Przetworniki
Wysokotonowiec Visaton SC10N
Średniotonowiec ARX 150-03 8 Ohm
Sekcja niskotonowa 2x ARN 188-03 4 Ohm połączone szeregowo.
Obudowa wykonana jest z płyty wiórowej o grubości 18mm, podzielona na dwie części 33 l z otworem b-r dla sekcji niskotonowej i 16 l dla sekcji średnio - wysokotonowej.
Wymiary kolumny to: 1000x 250 x285 (wysokość x szerokość x głębokość).
Waga:. 20 kg
Zwrotnica.
Początkowo była to zwrotka uniwersalna Janbo J3A, ale nie zostawiłem tego tak i głośniki poleciały do Sound Wave na pomiary. Do budowy zwrotnicy użyłem cewki powietrzne 0,8mm i kondensatory Jantzen Audio, Jedynie dla sekcji niskotonowej dałem cewkę rdzeniowa i kondensator elektrolityczny, co pozwoliło zaoszczędzić trochę pieniędzy i miejsca na płytce, a dużych strat raczej nie spowoduje. Zwrotnica jest w wersji z kompensacją Baffle Step.
Oto efekt pomiarów i schemat zwrotnicy:
Koszty (zł)
Głośniki: 215
Zwrotnice: 140
Przewody: 45
Płyta wiórowa: 70
Wytłumienie 50
Wikol, polimer: 10
Szpachlówka: 14
Henkel Moment: 40
Lakier (zużyta ¼): 24
Fornir: 50
Otwory b-r: 14
Terminale: 30
4 x terminal T1: 4
Wkręty 100 sztuk: 15
Razem: 720 PLN
Jak by jeszcze doliczyć wszystkie przesyłki, koszty na pędzle, papier ścierny itp. To pewnie wyjdzie około 800zł.
Odsłuch.
Największych ich plusem jest średnica, to jest to czego nie ma ARN188 w 2way dodatkowo delikatne wysokie tony ze znanego już wszystkim SC10N, który bardzo ładnie się zgrywa z ARX150. Bass z ARN188 jest dość miękki i plastyczny, w takiej muzyce jak techno, trance, dance hall spisuje się znakomicie, trochę gorzej jest w muzyce rockowej do której zdawać się mogło ze nie pasuje miękki bas ale jest całkiem fajnie, głośniczek trochę się gubi w szybszych kawałkach no ale nie zapominajmy że to tylko Tesla.
[center]
[/center]
[center]
[/center]