuki. Wycinam po cztery łuki każdego kształtu, składam je w jedną formę i szlifuję grubym papierem do uzyskania jednolitej, łukowatej bryły następnie rozdzielam ową bryłę na cztery pierwotne łuki z tym, że mają one w tym momencie identyczny kształt. Tak samo robię z innymi łukami. Z elementami prostymi nie ma żadnego problemu :) To wbrew pozorom nic trudnego.
joosee

Postprzez Piku » 19 lis 2010, o 00:22

joosee, Rozumiem, ale to się będziesz musiał napracować.

Czekamy na efekty.
Piku

Poprzednia strona

Powrót do Akustyka