2,5 drogi na AWX-ach

Subwoofery, Kolumny, Wzmacniacze, Inne

Moderator: ~ModTeam

2,5 drogi na AWX-ach

Postprzez bingant » 25 mar 2010, o 19:26

Witam i przedstawiam moją trzecią konstrukcję. Są to kolumny 2,5 drożne na przetwornikach i zwrotnicach firmy STX:
GDWK-10-250-8-AWX
GDN-18-140-15-AWX
Zwrotnica jest oryginalna z projektu FX-300.

Geneza

Poprosiłem firmę STX o głośniki testowe. Firma STX wyraziła zgodę i dostarczyła mi zestaw głośników oraz zwrotnic do testów.

Budowa

Konstrukcja główna kolumn zbudowana jest na planie trapezu z płyt MDF. Góra i boki mają grubość 16mm, tył 22mm, a front 2 x 22mm. Kształt lutni uzyskałem oklejając konstrukcję główną sklejką 5mm napiętą wzdłuż osi pionowej na ceowniku aluminiowym 15mm. Pustą przestrzeń pomiędzy szkieletem a sklejką, wypełniłem pianką montażową niskorozprężną.
Pomiędzy poszczególnymi głośnikami i tunelem b-r wklejone są wzmocnienia w kształcie trapezu z dwoma otworami, razem 3 sztuki na kolumnę. Wewnątrz kolumna wytłumiona jest filcem z matą bitumiczną. Boki kolumn oklejone są 8 cm paskami forniru, po 12 sztuk na każdy bok. Dla uzyskania kontrastu barwy i wzoru pomiędzy pasami forniru, użyłem dwóch odmian forniru Teak i Amazaque. Różnica wysokości pomiędzy fornirem a każdym rantem kolumny wynosiła 0,7mm i wypełniłem ją szpachlą samochodową, po czym pomalowałem czarną matową farbą i na koniec całość dwoma warstwami matowego lakieru bezbarwnego. Malowałem za pomocą pistoletu.
Skosy frontu wyszlifowałem ręcznie papierem ściernym na deseczce i okleiłem skajem na Pattex Moment, tak samo jak fornir. Konstrukcja główna sklejona jest wikolem.
Podstawa kolumn jest wykonana z blachy stalowej 4mm, do której wkręcona są kolce. Różnica w wysokości pomiędzy kolcami tylnymi, a przednimi wynosi 3 cm.
Wymiary kolumny: szer.205/gł.380/wys.1000 mm - bez kolców. Kolec dłuższy ma 5 cm.
W chwili obecnej kolumna wentylowana jest tunelem b-r 68x220mm. Kupiłem dwa komplety tuneli i po kilkudniowym odsłuchu, będę odcinał po 2cm tunelu i tak do 16-14 cm. Na koniec wybiorę najbardziej optymalną długość/strojenie dla mojego ucha.
Płytka pod terminale została wypalona na prasie laserowej z blachy nierdzewnej 2mm i wypiaskowana w celu zmatowienia. Terminale kupiłem w Polinku.

To co najważniejsze - wrażenia z odsłuchu.

W chwili pisania tego tekstu, kolumny grają około 20 godzin, a więc nie są jeszcze wygrzane, ale to co potrafią, przeszło moje oczekiwania. Moje poprzednie konstrukcje również wykonałem na przetwornikach firmy STX, ale w przypadku serii AWX, to jest milowy krok do przodu. Zupełnie inny świat, bas jest punktowy i zwarty, nic się nie rozłazi, schodzi niziutko, jest okrągły, nic płaskiego. Jednak pierwsze co szeroko otworzyło moje oczy, to średnica. Włączyłem płytę z big-bandem GRP All Stars, CZAD, trąbki, saksofony fruwają, dosłownie. Wokale to samo. W moich 3way i 2way na górze mam PJ-kę i jak dotąd mi się podobało, ale AWX to inna liga, jest bardziej perliście a nie piaszczyście.
W całości brzmienia kolumn żadne pasmo się nie wybija i niczego nie jest za mało.
Niedługo na forum pojawią się inne konstrukcję na tych przetwornikach, np. dolphin123 powoli zabiera się do dzieła, jestem bardzo ciekaw opinii innych forumowiczów, ale już dzisiaj śmiało zaryzykuję twierdzenie, że opinie będą podobne do mojej.

Koszty

płyty MDF - 145zł
fornir - 60zł
podstawa i kolce oraz płytki pod terminale - flaszka
terminale Polink - 34zł
lakier, farba, kleje, papiery ścierne - miałem

W tym miejscu chciałbym podziękować panu Sławomirowi Trzaskowskiemu za otrzymane przetworniki i zwrotnice, mam nadzieję, że moja konstrukcja nie odstaje zbytnio swoim wyglądem od tego, co reprezentują swoim brzmieniem zamontowane w nich głośniki.

Kilka zdjęć:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
bingant

Postprzez dolphin123 » 25 mar 2010, o 20:05

Zrobię takie same fronty :grin: Pytanie tylko jak będzie miało wpływ umieszczenie dodatkowej "pół drogi" niżej hmm...
dolphin123

Postprzez Marian » 25 mar 2010, o 22:40

-co to jest na kantach obudowy to czarne? taśma?
-czyli głośniki miałeś za darmo?
Obrazek
Marian

Postprzez bingant » 25 mar 2010, o 22:52

Nie, to nie jest żadna taśma, tak jak pisałem w opisie różnica wysokości pomiędzy rantem kolumny a fornirem wynosi 0,7mm - grubość forniru. Różnica ta jest zniwelowana szpachlą i potem na to naniosłem czarny lakier.
Tak, głośniki i zwrotnice otrzymałem nie płacąc za nie.
bingant

Postprzez Piku » 25 mar 2010, o 22:55

Wykonanie jak zawsze bardzo dobre.

Jak dla mnie ten skaj na przodzie to już za popularny gadżet.
Ostatnio edytowano 25 mar 2010, o 23:02 przez Piku, łącznie edytowano 1 raz
Piku

Postprzez Marian » 25 mar 2010, o 23:00

Ale mi chodzi o te czarne coś na kantach obudowy,a to raczej nie ma 0,7mm...
Obrazek
Marian

Postprzez bingant » 25 mar 2010, o 23:03

To jest właśnie szpachla pokryta farbą. Gdyby jej nie było, to widoczne by były końce pasów forniru.
bingant

Postprzez Marian » 25 mar 2010, o 23:05

A nie dało zrobić tak jak w twoim 3way?
Obrazek
Marian

Postprzez bingant » 25 mar 2010, o 23:14

dało, ale ja chciałem tak jak jest :)
bingant

Postprzez Rfck » 26 mar 2010, o 00:20

Jak to nie płacąc ;-) zrobiłeś włam do STXa ;>?
DIY
Rfck

Postprzez bingant » 26 mar 2010, o 00:26

Pisząc "nie płacąc" odpisałem Marianowi na pytanie, czy dostałem je za darmo. Otóż nie za darmo, w zamian zobowiązałem się po konfrontacji z p. Trzaskowskim, że wykonam na jego przetwornikach konstrukcję nie ustępującą jakością wykonania i designem poprzednim moim kolumnom na przetwornikach z STX-a i umieszczę je na forum.
bingant

Postprzez Rfck » 26 mar 2010, o 00:58

AHa ;-) czyli rozumiem że współpracujesz z STX'em, gratuluje ;-)

Estetyka na najwyższym poziomie jednak te kolumny do mnie nie trafiają, zdecydowanie bardziej widzą mi się poprzednie wersje ;-)

P.S pamiętałeś o arcie o skajowaniu :D?

Masz jakis specjalny sposob na fornirowanie? kleisz po paseczku czy sklejasz je w 1 i wtedy ?
DIY
Rfck

Postprzez bingant » 26 mar 2010, o 07:21

Rfck określenie "współpracujesz" to za dużo powiedziane, po prostu taka jedna mała kooperacyjka :)
fornir kleiłem po paseczku, inaczej sobie tego nie wyobrażam, przynajmniej z pattexem, miałem fornir krawędziowany i praktycznie nie po lakierowaniu widać łączeń

art nabiera mocy urzędowej :)
bingant

Postprzez Rfck » 26 mar 2010, o 11:20

Na patex ( już teraz classsic sie nazywa ;)) jest jedna próba przyłożenia forniru jak zatem udaje CI się ułożyć przy samej krawędzi?
DIY
Rfck

Postprzez bingant » 26 mar 2010, o 13:15

Delikatnie naginałem pasy forniru przy klejeniu, starając się na początek przyklejać krawędź dolegającą do już przyklejonej.
bingant

Postprzez Piku » 28 mar 2010, o 13:04

bingant, Po pytaj inne firmy, może też się zgodzą na taką współprace.

P.s zapomniałem się czepic pochylonej przedniej ścianki, której w oryginalnej wersji nie ma.
Piku

Postprzez krzysiek191022 » 2 kwi 2010, o 19:12

Witam!

bingant, co tu dużo mówić? Kolejne cudo :shock: Kolejna porządnie wykonana konstrukcja - oczywiście kolejna (3) która trafiła w mój gust :razz: Fotki również pierwsza klasa.

bingant napisał(a):że wykonam na jego przetwornikach konstrukcję nie ustępującą jakością wykonania i designem poprzednim moim kolumnom na przetwornikach z STX-a i umieszczę je na forum.

Nie dziwię się, że STX Ci zaufał i użyczył głośników - z tego co widzę wywiązałeś się z umowy w 100% ! ;-)

Pozdrawiam,
Krzysiek191022.
Kino Domowe na Tang Band W4 657SC - 40%
Monitory na GDN-14-100-8-SCX + GDWK PJ - 50%
UniAmp - 10%
Stolik RTV - 0%

Pozdrawiam,
Krzysiek191022
krzysiek191022

Postprzez bingant » 14 lip 2010, o 06:26

Mały upgrade poprzedniej wersji:
Obrazek
bingant

Postprzez Keith » 14 lip 2010, o 09:04

bingant napisał(a):Mały upgrade poprzedniej wersji:

cudowne :grin: co to za lakier ? w jaki sposób go położyłeś? właśnie takiego koloru chcę zrobić sobie boki monitorków :cool:

Jest u nas firma która robi drogie kolumny klasy hi-end i muszę przyznać że nie robi tak pięknych obudów jak twoje..naprawdę rewelacja :wink:
Keith

Postprzez bingant » 14 lip 2010, o 09:27

Dziękuję za miłe słowa.
Rzecz w tym, że to nie lakier daje taki efekt, a fornir. Lakierowane są lakierem bezbarwnym półmatowym, a fornir to bloodwood.
bingant

Następna strona

Powrót do Gotowe konstrukcje DIY